Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kılıçdaroğlu’ndan Davutoğlu’na: Silüeti bozan binayı tıraşlayacak mısın?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, silüet tartışmalarıyla gündeme gelen Zeytinburnu’ndaki 16/9 binasında daire fiyatlarının 1 – 4 trilyon arasında değiştiğini söyledi. “Burada kimlerin dairesi var?” diye soran Kılıçdaroğlu,...

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2014 13:46
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2014 13:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kılıçdaroğlu’ndan Davutoğlu’na: Silüeti bozan binayı tıraşlayacak mısın?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, silüet tartışmalarıyla gündeme gelen Zeytinburnu’ndaki 16/9 binasında daire fiyatlarının 1 – 4 trilyon arasında değiştiğini söyledi. “Burada kimlerin dairesi var?” diye soran Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu’na seslenerek, "Madem ki Şeyh Edebali'den bahsediyorsun, madem ki ‘ahlak erdemdir’ diyorsun. 16/9 kulelerini tıraşlayacak mısın, tıraşlamayacak mısın? Seni bir görelim bakalım Başbakan mısın, Başbakan değil misin?" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, Beşiktaş Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde CHP İstanbul bölge toplantısına katıldı. Partisinin İstanbul'a ilişkin politikalarını anlatan ve hükümetin İstanbul'a ilişkin uygulamalarını eleştiren Kılıçdaroğlu, 16/9 isimli Zeytinburnu'ndaki silüet tartışmalarıyla gündeme gelen yapıdan, yeşil alanların korunmasına kadar pek çok konuda değerlendirmeler yaptı.

İstanbul'un Türkiye açısından hem ekonomik hem de toplumsal olarak önemli bir yeri olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, imar planlamaları, yeşil alanlar ve silüeti bozan yapılarla ilgili hükümeti eleştirdi. Kılıçdaroğlu, "Eğer İstanbul'u insan gözüyle bakar, insanların çıkarına hizmet eden bir İstanbul düşlerseniz farklı bakarsınız. Ama her kupon arazinin satışından benim haberim olsun diye bakarsanız farklı bir İstanbul yaratırsınız. Bizim gözümüzle İstanbul bir bütündür. Bütün İstanbul'u kucaklamak istiyoruz. Bütün İstanbul'da yaşanabilir bir kentin standartlarını oluşturmak istiyoruz." dedi.

Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit'in İstanbul için yaptığı düzenlemelere de değinen Kılıçdaroğlu, o dönemde olası bir depreme karşı hazırlık çalışmaları için bazı alanların toplanma alanı olarak belirlendiğini hatırlattı. Kılıçdaroğlu, "Ecevit, büyük kamu arazilerini toplanma alanı olarak belirledi. Eğer bir deprem yaşanırsa insanlar burada toplanmalı, yaralar burada sarılmalı diye. Aradan süre geçti, bu arsaların büyük bir kısmı ranta teslim edildi. Bugün Allah esirgesin! İstanbul'da bir deprem olursa toplanılabilecek alan sayısı son derece sınırlı. Bu anlayışı İstanbulluların mahkum etmesi lazım. Bütün İstanbullulardan beklediğim budur, senin yaşamına bile değer vermeyen, sana para gözüyle bakan, çevreyi katleden bir anlayışa prim verme sevgili İstanbullu kardeşim." ifadelerini kullandı.

‘SULTANAHMET'İN MİNARELERİNE SAYGIMIZ VAR’

