Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Manisa Barosu Başkanı: Savcılık Alp Gürkan için girişimde bulunabilir

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, maden faciasından Soma Holding’in patronu Alp Gürkan'ın da sorumlu olduğunu, onun da soruşturmaya dahil edilerek gözaltına alınması gerektiğini iddia etti. Balkız, “Savcılıktan bu yönde soruşturma...

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2014 17:08
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2014 17:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, maden faciasından Soma Holding’in patronu Alp Gürkan'ın da sorumlu olduğunu, onun da soruşturmaya dahil edilerek gözaltına alınması gerektiğini iddia etti. Balkız, “Savcılıktan bu yönde soruşturma işleminin başlatılmasını talep ettik. Bugün bu anlamda birtakım girişimlerin olacağı izlenimini edindik.” dedi.

Soma Adliyesi’ne giden Baro Başkanı Balkız, soruşturmayı yürüten savcılarla görüştü. Daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Balkız, “Soruşturma kapsamında gerekli olan her şeyin atlanmadan, titizlikle araştırıldığı yönünde kanaate sahibiz. Savcılardan, soruşturmada halen kapalı olan madende, yangının tümüyle söndürülmesinin ardından tarafsız ve bağımsız bilirkişilerle yeniden keşif yapılacağı ve değerlendirmenin ona göre devam edeceği bilgisini aldık. Baro olarak yaptığımız suç duyurusuyla soruşturmanın genişletilmesi yönünde girişimlerimiz var. Bunlardan bir ayak da madeni işleten Soma Kömürleri A.Ş.'nin bağlı bulunduğu Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan hakkında. Yaptığımız suç duyurusu ve görüşmelerde, Alp Gürkan'ın da soruşturmaya dahil edilmesi gerektiği iddiasını ortaya koyduk. Her ne kadar şirket yönetim silsilesi içinde görülmese bile televizyon ve ulusal kanallara çıkarak şirketi hakkında bilgi veren, kusursuzluğunu ispatlamaya çalışan Alp Gürkan'ın da sorumlu olduğunu ve onun da soruşturmaya dahil edilerek gözaltına alınması ve gerekli soruşturma işleminin başlatılmasını talep ettik ve bugün de bu anlamda birtakım girişimlerin olacağı izlenimini edinmiş bulunuyoruz. Soruşturmanın, madenin iş güvenliği ve iş sağlığı yönünden verilen olumlu raporlar bakımından ilgili kurum ve bakanlık müfettişleriyle işyerinin asıl sahibi konumundaki Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ve Ege Linyit İşletmeleri (ELİ), işverenle ilişkili olduğu anlaşılan sendika ayaklarının olması gerektiğine inanıyoruz. Bu soruşturma, öyle anlaşılıyor ki daha uzun gidecek. Zannetmeyiniz ki burada zanlı veya şüpheli olarak ifadesi alınanlarla iş bitti. Biz tahkikatın bu safhalar, bu kanallar açısından da yürütülmesini ve genişletilmesini bekliyoruz ve edindiğimiz kanaat de odur ki bu soruşturma bu anlamda da genişleyecektir." diye konuştu.

Ceza soruşturması kapsamında şirketin mal varlıklarına el koyulmasını da talep ettiklerini ancak savcılık tarafından reddedildiğini aktaran Zeynel Balkız, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu konuda mağdur işçiler ve yakınları tarafından açılan tazminat davaları da söz konusu. Savcılığın ceza davası açısından verdiği ret kararı, hukuk mahkemelerinde görülecek tazminat davalarında şirket mal varlıkları için ihtiyati tedbir kararı alınmasına engel teşkil etmez.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.