Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Malatya ile Adıyaman arasında baraj krizi

‘Dünyada güneşin doğuşunun ve batışının en güzel izlendiği yer’ olarak bilinen Nemrut Dağı'ndaki Komagene Krallığı kalıntıları yakınlarına yapılacak Büyükçay Barajı, Malatya ile Adıyaman arasında tartışmayı yeniden başlattı....

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2014 15:04
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2014 15:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Malatya ile Adıyaman arasında baraj krizi
‘Dünyada güneşin doğuşunun ve batışının en güzel izlendiği yer’ olarak bilinen Nemrut Dağı'ndaki Komagene Krallığı kalıntıları yakınlarına yapılacak Büyükçay Barajı, Malatya ile Adıyaman arasında tartışmayı yeniden başlattı.

Adıyaman’ın Kahta ilçesindeki tarım arazilerini sulayacak barajda su tutulmaya başlanmasıyla birlikte Malatya’nın Pütürge ilçesine bağlı 6 köy ile Nemrut Dağı’na Malatya’dan ulaşımı sağlayan kara yolu sular altında kalacak. Malatya topraklarına kurularak Adıyaman’daki tarım arazilerini sulayacak barajın tamamlanmasıyla yaklaşık 2 bin ev sular altında kalacak. Son aşamaya gelinen projenin yeni duyulması, barajdan etkilenecek köylülerin tepkisini çekti. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri ile bakanlık görevlileri tarafından Pütürge İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde köylülere yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantısı da tartışmalarla sona erdi.

Pütürge Çevre Köyleri Dernek Başkanı Mahmut Aluç, burada yaptığı konuşmada, barajın yapılmasını istemediklerini belirtti. Projeyi yeni öğrendiklerini anlatan Aluç, “Bu barajı yeni öğreniyoruz, bilmeyebiliriz, harita üzerinde nereler su altında kalıyor bize açıklayın. Uzuntaş köyünde 500 hane var. 6 köy baraj altında kalıyor, ne zaman kim nerede karar vermiş. Buna izin veremeyiz.” dedi.

Uzuntaş köyü sakinlerinden Ahmet Kalan, baraj yapılırken projeden etkilenecek olan insanların görüşüne başvurulmadığını ifade etti. Baraj yapılmasına karşı olduklarını söyleyen Kalan, şöyle devam etti: “Köylü olarak protesto ediyoruz. Gelirsiniz Tepehan’da toplanırsınız. Baraj yapılacak yerde toplantı yapın. Nerede kuruluyor bu baraj kime sordunuz, nasıl planladınız. Biz vatandaşlar olarak istemiyoruz. 500 yıllık köyler var. İstimlaka gelmişsiniz bir eve 20 bin lira veriyor, bu olamaz 100 bin liraya ev yapamazsınız. Biz bunu istemiyoruz.”

Barajın yapılmasıyla birlikte zarar görecek köylerin sakinleri de projenin hayata geçmesini istemediklerini belirttiler. Tepkilerine duyarsız kalındığını iddia eden köylüler, toplantıyı terk ettiler.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.