İstanbul'un silüetinin bozulmasıyla ilgili tartışmalarda ilk sıralarda gelen ve mahkeme kararı ile hakkında tıraşlama kararı çıkarılan 16/9 isimli bina da Kılıçdaroğlu'nun gündemindeydi. Binayı, "Dünyanın en çirkin binası." olarak tanımlayan Kılıçdaroğlu, yapının bulunduğu bölgenin daha önce TMSF'nin elinde olduğunu ve bir yandaşa verildiğini söyledi. Alındığı zaman emsal değerinin 1 olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Yandaş kimdi? Dönemin Başbakanı'nın okuldan arkadaşıydı. Kendisine satıldı ve daha sonra bir gecede emsal 1'den 2,5’a çıkarıldı. O gökdelenler oraya dikildi." şeklinde konuştu. Yapıya 36 kata kadar izin verildiğini sonra da bina ile ilgili tıraşlama kararı alındığını belirten Kılıçdaroğlu, "Tıraşlandı mı? Hayır. Kim yapabilir bunu? Açık ve net söylüyorum; o silüeti yıkmak, onu bizim istediğimiz standartlara çekmek sadece CHP iktidarında olur. Bizim tarihe saygımız vardır, Sultanahmet'in minarelerine saygımız vardır. O binalar İstanbul'un silüetine saplanmış hançer gibi duruyor." dedi.

Yapının neden yıkılamadığına ilişkin de değerlendirmeler yapan Kılıçdaroğlu, "O binada dairelerin fiyatı 1 trilyon ile 4 trilyon arasında değişiyor. Burada kimlerin daireleri var? Eski AKP Bağcılar Belediye Başkanı onun dairesi var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eski Genel Sekreteri onun dairesi var, eski genel sekreter yardımcısı onun da dairesi var. İBB İmar Komisyonu Başkanı, onun da dairesi var. Zeytinburnu Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı, onun da dairesi var. İşin garip tarafı bu daireleri alanlar yani 1 trilyon ile 4 trilyon arasında para ödeyip bu daireleri alanların hiçbirisi bankadan en ufak bir kredi bile çekmemiş. Götürüp nakit yatırmışlar, neden o binalar tıraşlanamaz? İişte bu nedenlerden ötürü. İstanbullu bu gerçeği ne kadar biliyor? Bu gerçek İstanbullunun önüne ne kadar konuldu." şeklinde konuştu.

‘DOLARIN YEŞİLİNİ SEVİYORLAR’

Yeşil alanlara karşı uygulanan politikaları da eleştiren Kılıçdaroğlu, "Yeşil renk olarak sadece Dolar'ı görüyorlar. Dolar'ın yeşilini seviyorlar." ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin otobüs üretim üssü olduğunu ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Metrobüs için Hollanda'dan otobüs alımı yaptığını söyleyerek "Otobüsleri Hollanda'dan tanesine bir milyon 200 bin Euro ödedi. Ama önemli bir ayrıntı vardı. Hollanda'da dağ yok, otobüsler kendi koşullarına göre üretilmişti. Ama İstanbul yedi tepeli ve otobüsler yokuş çıkmadı. İBB Türkiye'nin en modern hurdalığına sahip oldu. Soru şu; tanesine bir milyon 200 bin Euro ödenen otobüsler kimin parasıyla alındı.? İstanbullunun parasıyla alındı. İETT bile biz zarara uğradık diye bilirkişi raporunu götürdü koydu. Danıştay olmasaydı o davaların hiç birisi açılamayacaktı." ifadesini kullandı.

‘TRAŞLAYACKA MISIN, TRAŞLAMAYACAK MISIN GÖRELİM?

Konuşmasında Başbakan Davutoğlu'na da göndermelerde bulunan Kılıçdaroğlu, " ‘Başbakanım ben’ diyor, ‘beni muhatap alın’ diyor. ‘Başbakanlık koltuğunda oturan benim ‘diyor. Biz de zaten seni muhatap almak istiyoruz. Sanal değil, ‘Başbakanlığın hakkını ver’ diyoruz. Siyasetimizin ahlakı Şeyh Edebali diyor. O zaman sesleniyoruz. Madem ki Şey Edebali'den bahsediyorsun, madem ki ahlak erdemdir diyorsun, 16/9 kulelerini tıraşlayacak mısın, tıraşlamayacak mısın? Seni bir görelim bakalım, Başbakan mısın, Başbakan değil misin?” değerlendirmesinde bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.