Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mısır’daki darbe ikinci yılında protesto edildi

Fatih’te, Mısır’daki darbenin ikinci yıldönümü sebebiyle protesto eylemi düzenlendi. Sivil toplum kuruluşları adına yapılan konuşmalarda bütün dünyanın Mursi’ye destek vermesi istendi. Çeşitli sivil toplum kuruluşları öncülüğünde...

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2015 20:45
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2015 20:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Mısır’daki darbe ikinci yılında protesto edildi
Fatih’te, Mısır’daki darbenin ikinci yıldönümü sebebiyle protesto eylemi düzenlendi. Sivil toplum kuruluşları adına yapılan konuşmalarda bütün dünyanın Mursi’ye destek vermesi istendi.

Çeşitli sivil toplum kuruluşları öncülüğünde ve Türkiye’deki Mısırlıların da katılımıyla Saraçhane Parkı’nda darbe protestosu yapıldı. Mısır’ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin darbeyle görevden alınmasını ikinci sebebiyle gerçekleştirilen eylemde, darbeci Sisi ve İsrail protesto edildi. Programda ilk olarak darbe süreci ve Mursi’nin yargılanması mizansen olarak canlandırıldı. Türk ve Mısırlı sivil toplum kuruluşu temsilcileri yaptıkları konuşmalarda Sisi yönetimine tepki gösterdi. Açıklamalarda, herkesin Muhammed Mursi’ye destek vermesi gerektiği vurgulandı.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Avukat Gülden Sönmez de Türk ve Mısır halkı olarak ikinci yılında darbeyi protesto etmek üzere bir araya geldiklerini ifade etti. Mısırdaki darbenin üzerinden iki yıl geçtiğini hatırlatan Gülden Sönmez, darbe sonrası yaşanan hukuksuzluklara dikkat çekti. Sönmez, “Belki de bir savaş olmadan, tarif etsek yakın tarihin en yoğun insan hakları ihlallerini ve zulmünü tarif edebiliriz Mısır’da.” şeklide konuştu. Sisi’nin bütün ihvan liderlerinden kurtulmak istediğini öne süren Sönmez, darbe karşıtı topluluğun önünde durabilecek, onlara cesaret ve motivasyon verebilecek bütün lider kadrosundan kurtulmak istediğini iddia etti. Batının en önemli değer olarak sunduğu demokrasiyi Mısır’da gömdüğünü dile getiren Sönmez, demokrasi ve insan hakları gibi değerlerin Müslümanlar söz konusu olduğunda Batı tarafından meşru görülmediğinin altını çizdi. Sönmez, bunun bütün insanlık için kayıp olduğunu vurguladı. Umutlarını bundan sonrası için Birleşmiş Milletler ve diğer uluslar arası yargı mekanizmalarına dayamak istediklerini aktaran Sönmez, aksi taktirde Sina’da olduğu gibi farklı yapıların aktif olacağı ve Ortadoğnu’nun daha da kan gölüne döneceği uyarısında bulundu. Sönmez, “Gördüğümüz kadarıyla İsrail Mısır’la beraber topraklarını genişletip, Mısır’ı genişletilmiş o ‘Arz-ı Mev’ud’ dedikleri topraklarının bir parçası olarak alıp işgal etme sürecine geldi. Hem de hiçbir mermi sıkmadan.” diye konuştu.

Eylemde ayrıca İsrail Bayrağı'da yakıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.