Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadına şiddet konusunda 160 bin kamu görevlisi eğitildi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, son yıllarda özellikle kadına yönelik olmak üzere şiddet ile mücadele konusunda önemli çalışmalar yaptı. Bakanlık, birçok kamu kuruluşu ile yaptığı eğitim çalışmaları kapsamında, şiddet konusunda...

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2013 12:55
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2013 12:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, son yıllarda özellikle kadına yönelik olmak üzere şiddet ile mücadele konusunda önemli çalışmalar yaptı. Bakanlık, birçok kamu kuruluşu ile yaptığı eğitim çalışmaları kapsamında, şiddet konusunda kamu görevlilerinin bilinçlendirilmesini sağladı.

Bakanlık, 2012 yılında yaptığı işbirliği eğitimleri kapsamında 71 bin polis, 81 ilde yaklaşık 65 bin sağlık personeli, 336 Aile Mahkemesi Hakimi, 6 bin 500 kamu görevlisi ve 17 bin din görevlisi olmak üzere toplam 160 bin kişiye şiddet konusunda eğitim verdi. Bakanlık, jandarma ile imzaladığı protokol kapsamında 500 bin subay, astsubay ve er-erbaşın eğitimine başladı. Ayrıca 2015 yılına kadar 100 bin din görevlisine şiddet eğitimi verilecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Avrupa Birliği 2013 Raporu'nda yer alan kendi alanıyla ilgili tespitlere ilişkin bir değerlendirme raporu hazırladı. Avrupa Birliği’nin her yıl yayınlanan ilerleme raporunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın çalışmalarının görünür olmasının ülke açısından önemli olduğu vurgulanan raporda, “On yılı aşkın bir süredir iktidar olan hükümetimiz, yasal ve yapısal değişiklikleri yaparken, milletimizin bugününü, yarının ve geleceğini düşünerek adım atmıştır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı iki yıl önce işte bu amaçla kurulmuştur.” denildi.

Avrupa Birliği’nin 2013 raporunda geçmiş yılların aksine, kadın, çocuk ve engelliler konularında Türkiye’nin eleştirilmediği daha ziyade tavsiyeler verildiği vurgulanan değerlendirmede, “Rapordaki bazı tespitlerin bir kısmı 2013 yılında yapılan çalışmalar içinde yer alırken, bir kısmı da Bakanlığın 2014 yılı planlaması içinde bulunmaktadır. Raporda en geniş yer bulan konular kadın istihdamı ve kadına yönelik şiddet olmuştur. Kadına yönelik şiddetle ilgili olarak ise 6284 sayılı kanun ve ilgili yönetmeliklerin yürürlüğe girmesi, bir eylem planının yürürlükte oluşu ve ŞÖNİM’lerin açılışı olumlu gelişmeler olarak ifade edilmektedir. Yasaların uygulamaya geçirilmesinde daha çok çaba sarf edilmesi gerektiği belirtilmekte, töre ve namus cinayetlerinin hala bir sorun olarak varlığını koruduğu ifade edilmektedir.” ifadelerine yer verildi.

KADINA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ KONUSUNDA 100 BİN DİN GÖREVLİSİNE EĞİTİM VERİLECEK

Kadına şiddetin önlenmesi noktasında Bakanlık olarak çok güçlü bir yasa hayata geçirildiği ve uygulamanın sağlıklı yürümesi için önemli çalışmalar yapıldığı vurgulanan değerlendirme raporunda, “İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ile 'İşbirliği ve Eğitim Protokolleri' imzalanmıştır. Bu kapsamda 71 bin polis, 81 ilde yaklaşık 65 bin sağlık personeli, 336 Aile Mahkemesi Hakimi, 6 bin 500 kamu görevlisi ve 17 bin din görevlisine eğitici eğitimi verilmiş olup, 2015 yılına kadar 100 bin din görevlisine daha eğitici eğitim verilmesi hedeflenmektedir. Jandarma Genel Komutanlığı ile imzalanan Protokol kapsamında kadına yönelik şiddetle mücadele konusu Jandarma Okullar Komutanlığı’nda eğitim müfredatına girmiştir. Genelkurmay Başkanlığı ile yapılan işbirliği sonucunda da vatani görevini yapmakta olan er ve erbaşlara verilen Yurttaşlık Sevgisi Eğitim Programı'na; kız çocuklarının okullaşması, kadın-erkek eşitliği, kadının insan hakları, kadına yönelik şiddet, töre ve namus cinayetlerinin önlenmesi konuları dahil edilmiştir." açıklamaları yer aldı.

DEĞERLENDİRME RAPORUNDA YER VERİLEN BAKANLIK ÇALIŞMALARI

-Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ulusal Eylem Planı (2013-2018) çalışmaları sürdürülmekte.
-Bakanlığa bağlı 89, sivil toplum kuruluşlarına ait 2, ve yerel yönetimlere bağlı 32 olmak üzere toplam 122 kadın konukevi hizmet vermekte.
-2002 yılında 8 kadın konukevi, 170 kapasite ile hizmet vermekte iken, Mayıs 2013 itibari ile 90 kadın konukevinin toplam kapasitesi 2 bin 429’a çıktı.
-2012 yılı sonu itibariyle 14 pilot ilde Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi açıldı. İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Denizli, Antalya, Mersin, Adana, Şanlıurfa, Samsun, Trabzon ve Malatya, Diyarbakır ve Gaziantep’de Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri hizmet vermekte.
-2004 yılında yüzde 20,8 olan kadın istihdamı oranı 5,5 puanlık bir artış ile 2012 yılı sonunda yüzde 26,3’e yükseldi.
-2002 Genel Seçimlerinde Parlamento'daki kadın milletvekili sayısı 24, kadın temsil oranı 4,4 iken; 2007’de bu sayı 50’ye, temsil oranı ise 9,1’e yükselmiştir. 12 Haziran 2011 Genel Seçimlerinde Parlamento'daki kadın milletvekili sayısı 79’a yükselmiştir. Bu sayı oransal olarak yüzde 14,3’e tekabül etmekte.
-MEB verilerine göre, okul öncesi eğitimde 2009-2010 eğitim öğretim yılında 4 -5 yaş grubundaki kız çocuklarının okullaşma oranı yüzde 37.91 olarak belirlendi. 2012-2013 eğitim öğretim yılında ise bu oran 4-5 yaş grubundaki kız çocuklarında yüzde 43.18'e yükseldi.
-Çocuk Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu kuruldu.
-Ulusal Çocuk Hakları Strateji Belgesi hazırlandı.
-Engelli ve Yaşlı Evde Bakım Hizmetlerinin kapsamı artırıldı.
-Engelli bireylerin istihdamı konusunda, özendirici tedbirlerin yani sıra işverenlerin bilgilendirilmesi, çalışanların iş disiplini kazanması ve iş başı eğitimi tarzındaki temel çalışmalara ağırlık verildi.
-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 2013 yılı sonuna kadar Romanlara yönelik sosyal politika hedeflerini oluşturarak ilerleme kaydedebilmesi amacıyla 'Romanların Sorunları ve Çözüm Önerileri Ulusal Strateji Belgesi' hazırlamak üzere çalışma başlatıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.