Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Kilo veremeyenler diyet yerine, hormonal hastalıklarını araştırmalı'

Uzmanlar: diyetisyene danışmak ve düzenli egzersize rağmen kilo veremeyenlerin 'O kadar uğraşıyorum, kilo veremiyorum' yakınışının sebebini öğrenmek için hormonal hastalıklar yönünden doktora danışmalarını tavsiye etti. Fatih Üniversitesi...

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2014 12:43
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2014 12:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Uzmanlar: diyetisyene danışmak ve düzenli egzersize rağmen kilo veremeyenlerin 'O kadar uğraşıyorum, kilo veremiyorum' yakınışının sebebini öğrenmek için hormonal hastalıklar yönünden doktora danışmalarını tavsiye etti.

Fatih Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fevzi Balkan, tüm uğraşlarına rağmen kilo veremeyenlerin yapması gerekenin bir diyetten diğerine geçmek değil, bir uzmana başvurmak olduğunu söyledi. Göbek ve karaciğer yağlanmasının en sık sebeplerinden biri olan insülin direncinin bu hormonal rahatsızlıklardan biri olduğunu söyleyen Balkan, "İnsülin direnci; açlık krizleri, doyamama, halsizlik, yorgunluk, sık acıkma gibi şikayetlere sebep olur. 8 saat açlık sonrası ölçülen insülin ve kan şekeri düzeyi ile hesaplanabiliyor." dedi.

Tiroid hormonlarının yetersiz salgılanmasının da kilo problemlerine neden olan başka bir hormonal rahatsızlık olduğunu belirten Balkan, "Tiroid hormonlarının yetersiz salgısı vücutta su tutulumu, ödem, kilo alımı, kas ağrısı, adet düzensizliği, kabızlık yapabiliyor. Tanı kandaki hormon düzeylerine bakılarak konabiliyor. Tedavisi ömür boyu dışarıdan tiroid hormon ekstresi alarak yapılabiliyor. Ayrıca böbrek üstü bezlerinin fazla çalışmasına bağlı olarak gelişen aşırı kortizol salgısı da kilo alımı, insülin direnci, şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği, adet düzensizliği, tüylenme artışı ve aydede yüze sebep olabiliyor." diye konuştu.

"D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ ŞEKER HASTALIĞI RİSKİNİ YÜKSELTİYOR"

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Balkan, hormonal sebeplere bağlı kilo verememe durumlarında araştırılması gereken diğer hastalıklar hakkında da şu bilgileri verdi:

"Polikistik Over Sendromu; genç bayanlarda yüzde 7’de görülebiliyor. Adet düzensizliği, tüylenme artışı, yüzde tedaviye rağmen geçmeyen sivilceler, kilo alımı gibi belirtiler gösteriyor. Yumurtalık ultrasonunda çok sayıda kistin görülmesi ve hormon tetkiklerinde bozukluklar ile teşhis edilebiliyor. Tedavi edilmezse kemik erimesi, kilo alımı, kısırlığa sebep olabiliyor ve rahim kanser riskini artırabiliyor. Cinsiyet Hormonların Azalması; erkeklerde testosteron bayanlarda östrojen hormon düzeylerinin azalması ile teşhis edilebiliyor. Erkeklerde testosteron azlığı kas gücünde kayba, ereksiyonun olmamasına, yağlanma artışına ve kısırlığa sebep olabiliyor. Kadınlarda östrojen azalması daha çok menapozda adetlerin kesilmesi ile oluyor. Sıcak basmaları, stres,çarpıntı, kilo artışı ile kendini gösteriyor. Prolaktin Hormon Fazlalığı; hipofiz bezinden salgılanan bir hormondur. Kadınlarda memeden süt gelme, adet düzensizliği, tüylenme artışı ile kendini gösterirken erkeklerde daha çok ereksiyon olamama ve görme kaybı ile kendini gösterir. İlaç ve bazı özel durumlarda cerrahi tedavi gerektirebilir. D Vitamini Eksikliği; eksikliği maalesef çok fazla. Güneş ışınlarına yetersiz maruziyet, ofis ortamında çalışma sıklığını artırıyor. Genelde belirti vermiyor. Kas kemik ağrıları, halsizlik, bağışıklık sistemi zayıflığına bağlı sık enfeksiyon geçirme, kemik erimesine sebep olabiliyor. Eksikliği insülin direncini ve şeker hastalığı riskini artırabiliyor."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.