Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Midesinden alınan parça ile yapılan yemek borusuyla hayata tutundu

Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde ameliyatı gerçekleştirilen 58 yaşındaki Maya Yakın isimli kadın yakalandığı yemek borusu kanserinden kendi midesinden alınan parça ile yapılan yemek borusu sayesinde sağlığına...

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2014 15:24
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2014 15:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Midesinden alınan parça ile yapılan yemek borusuyla hayata tutundu
Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde ameliyatı gerçekleştirilen 58 yaşındaki Maya Yakın isimli kadın yakalandığı yemek borusu kanserinden kendi midesinden alınan parça ile yapılan yemek borusu sayesinde sağlığına kavuştu.

Azerbaycan uyruklu olan ve Yozgat’ta geçici izinle yaşayan, evli ve çocuğu bulunmayan Maya Yakın, yutma ve yemek yeme güçlüğü şikayeti ile Tıp Fakültesi Hastanesine başvurdu. Hastanede yapılan tetkikler sonucunda hastaya yemek borusu kanseri teşhisi konuldu. Yemek borusu kapandığı için su bile içemeyen Yakın’a 'yemek borusu kanseri' teşhisi konularak, 8 ay boyunca endoskopi ve tetkikler yapıldı, kemoterapi uygulandı.
Daha sonra ameliyat olunmasına karar verilen Yakın, Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkan Yrd. Doç. Dr. Bayram Metin ile Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Olgun Kadir Arıbaş ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Ökten’inde katıldığı başarılı bir operasyonla sağlığına kavuştu.

Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bayram Metin, yaptığı açıklamada, hastanın başarılı bir operasyonun ardından sağlığına kavuştuğunu söyledi. Metin, "Hastamız, bize yutma ve yemek yeme şikayeti ile başvurdu. Yapılan endoskopi ve tetkiklerde hastaya yemek borusu kanseri teşhisi konuldu. 8 ay boyunca kemoterapi verildi, kontrol altında tutuldu ve daha sonra ameliyat etmeye karar verildi. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Olgun Kadir Arıbaş ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Ökten’inde katıldığı ameliyatla hastanın yemek borusunu tamamen çıkartarak yerine mideden bir yemek borusu oluşturup mideyi boğaza diktik. Bu şekilde hastanın hem yutma ve yemek yeme güçlüğünü ortadan kaldırmış olduk ve bu sayede kanserli alanı tamamen vücuttan uzaklaştık." dedi.

Yemek borusu kanseri hastalığının ülkenin doğu kesimlerinde özellikle Erzurum ve Van gibi bölgelerde daha sık görüldüğünü ifade eden Metin, bu hastalığın Yozgat’ta da nadir görüldüğünü belirtti. Metin, “Bu ameliyat şimdiye kadar Ankara, İstanbul ve Erzurum gibi illerde ve ülkemizde sayılı merkezlerde yapılabilen bir ameliyattı ve Yozgat’ta bu zamana kadar böyle bir ameliyat yapılmış değildi. İlk kez Üniversitemiz Araştırma ve Uygulama Hastanesi olarak biz yaptık. İnşallah hastamız şifa bulur ve sağlığına kavuşur.” diye konuştu.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Ökten de, hastanın hem yutma güçlüğünü ortadan kaldırmak ve hem de hastayı sağlığına kavuşturmak için yemek borusunun tümörlü olan kısmını etrafındaki 5-6 santimlik sağlam dokuyla birlikte çıkartıldığını söyledi. Ökten, "Mideden yaptığımız bir tüpü yemek borusu yerine taktık. Tümörün yayılmadan cerrahi olarak temizlenmesi hasta açısından çok önemli, hekim açısından da ameliyatın daha kısa sürede ve daha az komplikasyonla tedavi edilmesi önemlidir. En büyük dileğimiz hastamızın en kısa zamanda sağlığına kavuşmasıdır." temennisinde bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.