Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Maraş olaylarının 36. yıl dönümünde 2 bin 200 polis görevlendirildi

Kahramanmaraş’ta 1978’de meydana gelen ve resmi kayıtlara göre 103 kişinin öldüğü ’Maraş Olayları’nın 36’inci yıl dönümü emniyetin sıkı güvenlik önlemleri altında gerçekleştirildi. Emniyet tedbirleri kapsamında kentte 2 bin...

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2014 19:51
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2014 19:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Maraş olaylarının 36. yıl dönümünde 2 bin 200 polis görevlendirildi
Kahramanmaraş’ta 1978’de meydana gelen ve resmi kayıtlara göre 103 kişinin öldüğü ’Maraş Olayları’nın 36’inci yıl dönümü emniyetin sıkı güvenlik önlemleri altında gerçekleştirildi. Emniyet tedbirleri kapsamında kentte 2 bin 200 polis görev yaparken, şehrin 10 ayrı bölgesinde kontrol noktaları oluşturuldu. Bir polis helikopteri ise gün boyu şehrin üzerinde keşif uçuşu yaptı.

Kahramanmaraş’ta katliamın yıl dönümü nedeniyle kent merkezinde ve Pazarcık ilçesine bağlı Narlı beldesinde jandarma ve çevik kuvvet polisleri geniş güvenlik önlemleri aldı. Kahramanmaraş’a çevre illerden gelecek gruplara yönelik Tarsus- Adana- Gaziantep Otoyolu çıkışı ile Kahramanmaraş kent merkezine kadar olan yaklaşık 40 kilometrelik güzergahta 10 ayrı arama noktası oluşturuldu. Güvenlik görevlileri, Kahramanmaraş’a giden tüm taşıtları durdurup, kimlik kontrolleri yaptı.

KENT MERKEZİNE GİRİŞLERİNE İZİN VERİLMEDİ

Türkiye’nin ve Avrupa’nın çeşitli şehirlerinden Kahramanmaraş’a gelen Alevi dernekleri temsilcileri ve vatandaşlar, sabahın ilk ışıklarıyla kanlı olayların yaşandığı Yörükselim Mahallesi'nde basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polis ve jandarma grupların şehir merkezine girişine izin vermedi.

Bunun üzerine, Kahramanmaraş Erenler Derneği önünde toplanan HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Rıza Eroğlu ve Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş’ten oluşan heyet, Yörük Selim Mahallesi'ndeki cemevi inşaatının bulunduğu alana kadar yürüyüp saygı duruşunda bulundu. Valiliğin Gar Meydanı’ndaki anma etkinliğine izin vermemesini protesto eden heyet, basın açıklamasının Narlı Cemevi'nde yapılacağını duyurdu.

YÜRÜYÜŞE İZİN VERİLMEYİNCE YOLU KAPATTILAR

Anma etkinliği yapmalarına izin verilmeyen grup, Pazarcık ilçesine bağlı Narlı gişelerinde toplandı. Kent merkezine doğru yürüyüşe geçen yaklaşık 500 kişilik grubun geçişine jandarma ve çevik kuvvet polisleri izin vermedi. Bunun üzerine gruptakiler, karayolunu ulaşıma kapattı.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, izin için önce güvenlik güçleriyle görüştü, olumsuz cevap alınca Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer’i cep telefonundan arayarak izin istedi. Pazarlıkların ardından kalabalığa Narlı Cemevi’nde toplanılacağı duyuruldu.

Maraş katliamında hayatını kaybeden 111 kişi için cemevinde tören düzenlendi.
CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, HDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel ve Alevi dernekleri genel başkanları alanda toplanan kalabalığa seslendi.

'TAM BİR FAŞİST ANLAYIŞ'

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, barikatlar kurarak anma etkinliğinin engellenmesini kınadı. Türkiye’nin faşist anlayıştan kurtarılması gerektiğini belirten Özbolat, "Son derece barışçıl bir ortamda 36 yıl önce kaybettiği yakınlarını anmak isteyenlere barikatlar kurmak, ona izin vermemek gerçekten tam bir faşist anlayıştır. Bu anlayıştan Türkiye’nin kurtulması lazım." dedi.

'SİZ SADECE SİYASİ İKTİDARINIZ İÇİN AÇILIMDAN BAHSEDİYORSUNUZ'

HDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel de iktidarın Alevi açılımını eleştirdi. Ülkede inkar, imha ve asimilasyon politikası izlendiğini kaydeden Tuncel şöyle konuştu: "Burada yaşanan katliamın üzerinden 36 yıl geçti, ama bizim yaralarımız çok taze. Bir miting yapmamıza, basın açıklaması yapmamıza bile izin vermediler. AKP hükümeti durmadan Alevi açılımından bahsediyor, biz buradan sesleniyoruz Alevi açılımı yapmak istiyorsunuz; o zaman önce bize toplu mezarlara gömdüğünüz insanların mezarını açın, bizi katlettiğiniz sokakları açın bize. Siz sadece siyasi iktidarınız için açılımdan bahsediyorsunuz. Oysa siz açılım dediğiniz her gün ya biz ölüyoruz ya tutuklanıyoruz. Bu ülkede katliam zihniyeti var, bu ülkede inkar, imha ve asimilasyon politikası bazen başlara, bazen inançlara bazen de tutsaklara yönelik uygulanıyor."

Konuşmaların ardından alevi dedesi tarafından Gülbenk okundu, kalabalığa cemevinde yemek dağıtıldı.

Öte yandan, güvenlik önlemleri kapsamında kentte 10 Toma, 2 bin 200 polis görev yaptı, şehrin 10 ayrı bölgesinde önlem alındı. Polis helikopteri gün boyunca kentin üzerinde devriye uçuşu yaptı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.