Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İznik Su Altı Bazilikası gün yüzüne çıkıyor

Bursa'da İznik Gölü'nde ortaya çıkan 1500 yıllık Aziz Neophytos'un adına inşa edilen bazilikanın gün yüzüne çıkarılması için çalışma başlatıldı. Göl kıyısının 20 metre açığında ve 1,5-2 metre derinliğindeki çalışmaları...

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2015 18:42
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2015 18:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İznik Su Altı Bazilikası gün yüzüne çıkıyor
Bursa'da İznik Gölü'nde ortaya çıkan 1500 yıllık Aziz Neophytos'un adına inşa edilen bazilikanın gün yüzüne çıkarılması için çalışma başlatıldı. Göl kıyısının 20 metre açığında ve 1,5-2 metre derinliğindeki çalışmaları su altı ekibi yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın onay verdiği proje Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji bölümü tarafından gerçekleştiriliyor.

Çalışmaların başlatılması kapsamında İznik'te tören düzenlendi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 2014 yılında Dünyanın en önemli 10 keşfi arasına giren Batık Bazilika için çalışmalara start verdi. Altepe, Bazilika bölgesinde Araştırma ve su altı ölçümlerini yürüten Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin'den çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin başkanlığında 25 kişilik bir ekiple çalışmaların başladığını belirten Recep Altepe, “Tarihi başkentimiz Bursa’nın tüm özelliklerini, medeniyetlerini ve kültürlerin yattığı bütün medeniyet izlerini çıkarıyoruz. Daha ilk çalışmalarımız büyükşehir sınırlarımıza girmeden burada bizler güzel keşifler gerçekleştirdik. Karadan ve havadan yapılan çalışmalarla birlikte burada ki teknik çalışmalarda İznik gölü içinde yaklaşık 1500 yıllık bir Bazilika yani bir kilisenin olduğu ortaya çıktı. Bu da geçtiğimiz yıl dünyanın ilk on keşfinden biri oldu. Turizm bakanlığımızdan aldığımız yetki ile birlikte Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda çalışma ekibimizi kurduk. Çalışma ekibimizle ve bakanlığın bize çalışma olarak verdiği yetkili Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin Başkanlığında ekipler burada çalışıyor. Şuan da gölün içinde su altı arkeoloji çalışmalarını ve tespitlerini yapıyorlar. Orada ki cihazlarla birlikte dışarıdaki cihazlar tarafından kayıt altına alınıyor. Bunların plan ve projeleri çıkacak ve çevresinin araştırılması yapılacak. Bazilika'dan başka çevrede neler var orada suyun altında ne gibi özellikler var ve ne gibi yapıların olduğu ölçümleri yapılıyor. 25 kişilik ekip burada çalışıyor. Şuanda 15 kişilik ekibimiz dalış yapmış bulunmakta. Burada ki arkadaşlarımız aynı zamanda Uludağ üniversitesi arkeoloji bölümü aynı zamanda burada ki su altı projesi alanında da bir gelişim sağlanmış oldu..” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.