Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mevsim geçişinde sağlıklı kalabilmek için öneriler

Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Ceren Aktaş, yaz aylarının ve uzun bir tatil döneminin geride kaldığı şu günlerde, sonbaharı sağlıklı geçirebilmek ve kışa hazırlanmak için beslenme alışkanlıklarına...

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2013 12:02
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2013 12:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Ceren Aktaş, yaz aylarının ve uzun bir tatil döneminin geride kaldığı şu günlerde, sonbaharı sağlıklı geçirebilmek ve kışa hazırlanmak için beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Yazdan kalan kilolardan kurtulmak için şok diyetlerden uzak durulması gerektiğini ifade eden Aktaş, "Soğuk havayı bahane ederek hareketsiz kalmamak da önemli. Kışa sağlıklı ve dinç bir şekilde hazırlanmak için mevsim geçişlerinde fazla kilolardan kurtulmak ise bahar yorgunluğunun olumsuz etkilerinden koruyor." dedi.

    Uzun yaz tatilinde beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle alınan kiloların tatil sonrası şok diyetlerle verilmeye çalışılmaması gerektiğini ifade eden Aktaş, tatil sonrası kışa girerken yapılan en büyük yanlışlardan birinin kilo alan bireylerin öğün atlama veya tam gün aç kalma gibi yöntemlere başvurması olduğunu söyledi. Bu tür yanlış uygulamaların metabolizmayı olumsuz etkilediğini dile getiren Aktaş, "Vücut kıtlık sendromuna girerek aldığı her besini yağ olarak depolar. Bu nedenle kışa girerken yazın alınan kilolardan kurtulmak için öncelikle öğün atlamadan 2-2.5 saatlik aralıklarla beslenmek gerekir. Ana öğünlere ek olarak ara öğünler de beslenmeye dahil edilmelidir. Aç kalmak ve öğün atlamak bir sonraki öğünde daha fazla besini daha hızlı bir şekilde tüketmeye neden olur. Tatil dönüşü bir süreliğine tatlı tüketimini sınırlandırmalıdır. Ancak tatlı yeme isteği bastırılamadığı zamanlarda şerbetli tatlılar yerine daha hafif olan sütlü tatlılar tercih edilmelidir." dedi.

    "MEVSİM GEÇİŞLERİNDE SU TÜKETİMİNİ İHMAL ETMEYİN"

    Sonbahar döneminde ve kışa girerken terleme nispeten azaldığı için direkt olarak bu durumdan sıvı alımı da nasibini aldığını kaydeden Aktaş, "Bu durum uzun vadede halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı gibi durumlara yol açmaktadır. Benzer bir etki de kış aylarından ilkbahara geçişte sıvı kaybının artmasına paralel olarak, kayıpların karşılanamaması ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Her iki durumda da "bahar yorgunluğu" şeklinde yorumlanan bu durumun vücuttaki sıvı dengesi ile yakından ilişkisi bulunmaktadır. Bu iki mevsimsel geçiş döneminde de günde 2-2.5 litre su tüketilmesi gerekmektedir." şeklinde konuştu.

    "SOFRANIZDAN SEBZE VE MEYVEYİ EKSİK ETMEYİN"

    Sonbahar döneminde sebze ve meyveyi sofradan eksik edilmemesi gerektiğinin altını çizen Aktaş, "Mevsimsel geçiş dönemlerinde hastalıklardan korunmak ve savunma mekanizmasını güçlendirmek için beslenmeye gerekli oranlarda vitamin içeriği bulunan bol miktarda sebze ve yeterli miktarlarda meyve eklenilmelidir. Ayrıca beslenmede kuru baklagiller, kepekli tahıllar (esmer ekmek, kepekli makarna, bulgur vb.) gibi lifli besinlere de yer vermelidir. Lifli besinlerin tüketimi kabızlık sorununa da engel olacaktır." ifadelerini kullandı.

    "YAĞMURLU HAVADA DA YÜRÜYÜŞ YAPIN"

    Havaların soğumaya başlaması ile fiziksel aktivitelerin azaldığını belirten Aktaş, "Hava yağmurlu olsa da yağmurdan koruyucu önlemler alarak uzun mesafeli yürüyüşler yapılabilir. Ne kadar çok hareket edilirse, o kadar çok kalori yakılır. Yaşamda ve günlük aktivitelerde yapılacak küçük değişiklikler her gün yakılan kalori miktarını da artıracaktır. Asansör yerine merdiven kullanmak, arabayı işyerinden uzağa park edip geri kalan mesafeyi yürümek, arkadaşlar ile kahve içmek yerine mağazaları dolaşmak, köpeği gezdirmek, bahçe işleriyle uğraşmak ya da evi temizlemek fazladan kalori harcatan aktivitelere örnek olarak gösterilebilir. Bu tip değişikliklerle günlük ortalama en az 100 kalori yakılabilir." diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.