Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'İslam araştırmacıları kendi kültürünü baştan sona tahlil etmiş değil'

Hadis Anabilim Dalı İhtisas Toplantısı bu sene Adana’da yapıldı. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile Adana Müftülüğü tarafından Ramazanoğlu Camii Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programda, hadis derslerinin işlenişi,...

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2014 16:35
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2014 16:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
'İslam araştırmacıları kendi kültürünü baştan sona tahlil etmiş değil'
Hadis Anabilim Dalı İhtisas Toplantısı bu sene Adana’da yapıldı. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile Adana Müftülüğü tarafından Ramazanoğlu Camii Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programda, hadis derslerinin işlenişi, ders sunum teknikleri gibi konulara değinildi. Programda konuşan Prof. Dr. Said Hatipoğlu, İslam araştırmacılarının kendi kültürlerini baştan sona okumuş, tahlil etmiş olmadıklarını belirterek ilahiyat hocalarının İslam'ı yanlış anlatmaya yönelik çalışmalara ilmi cevaplar verebilmesi gerektiğini anlattı.

Programda konuşan Prof. Dr. Said Hatiboğlu, 1950’li yıllarda 600 sene İslam’a hizmet bayraktarlığı yapan bir devlette ilahiyat fakültesinde tefsir, hadis, Arapça dersi verecek tek bir profesör bile olmadığını belirtti. İlmin Cenab-ı Hakk’ı hakkıyla tanıyabilmeye yol açan her türlü bilgiyi ihtiva ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Hatiboğlu, "Biz daha sonraları din ilmi, gayri dinî ilim gibi bir takım tasnifata gitmiş isek dahi ne Kur’an-ı Kerim’de ne Resulullah’ın talimatında böyle bir ayırım söz konusudur. Bizi Allah’a layık kul olabilmeye ulaştıracak her türlü bilgi İslam’ın bizden istediği bilgidir.” dedi.

Türk devletinin yetiştirdiği ilim adamlarının da bugün yerli bir ansiklopediyi çıkaracak seviyeye geldiğini anlatan Hatiboğlu, "Ama batı dünyasının asırlardan beri kültürel sahada yaptığı yayınların karşılığını henüz yeteri derecede verebilmiş değiliz. Bugün batı dünyası İslamlara, Türklere niye böyle bakıyor dediğimiz zaman ‘Çünkü biz İslamiyet’i bizim âlimlerimizin yazdıkları kitaplardan okuyoruz.’ diye itiraf ediyorlar. Böyle bir durum karşısında bilhassa ilâhiyat fakültesi hocalarının asırlardan beri İslam’ı yanlış anlatmaya yönelik çalışmaları kendi dillerinden tanımak ve onlara ilmî cevaplar vermek vazifesini yerine getirmeleri lüzumludur." diye konuştu. Hatiboğlu, İslam araştırıcılarının kendi kültürümüzü baştan sona okumuş, tahlil etmiş, değerlendirmiş olmadığının altını çizdi.

Program 5 oturum halinde icra edildi. İlk oturumda lisans programlarında hadis dersleri ve müfredatları ele alınırken, ikinci oturumda hadis ders sunum teknikleri, üçüncü oturumda hadis araştırma becerileri, dördüncü oturumda uzaktan eğitim (önlisans ve ilitam) programlarında hadis eğitim ve öğretimi ele alındı. Son oturumda ise katılımcılar tarafından toplantının genel bir değerlendirmesi yapılarak, teklif ve temenniler paylaşıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.