Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İsmail Hakkı Bursevi, Bursa’da anıldı

Osmanlı alimleri arasında eserlerinin çokluğu ile tanınan İsmail Hakkı Bursevi Hazretleri, ikincisi düzenlenen sempozyumla anıldı.    Bursa Valiliği ve Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin Merinos Atatürk Kongre...

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2013 13:46
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2013 13:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İsmail Hakkı Bursevi, Bursa’da anıldı
Osmanlı alimleri arasında eserlerinin çokluğu ile tanınan İsmail Hakkı Bursevi Hazretleri, ikincisi düzenlenen sempozyumla anıldı.

    Bursa Valiliği ve Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde ortaklaşa düzenlediği '2. Uluslararası İsmail Hakkı Bursevi Sempozyumu'na, Vali Münir Karaloğlu, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ödünç, UÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, Bursa Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, dünyanın bir çok ülkesinden akademisyenler ve davetliler katıldı.

    Büyük İslam alimi İsmail Hakkı Bursevi’yi anmak için düzenlenen uluslararası sempozyum hakkında bilgi veren Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Salih Çift, İsmail Hakkı Bursevi’nin tek başına bütün bir Osmanlı düşüncesini temsil edebilecek güçte bir mütefekkir olduğunu ifade etti. Bu düşünceden yola çıkarak, bu kuşatıcılığı aktaracak bir organizasyon yaptıklarını dile getirdi.

    YILMAZ: BİZ BURSEVİ’Yİ KONUŞTUKÇA, O BİZİ DÜNYAYA HAYKIRIYOR

    Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz ise şöyle konuştu: “İnsanlar vardır memleketleri ile milletleri ile övünürler. İnsanlar vardır, memleketleri, şehirleri ve milletleri onlarla övünür. Bursevi bunlardan biridir. 2007 yılı UNESCO tarafından Mevlana yılı olarak kutlanmıştı. O zaman biz güya Mevlana’yı tanıtıyorduk ama belki aslında Mevlana bizi yani Türkiye’yi dünyaya anlatıyordu. Aslında Bursevi’yi konuştukça aslında Bursevi bizi, Bursa’yı, Türk ve İslam kültürünü dünyaya haykırıyor demektir.”

    Vali Münir Karaloğlu da bazı insanların kandil gibi etrafına ışık saçtığını, kutup yıldızı gibi yön bulunmasına yardımcı olduğunu belirterek, “İnsanlar vardır bahri ummanlar gibi mana denizinde inci mercan çıkarırlar. Hayatını gönül fukuhatına adamış İsmail Hakkı Bursevi Hazretleri de bu coğrafyanın yetiştirdiği mutasavvıflardan birisidir.” diye konuştu.

    KARA: AMERİKA’DAN BURSEVİ’NİN KABRİNİ ZİYARET ETMEYE GELİYORLAR

    Sempozyumun açılış tebliğini sunan Prof. Dr. Mustafa Kara, 10 sene önce başından geçen bir olayı anlattı. Amerika’dan bir grubun Bursa’ya geldiğini, ellerinde İsmail Hakkı Bursevi’nin bir kitabını gösterdiklerini ifade eden Kara, şunları dile getirdi: “Aslında kitabın yazarı Abdullah Bosnevi ama zuhulen İsmail Hakkı Bursevi yazılmış. Onlar da kalkmışlar Amerika’dan, bu kitabını okudukları kişinin kabrini ziyaret etmeye gelmişler. Müslüman değiller. Ama kitabını okudukları bir adamın kabrini ziyaret etmek için Amerika’dan kalkıp Bursa’ya geliyorlar. Ey hala Bursevi’nin kabrini ziyaret etmeyenler, hala Molla Fenari’nin kabrini bilmeyenler, selam olsun.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.