Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Medya Etik Konseyi: Karaca'nın tutuklanması, özgür medyaya gözdağı vermektir

Medya Etik Konseyi Başkanı Halit Esendir, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın tutuklanmasını ‘özgür medyaya gözdağı vermek’ olarak değerlendirdi. Esendir, “Haksız yere tutuklanan Hidayet Karaca’nın bir an önce serbest...

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2014 10:03
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2014 10:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Medya Etik Konseyi Başkanı Halit Esendir, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın tutuklanmasını ‘özgür medyaya gözdağı vermek’ olarak değerlendirdi. Esendir, “Haksız yere tutuklanan Hidayet Karaca’nın bir an önce serbest bırakılmasını temenni ediyoruz. Özgür medyaya yapılan demokrasi ve insan haklarına aykırı bu uygulamaları en ağır bir dille protesto ediyor ve şiddetle kınıyoruz.” dedi.

Özgür medyaya yönelik 14 Aralık operasyonu ve bu kapsamda Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karca’nın tutuklanmasına bir tepki de Medya Etik Konseyi’nden geldi. Başkan Halit Esendir, yaptığı açıklamada operasyonun özgür medyaya gözdağı vermeyi hedeflediği ve muhalif sesleri susturma girişimlerinin bir parçası olduğunu ifade etti.

Esendir, “Savcılık tarafından 'makul şüphe' kararı sonucu Zaman gazetesinde arama yapmak ve Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı'yı gözaltına almak amacıyla polis baskını düzenlenmiştir. Aynı şekilde Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile ‘Sungurlar’ ve ‘Tek Türkiye’ dizilerinin yapımcı ve senaristleri de gözaltına alınmıştır. Altı gün süren hukuksuz gözaltı ve mahkeme sonrasında, Zaman gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı delil yetersizliğinden serbest bırakılmıştır. Ancak yurtdışı yasağı getirilmesi, mesleğini yapmasını engelleme anlamına gelmektedir.” ifadelerini kullandı.

Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın ‘Tek Türkiye’ dizisindeki senaryo gereği yer alan konuşmalardan dolayı haksız bir şekilde tutuklandığına dikkat çeken Esendir, şöyle devam etti: “Tutuklama, özgür medyaya gözdağı vermek için alınmış bir karardır. Özellikle gözaltı safhasında iken Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Adalet Bakanı’nın yaptığı açıklamalar, mahkemeyi baskı altına alıcı konuşmalardır. Mahkemelerin tarafsızlığı ciddi şekilde zedelenmiştir.Bu anlamda 14 Aralık, cumhuriyet tarihinde özgür medyaya yapılan gözdağı ve baskı günüdür. Zaman gazetesine yapılan baskın, kelimenin tam anlamıyla özgür medyaya gözdağı vermektir. Gazetecilere kurumlarında operasyon düzenlenmesi, medya özgürlüğü ve demokrasiye vurulan bir darbedir.”

“Basını susturmaya yönelik her türlü girişim, ülkemizin uluslararası imajını zedeleyecektir.” diyen Esendir, “Basını karşı yapılacak bu tarz uygulamalar, kısıtlamalar ve yasakların Türkiye’nin yönünü değiştirerek demir perde ülkelerine döndüreceği aşikardır. Uygulamalarla Türkiye basın özgürlüğünde çok gerilere düşmüştür. Bu antidemokratik baskıların 17-25 Aralık’taki yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının unutturulması için yapıldığı açıkça anlaşılmaktadır. Gazetecilere yönelik keyfi gözaltı ve tutuklamalar, kanun dışı gözdağı vermeler hiç bir şekilde kabul edilemez.” açıklamasında bulundu.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.