Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mevlevi tatlısını NATO'ya sattı, hedefinde NASA var

Türkiye'nin en büyük mevlevihanesinin bulunduğu Gelibolu'da unutulmaya yüz tutmuş Mevlevi Tatlısı'nı 10 yıl önce yeniden gün yüzüne çıkararak, askere güç ve enerji sağlaması için, TSK ve NATO'ya satmayı başaran Atiye Laçin'in...

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2014 10:41
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2014 10:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Mevlevi tatlısını NATO'ya sattı, hedefinde NASA var
Türkiye'nin en büyük mevlevihanesinin bulunduğu Gelibolu'da unutulmaya yüz tutmuş Mevlevi Tatlısı'nı 10 yıl önce yeniden gün yüzüne çıkararak, askere güç ve enerji sağlaması için, TSK ve NATO'ya satmayı başaran Atiye Laçin'in gözü NASA'da.

Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan Mevlevi Tatlısı'nı yeniden canlandırarak birçok kez girişimcilik ödülü kazanan Atiye Laçin, yağ, un, şeker, glüten içermeyen, hurma, üzüm, ceviz, badem, bitki ve baharat çeşitleriyle yapılan ürününü tanıtmak için Antalya'da düzenlenen 5. Yöresel Ürünler Fuarı'na katıldı. 15 yıl halk eğitim merkezinde usta öğretici olarak çalıştıktan sonra istifa eden ve Gelibolu Mevlevihanesi'ni araştırdığı dönemde ortaya çıkardığı ve patentini aldığı Mevlevi Tatlısı'nı 2004'te üretmeye başladı. Laçin, 100 metrekarelik bir alanda başladığı üretimine bugün 400 metrekare büyüklüğünde dört katlı bir atölyede devam ediyor.

Gelecek yıl Çanakkale Organize Sanayi Bölgesi'nde 700 bin liralık bir yatırımla bin 500 metrekare kapalı alana sahip bir fabrikanın temelini atacağını belirten Laçin, yıllık 15-20 ton üretiminin olduğu söyledi. 2004'te ilk başladığında üç yıl hiç para kazanamadığını anlatan Laçin, bugün büyük firmaların hediye olarak kullandığı ürünün doğal ürün satan noktalarda, yapı marketlerin doğal ürün reyonlarında, Mevlana Müzesi'nde, havalimanlarının yöresel ürün marketlerinde satıldığını, Topkapı ve Harbiye müzeleriyle de görüşmelerinin ise devam ettiğini aktardı.

Yurt dışından yoğun talep aldığını, ancak üretim miktarı nedeniyle şimdilik cevap veremediğini dile getiren Atiye Laçin, 'özel bir ürün' olarak tarif ettiği Mevlevi Tatlısı'nın hiçbir katkı ve kimyasal içermediğini kaydetti. Şeker ve çölyak hastalarının yanı sıra diyet yapanların ve bir yaşından büyük herkesin tüketebileceği bir ürün olan Mevlevi Tatlısı'nı 2012 yılında katıldığı savunma fuarının ardından TSK'nın bazı birlikleri ile NATO'nun Türkiye'deki tesislerine, askere güç ve enerji sağlasın diye vermeye başladığını kaydeden Laçin, "Benim en büyük hedefim NASA'ya ürün vermek." dedi.

Mevlevi Tatlısının raf ömrünün 6 ay olduğuna işaret eden Laçin, bu sürenin özel ambalajlamayla uzatılıp astronotların da kullanabileceği bir ürün haline getirilebileceğini kaydetti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.