Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Körüklü çizmeyi yaşatmak için çalışıyor

Efelerin giysilerini tamamlayan ve yiğitliğin sembolü olan körüklü çizmelerin ustaları, bu işin yok olmaması için çalışıyor. Efe kıyafetinin vazgeçilmezleri arasında yer alan körüklü çizmeler, günümüzde halk oyunları, tiyatro, sinema...

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2013 15:57
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2013 15:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Körüklü çizmeyi yaşatmak için çalışıyor
Efelerin giysilerini tamamlayan ve yiğitliğin sembolü olan körüklü çizmelerin ustaları, bu işin yok olmaması için çalışıyor. Efe kıyafetinin vazgeçilmezleri arasında yer alan körüklü çizmeler, günümüzde halk oyunları, tiyatro, sinema gibi alanlarda kostüm, ayrıca deve güreşlerinde aksesuar olarak kullanılıyor. Bu kültürün genç kuşaklara aktarılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca koruma altına alınan ustalar, bütün olumsuzluklara rağmen yaşatmak için gayret ediyor.

Körüklü çizme geleneğinin yok olmaması için yeni pazar arayışları sürerken mesleğin son ustalarından Aydınlı Kemal Erkaç, en uygun pazarların Rusya ve Kuzey Avrupa ülkeleri olduğunu kaydetti. Türkiye’de bugün çok az yerde körüklü çizme yapıldığını belirterek, Aydın Ayakkabıcılar Çarsısı’nda bulunan dükkanında bu geleneğini sürdürmeye çalıştığını söyledi. Günümüzde birçok kişinin, özelliğini bilmediği için körüklü çizme giymediğini dile getiren Erkaç, “Türkiye’nin sıcak iklimi nedeniyle körüklü çizmeler günlük yaşamda tercih edilmiyor. Aydın yöresine özgü olan bu geleneksel çizmemizi, genellikle Muğla yöresinde toprak ağaları, Aydın’da efelerimiz, Uşak ve Erzurum yöresinde at binen ve cirit oynayanlar, folklor ekipleri, deve ve boğa güreşi tutkunları satın alıyor. Körüklü çizme günlük yaşamda tercih edilmediğinden unutulmaya yüz tutan meslekler arasında yerini aldı. Bir Rusun, bir İskandinavın ayağını sıcak ve rahat tutabilecek kadar sağlam bir ayakkabının varlığını onlara anlatmamak bizleri üzüyor.” dedi. Daha çok insanın körüklüyü bilip giymesi gerektiğini söyleyen Erkaç, “Çizmenin tercih edilme nedeni, tamamen hayvansal ürünlerden yapıldığından yazları ayak terini emmesi, romatizmayı engellemesi ve kışın da soğuk havayı geçirmemesidir. Aynı zamanda tamamen doğal ürünler kullanılarak elde yapılması, körüklerin çizme içinde hava sirkülasyonunu sağlaması, giyenin zenginliğini gıcırdayarak belli etmesi gibi nedenlerden dolayı da tercih edilir. Körüklü çizme, kişinin ayak ölçülerine özel yapıldığı gibi estetik isteklerine göre de şekillenir. Bu ayakkabının sihrinin hissedilmesi için tüm dünyaya tanıtılması ve en azından bir kere denenmesi gerekir.” şeklinde konuştu. Körüklü çizmenin akordiyon, baklava, simit ve kendinden körük olmak üzere dört modeli bulunduğunu kaydeden Kemal Erkaç, imalatı yaklaşık 15 gün süren çizmelerin fiyatlarının ise 250 ile 600 lira arasında değiştiğini söyledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.