Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Korkulan gerçekleşiyor mu? Türkiye uyarmıştı...

Irak'ta Şii milis gücü Haşdi Şabi, Irak ordusunun Musul'u ele geçirmek için giriştiği operasyona destek olacağını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2016 11:35
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2016 11:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Korkulan gerçekleşiyor mu? Türkiye uyarmıştı...
Bu açıklama, nüfusun çoğunluğu Sünni olan Musul ve çevresinde mezhep çatışması endişesini artırıyor. Haşdi Şabi'nin yönleneceği iki bölgeden biri ise yaklaşık 100 bin Türkmen'in yaşadığı Telafer.

Halk Seferberlik Gücü (PMF) olarak da bilinen ve büyük bölümü İran'ın eğittiği militanlardan Haşdi Şabi, Musul'un 55 km batısındaki Telafer kentine doğru ilerleyen Irak birliklerine destek olacaklarını açıkladı.

Telafer'in çoğunluğu hem Sünni hem Şii olan Türkmenlerden oluşan nüfusunun Şii kesimi, bölgenin 2014'te DEAŞ’ın eline geçmesinden sonra bu bölgeden kaçmıştı.

Haşdi Şabi, batı yönünden Musul'a doğru ilerleyen Irak ordusunu da desteklediklerini bildirdi.

Grubun internet sitesinde dün gece yer alan bir açıklamada,"PMF batı cephesindeki güvenlik güçlerini iki eksen üzerinden destekleyecek: Bunlardan biri Telafer diğeri ise Musul merkezine giden güçler olacak" denildi.

UYARILARA RAĞMEN...

PMF açıklaması, insan hakları gruplarının PMF militanlarının bu bölgede savaşa katılmasının mezhepsel şiddeti alevlendireceği uyarılarına rağmen gerçekleşti.

PMF şeklen Irak Başbakanı Haydar el Abadi'ye karşı sorumlu. Abadi, mezhep savaşı kaygılarını yatıştırmak için,Musul kentine sadece ordu ve polis güçlerinin girmesine izinverileceğini söylemişti.

IRAK'TA 'HAŞDİ ŞABİ' ENDİŞESİ

Uluslararası Af Örgütü dün açıkladığı bir raporda Şii milislerin DEAŞ’ın elinde bulunan bölgelerden kaçan sivillere, insanlığa karşı suç tanımına girebilecek kadar ciddi insan hakları ihlallerinde bulunduklarını bildirmişti.

Birleşmiş Milletler Temmuz ayında, Şii milislerin Felluce'de 640 Sünni yetişkin ve erkek çocuğu kaçırdıklarını bildirmişti. Raporda milislerin elindeki 50 kişinin daha işkence ve yargısız infaza maruz kaldıkları belirtilmişti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.