Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Matematik dersindeki zeka oyunu öğrencilerin başarısını arttırdı

Kahramanmaraş’ta bir matematik öğretmeninin derslere uyarladığı zeka oyunu, öğrencilerin başarı oranını yükseltti. Japonya’da bir matematik öğretmeni tarafından geliştirilen ve okullarda "akıl oyunu" adı altında okutulan "kenken",...

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2013 13:00
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2013 13:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Matematik dersindeki zeka oyunu öğrencilerin başarısını arttırdı
Kahramanmaraş’ta bir matematik öğretmeninin derslere uyarladığı zeka oyunu, öğrencilerin başarı oranını yükseltti. Japonya’da bir matematik öğretmeni tarafından geliştirilen ve okullarda "akıl oyunu" adı altında okutulan "kenken", Özel Kahramankent Eğitim Kurumları'nda görevli Bilal Koçoğlu tarafından uygulandı. Öğrencilerin sayısal zekâsına katkı sağladığı belirtilen oyun, matematik konularının daha eğlenceli işlenmesine yardımcı oluyor. Dersin ilk 5 dakikasında kenken oynayan öğrencilere, matematik dersinin zor değil, aksine kolay ve zevkli olduğu fikri aşılanıyor.

Sudokuya benzerliğiyle dikkat çeken kenken oyunu, matematik işlemleri kullanılarak, verilen hücrelere mantıki bir şekilde rakamların yerleştirilmesiyle çözülüyor. Dört çeşidi olan oyunda tek işlem yapılabildiği gibi dört ayrı işlem de yapılabiliyor. Oyun sayesinde matematik derslerinin öğrencilerin korkulu rüyası olmaktan çıktığını belirten öğretmen Koçoğlu, ilgilerinin arttığını ve işlem yeteneklerinin hız kazandığını söyledi. Kenkenin matematik dersinin temel konuları olan çarpanlara ayırma, bölünebilme ve zihinden dört işlem gibi birçok yerde kullanabildiğini anlatan Koçoğlu, “Okulumuzda 3. sınıftan itibaren kenken oyununu öğrencilerimize öğretiyoruz. Daha sonra matematik dersindeki konulara yayarak, dersi sıkıcı olmaktan çıkarıp daha eğlenceli hale getiriyoruz. Her konuda dört işlem olduğu için bu oyunu dersin ilk dakikalarında beyin egzersizi olarak öğrencilerle birlikte uyguluyoruz. Oyunu asal çarpanlara ayırma, bölünebilme, zihinden dört işlem gibi çoğu konularda kullanabiliyoruz.” dedi.

Amacının matematik dersini öğrencilere sevdirmek olduğunu belirten Bilal Koçoğlu, “Daha önce başka bir okulda, TRT’nin yayınladığı ‘Bir Kelime Bir İşlem’ yarışmasını derse uyarladım. O oyun, verilen bir sayıyı bulma üzerineydi, bunda biraz daha geniş. Öğrenciler, dört işlemi kullanarak hangi sayıya ulaşması gerektiğini arıyor. Bu oyun, ders konularıyla bağlantılı. Aslında biz bunu oyun olarak görmüyoruz, çocuklar derste hem eğleniyor hem de öğreniyorlar.” şeklinde konuştu.

Okul Müdürü Alparslan Kömüşçü ise öğrencilerin daha başarılı olması için mücadele ettiklerini söyledi: “Biz öğrencilerimizi bu aktivitenin içine çekerek, başarı grafiğini yükseltmeye çalışıyoruz. Bu amaçla öğretmenlerimiz, farklı projeler hazırlayıp çocuklarla paylaşıyor.”

Okulun 4/C sınıfı öğrencilerinden Elif Koç da matematik derslerinin çok eğlenceli geçtiğini ifade etti. Kenkenin konularla ilişkili olduğunu dile getiren Koç, dört işlem yeteneğinin hızlandığını ve bu sayede problemleri daha hızlı çözebildiğini kaydetti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.