Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kocaeli'de 10 ildeki at hastanelerinin toplu açılış töreni yapıldı

Kocaeli'nde, Kocaeli Hipodromu, Kocaeli Üniversitesi Kartepe Atçılık Meslek Yüksekokulu ve 10 ildeki at hastanelerinin toplu açılışı törenle yapıldı. Törene, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı...

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2015 21:22
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2015 21:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kocaeli'nde, Kocaeli Hipodromu, Kocaeli Üniversitesi Kartepe Atçılık Meslek Yüksekokulu ve 10 ildeki at hastanelerinin toplu açılışı törenle yapıldı.

Törene, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Yasin Kadri Ekinci, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da katıldı.

Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Yasin Kadri Ekinci, yaptığı konuşmada, atçılık sektörünün son yıllarda üvey evlat muamelesi gördüğünü söyledi. Ekinci, şöyle devam etti: "Ülkemizde atçılık sektörü son 10 yıla kadar maalesef üvey evlat muamelesi görmüştür. 200 bin kişinin istihdamının ekonomiye sağlayabileceği fayda dikkatlerden kaçmıştır. 2006 yılında fondan borç alır durumda olan Türkiye Jokey Kulübü, sayın bakanımızın vizyonuyla toparlanma sürecine girmiş, iyileştirmeye yönelik kanunun meclisten geçmesi sektörümüze adeta bir hayat öpücüğü olmuştur. 45 yılda gerçekleşen cironun 1,5 katı Sayın Bakanımız Mehmet Mehdi Eker’in bakanlığında gerçekleşmiştir. 61 yılda yapılan yatırım 600 milyon dolar civarındayken bunun 276 milyon doları yine bakanımızın döneminde yapılmıştır. Türkiye atçılık sektörü bugün 4 milyar liralık büyüklüğüyle dünyada örnek gösterilen bir konumdadır. Sayesinde sadece Türkiye’de değil uluslararası arenada da atçılığımız dörtnala koşmuştur. Bu gelişmede en önemli rol kuşkusuz atçılık sektörüne yaptığı yatırımlar ve gerçekleştirilen yasal düzenlemelerle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na, özellikle değerli bakanımız Sayın Mehmet Mehdi Eker’e aittir. Hipodromlarımızı yılın 365 günü yarış olsun olmasın şehir parkı gibi halkımızın kullanımına açacak projeler geliştirip, hipodromları şehrin kalbi yapacağız."

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da atçılık alanında yapılan çalışmalara değindi. Işık, şunları kaydetti: "Ömrü at sırtında geçmiş bir milletin evlatları olarak atçılığın iktidarlarımız döneminde tekrar revanç bulması atçılığa yönelik son derece önemli çalışmaların yapılması hepimizi memnun ediyor. Atçılık bizim açımızdan hiçbir şekilde ihmal etmememiz gereken bir alan. Yavrularımıza daha küçük yaşta ata binmeyi atla dost olmayı öğretebilirsek ne mutlu bize. Bizim kültürümüzün en önemli taşıyıcılarından olan atın bundan sonra da böyle devam etmesi bizim için çok önemlidir. Atçılığın bir sektör olarak Türkiye’de var olması için çok şey yapıldı. Kartepe ilçemiz özellikle 2008 yılında 10 tane belediyemizin birleşerek oluşturduğu yeni bir ilçe ama kurulduğu günden bu yana en hızlı gelişen ilçelerden birisi. Çok yoğun altyapı yatırımları yapıldı. Çok yoğun üstyapı yatırımları yapılıyor. Ama hiç kuşkusuz Kartepe’ye yapılan en önemli yatırımlardan biri kuşkusuz bu hipodrom ve yanında yapılan meslek yüksek okulu. Aslında 17 Aralık 2013’ten sonra başlayan yarışlarla birlikte Kartepemizde çok önemli bir hareketlilik oluştu. Kocaeli sanayi kenti kimliğiyle öne çıkmış bir şehir ama artık sadece sanayi kimliğiyle değil aynı zamanda bilginin üretildiği bir çıkan bir şehir olacak. Son dönemde yapılan yatırımlarla sporda da kendine en fazla söz ettiren şehirlerden biri olarak öne çıkmaya başladı. İnanıyorum ki Kocaeli başta atçılık olmak üzere tüm sporlarda Türkiye’de en fazla söz edilen kentlerden biri olacak 7 bin 500 lisanslı sporcumuz varken şu anda bu sayı 175 binin üzerine çıktı. Yani 12 yılda 20 kat fazla sporcu sayısına ulaştık."

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise şunları söyledi: "Bugün Kartepede sadece Kartepe için iki önemli yatırım değil atçılık alanında 10 ilde çok önemli hizmet görecek olan at hastanesinin de açılışını yapacağız. 155 milyon TL’lik bir yatırım, bu sadece gerek meslek yüksekokulu gerek hipodrom ve hastanelerin altyapısı için harcanan para. 50 milyon TL tutarında da hastanelerin teknik donanımı için harcanıyor. Dolayısıyla 200 milyon TL’nin üzerinde yapılan bir yatırımın açılışını yapıyoruz. Bunun hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum. Biz kültürümüzün kodlarına sahip çıktığımız ölçüde, kültürümüzün şifrelerini yeniden kurduğumuz takdirde hem tabiatla olan bağlarımızı güçlendiririz, yeni nesillerin daha iyi bir iletişim kurma imkanına sahip olmasını sağlamış oluruz, insan bedeni için son derecede gerekli olan atlı sporu da bu şekilde yapmış oluruz. Ama aynı zamanda bir iktisadi sektörü de beslemiş ve desteklemiş oluruz. 10 milyar TL’nin üzerinde yıllık katma değeri var ve 200 bin kişiye istihdam sağlıyor. Atçılık bazen çok yanlış bir şekilde algılandığı gibi sadece müşterek bahisten ibaret bir faaliyet değildir. Bunun esasen bir zümre sporu olmaktan çıkarıp bunu bütün halkın en yüksek düzeyde katıldığı bir sportif faaliyete dönüştürmenin çabası içerisindeyiz. Bizim atçılıktan anladığımız bu."

Adana, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Eskişehir, İzmir, İzmit, Şanlıurfa ve İstanbul’da bulunan 11 at hastanesinin açılışının canlı yayınla aynı anda gerçekleştiği tören, toplu kurdele kesimiyle sona erdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.