Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Manisa’da 'Kütüphan–e Türkiye' projesi hayata geçti

Dezavantajlı fertlerin internet erişimini sağlamak ve Türkiye’deki halk kütüphanelerinin sosyal dönüşümdeki yerlerini nasıl alabileceklerini araştırmak amacıyla uygulanan "Kütüphan–e Türkiye" projesi, 2013 yılında 223 bin 68 kişinin...

Haber Giriş Tarihi: 18.02.2014 17:24
Haber Güncellenme Tarihi: 18.02.2014 17:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Manisa’da 'Kütüphan–e Türkiye' projesi hayata geçti
Dezavantajlı fertlerin internet erişimini sağlamak ve Türkiye’deki halk kütüphanelerinin sosyal dönüşümdeki yerlerini nasıl alabileceklerini araştırmak amacıyla uygulanan "Kütüphan–e Türkiye" projesi, 2013 yılında 223 bin 68 kişinin ziyaret ettiği Manisa İl Halk Kütüphanesi’nde de hayata geçti. Proje kapsamında gerekli altyapı kurularak, dezavantajlı grup diye tabir edilen kesime eğitim verilmesi amaçlanıyor.

Kütüphan-e Türkiye kapsamında, hazırlanacak ülke raporuyla projenin bütün Türkiye'de uygulanmasına yönelik öneriler ortaya koyulacak. Adana, Ankara, Aydın, Balıkesir, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Muş, Nevşehir, Samsun, Tekirdağ, Trabzon ve Zonguldak'ın dahil olduğu projeyle özellikle düşük gelirli, yaşlı ve engellilerin internet erişimi için gerekli altyapının kurulması, buralardaki kütüphanecilerin ve kullanıcıların eğitilmesi hedefleniyor.

26 pilot illerden biri olan ve Türkiye’de gelen ziyaretçi bakımından beşinci sırada yer alan Manisa İl Halk Kütüphanesi’nde projenin tanıtım toplantısı düzenlendi. İnternet kullanımının bütün toplumlarda hızlı bir artış gösterdiğini belirten Kütüphane Müdürü Ayşin Kibrit, ancak özellikle dezavantajlı kesimlerin bundan yeterince faydalanmadığının bir başka gerçek olduğuna dikkat çekti. Bazı araştırmalarda, internet erişimi olmayan dezavantajlı kesimlerin yüzde 36’sının internet masrafını karşılayamadığını, yüzde 22’sininse kullanma becerisine sahip olmadığını belirterek, “Vatandaşları arasında bilgiye erişimde eşitsizlik bulunan bir ülke, bilgi toplumu hedefine nasıl ulaşabilir? Bu sorun neredeyse bütün dünya ülkelerinde görüldüğü için ne yapılacağına ilişkin çözümler üretilmeye çalışılmaktadır. Çeşitli ülkelerdeki örnekler, halk kütüphanelerinin bu konuda devreye girilebileceğini gösterdi.” dedi. Müdür Kibrit, bu çerçevede aralarında Manisa İl Halk Kütüphanesi’nin de bulunduğu 26 ildeki 78 kütüphanede, özellikle dezavantajlı fertlerin internet erişimi için gerekli altyapının kurulması, kütüphanecilerin ve kullanıcıların eğitilmesinin hedeflendiğini ifade etti: “Kütüphan–e Türkiye projesi, 3 Şubat 2014 tarihi itibariyle Cumhurbaşkanlığı'nın himayesine de alınmış bulunuyor. Manisa İl Halk Kütüphanesi de proje kapsamında ve yoğun kullanıcı potansiyeli bulunan bir kütüphane olarak, belirlenen tüm çalışmaları sosyal sorumluluk bilinci içerisinde en iyi şekilde yerine getirecektir.”

Manisa'nın bu projede pilot illerden biri olmasının büyük bir avantaj olduğunu belirten Kültür ve Turizm İl Müdürü Erdinç Karaköse de, “Kütüphanemiz, Türkiye’nin en iyi hizmet veren kütüphanelerinden biridir. Bu anlamda en iyi hizmeti vermesi için elimizden geleni yapacağız.” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.