Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Kolesterol hastaları etin yanında mutlaka salata tüketmeli'

Kolesterol hastalarının bayram süresince diyetlerine dikkat etmeleri ve et tüketiminde aşırıya kaçmamalarını söyleyen beslenme uzmanları, kandaki kolesterol emilimini azaltması için etin yanında salata tüketilmesini tavsiye ediyor. Et tüketimine...

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2014 09:56
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2014 09:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kolesterol hastalarının bayram süresince diyetlerine dikkat etmeleri ve et tüketiminde aşırıya kaçmamalarını söyleyen beslenme uzmanları, kandaki kolesterol emilimini azaltması için etin yanında salata tüketilmesini tavsiye ediyor.

Et tüketimine sınır konmamasının kalp ve damar rahatsızlıklarına zemin hazırladığına dikkat çeken Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hayrettin Mutlu, "Salata en iyi posa kaynaklarından biridir. Özellikle kolesterol hastalarının et tüketimine bağlı olarak değerlerini dengede tutabilmeleri için abartıya kaçmadan tüketmeleri gereken kırmızı etin yanında salataya da yer açmalılar." dedi. Kurban Bayramı'nda günlük 1 kilograma yakın et tüketildiğini kaydeden Mutlu, "Bu durumdan ürik asit ve kolesterol seviyesinin kötü etkilenebileceği unutulmamalıdır. Özellikle yüksek kolesterol problemi olan kişilerin daha dikkatli olması gerekirken kurban eti kesinlikle dinlendirilmeden yenilmemelidir." diye konuştu.

Beslenme Uzmanı Mutlu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde et ve et ürünlerinin çabuk bozulma riski taşıması nedeniyle doğru şekilde saklanması ve tüketilmesi gerektiğini kaydetti. Mutlu, "Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı bir bayram geçirebilmek için bu tavsiyeleri mutlaka dikkate alın." ifadesini kullandı. Kesilecek kurban etlerinin en iyi şekilde saklanması ve doğru tüketilmesinin insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu söyleyen Mutlu, "Donmuş etlerin çözdürülüp tekrar dondurulması mikroorganizmaların üremesine yol açıyor. Bu nedenle çözdürülen et kesinlikle tekrar dondurularak saklanmamalıdır. Kurban etlerini bir yemeklik olacak şekilde küçük parçalar halinde buzdolabında poşetlerde saklayın. Buzdolabından veya dondurucudan çıkarttığınız eti hemen pişirip tüketmenizin en sağlıklısı olduğunu unutmayın." dedi.

"BOL C VİTAMİNİ İÇEREN SALATALAR TÜKETİN"

Et yanında salata tüketmenin bir başka faydasının da etin doğasında bulunan yağın salatadaki yağ ile emilebilen vitaminlerin emilimini artırmak olduğunu ifade eden Mutlu, "Salata ve etin birlikte tüketimi, hem etin zararından bizi koruyor hem de salatadan daha çok vitamin elde etmemizi sağlıyor. Özellikle mevsime uygun taze yeşillik, sebze ve meyvelerden hazırlanmış salataları tercih etmeliyiz. C vitamini içeren sebzelerden oluşan salatalara sofralarda daha ağırlık verilmeli. Yeşil biber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak gibi besinler bol miktarda C vitamini içerdiğinden bu sebzelere ağırlık verilebilir. Ayrıca kurban etinin bol limon eklenmiş salata ve sebzelerle birlikte tüketiminin hazmı da kolaylaştırdığı unutulmamalıdır." şeklinde tavsiyelerde bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.