Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mahkemelerin benzer davalarda farklı karar vermesi yargıya güveni sarsıyor

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Türkiye’nin değişik illerinde görev yapan 90 idari hakimi ‘hukuki müzakere toplantısında’ Bursa’da bir araya getirdi. Danıştay 6. Daire Üyesi İlhan Hasanağası ile HSYK üyeleri Ahmet Berberoğlu...

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2013 13:27
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2013 13:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Mahkemelerin benzer davalarda farklı karar vermesi yargıya güveni sarsıyor
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Türkiye’nin değişik illerinde görev yapan 90 idari hakimi ‘hukuki müzakere toplantısında’ Bursa’da bir araya getirdi. Danıştay 6. Daire Üyesi İlhan Hasanağası ile HSYK üyeleri Ahmet Berberoğlu ve Halil Koç’un katıldığı toplantı 3 gün sürecek. Toplantının açılışında yapılan konuşmalara farklı mahkemelerin, benzer davalarda yasanın aynı olmasına rağmen farklı kararlar vermesinin azaltılması isteği damgasını vurdu.

Bursa Almira Otel’de düzenlenen toplantıya Türkiye’nin değişik illerinden gelen 90 idari hakimin yanı sıra Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Namık Yılmaz, Bursa Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Turan Aslan, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Erkan Pınar, Bölge Adliye Cumhuriyet Başsavcısı Sait Gürlek ile HYSK ve Danıştay üyeleri katıldı. Bursa Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Turan Aslan, "Amacımız belli konularda fikir alışverişi yaparak, ortak bir akıl oluşturmaktır. Bu toplantılarda, aynı konuda farklı karar vermenin, bir nebze de olsa önüne geçilebilmesi hedeflenmektedir." dedi.

Danıştay 6. Daire Üyesi İlhan Hasanağası ise hukukta içtihat birliğinin sağlanmasının önemli olduğunu belirtti. Hasanağası şunları kaydetti: "Hukukun üstünlüğünü hakim kılmak, bireylerin veya kurumların adalet ve hakkaniyet beklentilerine cevap vermek amacıyla yapılan yargılama fonksiyonu kolektif yürütülen bir faaliyettir. Sosyal, ekonomik ve kültürel değişime paralel olarak sürekli gelişen ve yaşayan bir hukuk sisteminin mevcudiyeti de özellikle idari yargının bir içtihat hukuku olduğu dikkate alındığında, sağlam hukuki gerekçelerle dayalı farklı yorum ve uygulamalar ile mümkündür. Bu toplantılardaki müzakerelerin bu konuda da çok faydalı olacağını düşünmekteyim."

BENZER KONULARDA FARKLI MAHKEMELER, FARKLI KARARLAR VERMEMELİ

Üç gün sürecek toplantının açılışında konuşan HSYK 2. Daire Üyesi Halil Koç, toplantılardaki temel amaçlarının ilk derece mahkemeleriyle yüksek mahkemeler arasında uygulama birliğini sağlayarak, toplum nezdinde yargıya olan güveni artırmak olduğunu dile getirdi. Hakim ve savcılar tarafından benzer özellikler taşıyan olaylarda, benzer kararlar verilmesinin toplumdaki adalet beklentisinin bir gereği olduğuna dikkat çeken Halil Koç şöyle devam etti: "Çünkü aynı nitelikteki benzer uyuşmazlıklarda uygulanacak yasal kurallar aynı olmasına rağmen farklı mahkemelerin farklı kararlar vermesi yargıya olan güveni olumsuz etkilemektedir. Hedefimiz, bu hukuki farklılıklardan ziyade ortaya çıkan fahiş hataların önlenmesi ve bu yöndeki uygulamaların olabildiğine azaltılmasıdır. Hukuki müzakere toplantılarımız aynı zamanda, meslek içi eğitimlerimizin bir parçası olarak düzenlenmektedir. Görevimiz, toplumun adalete olan ihtiyacını karşılamaktır. Toplumun adalete olan güveni, ona olan ihtiyacını giderildi ölçüde sağlanmaktadır."

HAKİM VE SAVCILAR SADECE MESLEĞİNE ODAKLANMALI

Toplumun adalet beklentilerine cevap veremeyen bir yargı sisteminin toplumun algı ve vicdanında olumsuz tesirler bıraktığına işaret eden HYSK Üyesi Halil Koç, "Bu çalışmalar, bu ihtiyacı karşılayacak hakim ve savcıların bilgi ve kalitesini dolayısıyla, yargının kalitesini artırmaya yöneliktir. Toplumun da bizden beklentisi sadece mesleğine odaklanmış, başka herhangi bir projeler içinde olmayan kaliteli bir hakim ve savcı profili ve kaliteli bir yargıdır. Biz ne kadar kaliteli olursak toplum nezdindeki saygınlığımızın da o kadar artacağını düşünüyoruz. Yargı üzerindeki tartışmaları ancak bu şekilde azaltabiliriz. Bize düşen, uyuşmazlıkların çözümünde tarafsız ve önyargısız her türlü etki ve baskıdan uzak davranmak suretiyle toplum vicdanını rahatlatacak kararlar vermemizdir." şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.