Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kürt yazarlardan Prof. Dr. Kadri Yıldırım'a destek açıklaması

Mardin Artuklu Üniversitesinde yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınarak tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof Dr. Kadri Yıldırım için Kürt Yazarlar...

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2014 16:09
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2014 16:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kürt yazarlardan Prof. Dr. Kadri Yıldırım'a destek açıklaması
Mardin Artuklu Üniversitesinde yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınarak tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof Dr. Kadri Yıldırım için Kürt Yazarlar Derneği destek açıklaması yaptı.

Adliye önünde toplanan Kürt yazarlar ve aydınlar Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof Dr. Kadri Yıldırım destek açıklaması yaptı. Kürt yazarlar adına açıklama yapan Kürt Yazarlar Derneği kurucu üyesi Edip Polat, kamuoyunca da bilindiği gibi, son aylarda devletin Kürtler ve Kürt diline yönelik siyaseti daha yasakçı ve saldırgan olduğunu belirterek, bir yanda "çözüm sürecinin bitirilebileceğine" dönük tehditler diğer yandan Pirsus-Kobane sınırındaki kitlelere yönelik saldırılar ve siyasi soykırım operasyonları, bütün bunlar mevcut hükumetin Kürtlere ve kazanımlarına yönelik niyetini ortaya koyduğunu söyledi.

Bu operasyonlardan birinin de Artuklu Üniversitesine yönelik yapıldığını belirten Kürt Yazarlar Derneği kurucu üyesi Edip Polat, "Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu adı altında geçtiğimiz Temmuz ayında başlatılan soruşturmaya, 18 Kasım günü içinde Mardin'in de yer aldığı yedi ilimizde devam edilmiştir. Bu çerçevede Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım ve iki enstitü çalışanı da gözaltına alınmıştır. Herkes bilir ki Artuklu Üniversitesi Kürt Dili ve Kültürü bölümü ile tanınmaktadır, aynı şekilde Kadri Yıldırım bir Kürt dil bilimcisi bir çok çalışmaya imza atmış, eserler üretmiş, resmi anlamda Kürtçenin kabulü için gelecek kuşakların önünü açmıştır. Yürürlükteki hukuka göre bir profesörün sorgulanması için bağlı bulunduğu üniversiteden izin alınması gerekmekle birlikte, bu izin alınmamıştır. Diğer yandan isnat edilen suçun vasfı, bir rektör yardımcısını günlerce gözaltına almayı gerektirmez." dedi.

Kadri hocanın gözaltına alınmasının nedeni, ona ve Kürdoloji bölümüne yönelik bir itibarsızlaştırma ve algı operasyonu olduğunu ifade eden Polat, "Bu operasyonda dikkati çeken bir ayrıntı da komployu yapanlar, onu gözaltına almadan basında odasının arandığını ve hocanın tutuklandığını yaymışlardır. Belirtmek isteriz ki eğer eğer üniversitelerde yolsuzluk ve rüşvet varsa, elbette aydınlanmalıdır. Fakat son yıllarda görüyoruz ki bir çok kişi ve çevrelerce rapor ve fişlemeler yolu ile yaşayan Diller Enstitüsü çokça karalanmaktadır. Harç diye alındığı iddia edilen para zaten makbuzlarla resmi gelir hesabına kaydedildiği ve üniversite için harcandığı bilinmektedir. Kadri hocanın ne ihalelerle işi olmuş, nede hiç birinde yer alması söz konusu olmuştur. Bizler Kürt Yazarlar Derneği olarak bütün Kürt değerlerine sahip çıkma anlayışı ile Kürt Dili ve Kültürü bölümü üzerindeki bu son operasyonu ve Prof. Dr Kadri Yıldırım'ın gözaltına alınmasını mevcut hukuk prensiplerine etik insani değerlere aykırı buluyor. Ve bu olayı Kürdoloji bölümünün ve hocalarının itibarsızlaştırılması çabası olarak değerlendiriyoruz. Bu komplo yasal alandaki Kürt dili ve Kültürüne yöneliktir. Ve biz bu çabayı kınıyoruz. Bu bağlamda bütün yetkililere sesleniyoruz. Kadri Yıldırım'ı derhal serbest bırakın ve elinizi Kürdoloji bölümünden çekin. Kürt halkının bağrından çıkan bu hocalar ve Kürt dili yanlız değildir." diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.