Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Marmara Gölü, her yönüyle ekosisteme kazandırılacak

Manisa’nın Gölmarmara ilçesindeki Marmara Gölü’nde yapılan bilimsel çalışmalarla, gölün her yönüyle ekosisteme kazandırılacağı bildirildi.Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ)...

Haber Giriş Tarihi: 04.03.2015 18:13
Haber Güncellenme Tarihi: 04.03.2015 18:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Manisa’nın Gölmarmara ilçesindeki Marmara Gölü’nde yapılan bilimsel çalışmalarla, gölün her yönüyle ekosisteme kazandırılacağı bildirildi.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji ABD ortaklığı ile hazırlanan “Yaşayan Bir Ekosistem: Her Yönüyle Marmara Gölü” projesi çalışmalarına başlandı. Hidrobiyoloji öğretim elemanlarından Doç. Dr. Oğuz Kurt öncülüğünde başlayan ve Araştırma Görevlisi Dr. Sevilay Ulcay ile yüksek lisans öğrencisi Seden Güneş’in de katıldığı çalışmalarda, Marmara Gölü’ndeki su yosunlarının yayılışı, taksonomisi ve ekolojik özellikleri ayrıntılı olarak incelenerek, her yönüyle değerlendirilecek.

Doç. Dr. Oğuz Kurt, Marmara Gölü özelindeki çalışmaların incelendiğinde, bölge ekonomisinde önemli bir yeri olan ve balıkçılık faaliyetlerinin de devamlılığını sağlayan su yosunları ile ilgili hemen hiç çalışma yapılmadığını söyledi. Kurt, “Yaşayan her sucul ekosistemde olduğu gibi Marmara Gölü’nde de ekonomik ve ekolojik verimlilik ile trofik düzeyi belirleyen en önemli canlı grubu birincil üretimi sağlayan su yosunlarıdır. Çalışmalarına başladığımız bu proje ile gölün sürdürülebilirliği adına bilimsel bir şekilde değerlendirmeler yapılacak ve bölgedeki ekosistemin değeri ortaya konmuş olacaktır.” dedi.

Marmara Gölü’nün ekonomik önemi dışında Türkiye’nin sulak alanları içinde ekolojik olarak da önemli bir yere sahip olduğunu belirten Kurt, “Bilindiği üzere sulak alanlarda önemli canlı guruplarının başında su kuşları gelmektedir. Marmara Gölü çok sayıda göçmen ve yerli kuş türünün barınma, beslenme ve üreme ihtiyaçlarını karşıladığı bir alandır. Göl’de günümüze değin yapılan çalışmalar sonucunda, 54 yerli, 43 yaz göçmeni, 36 kış göçmeni ve 11 tane de geçiş yapan toplam 144 kuş türü saptanmıştır.” diye konuştu.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi de Gediz Havzası’nın önemli sucul ekosistemlerinden olan Marmara Gölü’nün bölge ekonomisine olan katkısının oldukça büyük olduğunu söyledi. Çebi, “Katkının en büyüğü balıkçılık faaliyetlerinden elde edilmektedir. Gölün son 10 yıllık avcılık verileri incelendiğinde, yıllık balık veriminin değişkenlik göstermesine karşın ortalama 100 ton civarında olduğu görülmektedir. Avlanan balığın 60 tonu sazan, 40 tonu ise sudak, yayın, kolyoz ve havuz balıklarından oluşmaktadır. Diğer yandan geçmiş yıllarda yoğun şekilde avlandığından dolayı yılan balığının nesli maalesef tükenmiştir.” dedi.

Çebi, ayrıca gölden balıkçılık faaliyetleri dışında, tarımsal sulama amaçlı kullanım ve yaz aylarında suların çekilmesi sonucu kıyılarda oluşan verimli alanlarda tarım faaliyetlerinin yapılmasının bölgeye ekonomik anlamda katkı sağladığını bildirdi. Celal Bayar Üniversitesi ile Manisa Gıda Tarım ve İl Hayvancılık Müdürlüğü’nün ortaklaşa oluşturduğu bu proje ile verilerin daha detaylı inceleneceğini ve bu konudaki eksikliklerin yapılacak analizler sonucu giderileceğini de belirten Çebi, “Proje kapsamında gölün, toplam fosfor, çözünmüş organik fosfat, ortofosfat, nitrat, nitrit, toplam azot ve amonyak analizleri yapılacaktır. Bu bağlamda Marmara Gölü’nde yapılan analizler bilimsel şekilde değerlendirilmiş ve gölün yaşayan bir ekosistem olarak değeri ortaya çıkmış olacaktır. Yani Marmara Gölü’nde yapılan bilimsel çalışmalar sürdürülebilir balıkçılığın ve sucul ekosisteminin verilerini ortaya koyacaktır.” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.