Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kuyucuk Kuş Cenneti'nde ne su ne de kuş kaldı

Türkiye’nin gözde turizm mekanlarından olan Kars'ın Kuyucuk Kuş Cenneti tamamen kurudu. Bataklığa dönen gölde kuşların da ölmesiyle kargalar cirit atmaya başladı. Hayvanların ayak izlerinin göze çarptığı gölün mavi görüntüsü yerini...

Haber Giriş Tarihi: 30.08.2014 16:55
Haber Güncellenme Tarihi: 30.08.2014 16:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye’nin gözde turizm mekanlarından olan Kars'ın Kuyucuk Kuş Cenneti tamamen kurudu. Bataklığa dönen gölde kuşların da ölmesiyle kargalar cirit atmaya başladı. Hayvanların ayak izlerinin göze çarptığı gölün mavi görüntüsü yerini siyahlığa bıraktı.

Kuyucuk Gölü; Kars'ın Arpaçay ilçesi hudutları içerisinde 245 hektar göl alanı ve 416 hektarlık Ramsar alanına sahip. Denizden 1.627 metre yükseklikte ve 13 metre derinliğinde bir sulak alan olarak bilinen Kars şehir merkezinin yaklaşık 40 km kuzeydoğusunda bulunan Kuyucuk Gölü, 232 kuş türüyle Türkiye’nin en önemli kuş cenneti olarak adlandırılıyordu.

2012 yılı sonunda yapımı tamamlanan Kuyucuk Turizm Merkezi ile insanların eğlenmesine, dinlenmesine ve kısa süreli tatil yapmasına, bilimsel ve eğitsel amaçlı çalışmalar yapılmasına imkan sağlandı. Milli Parklar Müdürlüğü ve Kuzey Doğa Derneği’nin girişimleriyle kuşların yuva yayıp üremesi için Türkiye’nin ilk yapay adası da yapılmıştı. Ancak geçen yıldan itibaren etkili olan kuraklık ve çevre köylere ait büyükbaş hayvanların burada sulanması sonucu göl kurumaya başladı.

Gölde sular hızlı bir şekilde çekilmeye başladı. 2 ay öncesine kadar masmavi bir görüntü sunan ve rengarenk kuşların adeta dans ettiği gölde şimdilerde ise su da, renkli kuşlar da kalmadı. Siyah renge bürünen göl, belli yerlerinde bataklığa döndü. Gölün sadece bir kıyısında kalan az miktardaki suda yaşam mücadelesi veren kuşların görüntüsü yürekleri sızlattı. Bazı kuşların ise öldüğü görülürken göle kargaların akın ettiği gözlemlendi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.