Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

IŞİD'in Türkiye'deki kilit ismi!

IŞİD'in Türkiye yaptığı saldırıların çoğunun sorumlusu olarak gösterilen 'Ebu Bekir' kod adlı İlhami Balı'nın telefon kayıtlarında ilginç detaylar ortaya çıktı

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2016 13:33
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2016 13:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
IŞİD'in Türkiye'deki kilit ismi!
Diyarbakır'da geçen yıl 5 Haziran günü HDP mitingine yapılan ve 4 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırının soruşturma dosyasında, IŞİD'in kırmızı listede aranan sınır emiri 'Ebu Bekir' kod adlı İlhami Balı'nın telefonunun dinlendiği ve 10 Mart 2015 tarihinden itibaren birkaç kez Türkiye'ye girdiği tespit edildi. HDP mitingine yapılan saldırıdan 88 gün öncesine denk gelen tarihte, Balı'nın telefonunun uzun süre sonra ilk kez Türkiye-Suriye sınırından uzakta sinyal verdiği dikkat çekti.

Diyarbakır'da HDP mitingine düzenlenen 4 kişinin ölümü, 210 kişinin yaralandığı saldırı soruşturma dosyasında HDP patlamasının firari sanığı olan ve İçişleri Bakanlığı listesinde kırmızı statüde aranan IŞİD'in sınır emiri 'Ebu Bekir' kod adlı İlhami Balı'nın çok sayıda telefon görüşmesi yer aldı. 2015 yılı Şubat ayında başlayan konuşma kayıtlarında Balı'nın telefonu genellikle Kilis'in Elbeyli ilçesi Çangallı bölgesi baz istasyonundan sinyal verdi. Bu bölgede 'sınır emiri' olarak görev yapan Balı'nın örgütün eleman ve lojistik sevkiyatının kilit ismi olduğu öne sürülürken, istihbarat uzmanları örgütün bu bölgedeki tüm faaliyetlerinin İlhami Balı tarafından organize edildiğini kaydetti.

RAKKA'YA ÇEKİLDİ

İstihbarat raporlarına göre; Gaziantep ve Kilis hattında örgütün ihtiyaç duyduğu malzeme ve cihatçıların Suriye'ye sevkini sağlayan Balı, geçen Aralık ayında 'Sınır emirliği' görevinden alınarak, Rakka'ya çekildi.

1982 yılında Suudi Arabistan'ın Tabuk kentinde doğan İlhami Balı'nın, sınırda bir askerin kaçırılması, bir askerin şehit edilmesi gibi çok sayıda olayın faili olduğu belirtildi. Halen Türkiye'de çok sayıda davada yargılanan Balı'nın El Kaide üyeliğinden 3 yıl hapis yattığı ve 2012 yılında Suriye'ye giderek önce Nusret Cephesi'ne, 2013 yılında ise IŞİD'e katıldığı belirtildi.

TELEFONU TÜRKİYE'DEN SİNYAL VERDİ

HDP mitingine saldırı dosyasında yer alan kayıtlara göre Balı'nın dinlenen telefonu sürekli Kilis'in Elbeyli İlçesi'ne bağlı Çangallı baz istasyonundan sinyal verdi. Dinlemenin devam ettiği 10 Mart 2015 günü Balı'nın telefonundan Elbeyli merkezi ve Yavuzeli bölgesinden sinyal alındığı belirlendi. Yaklaşık 2.5 saatlik sürede Elbeyli ve çevresinden sinyal alınan Balı'nın telefonu, öğleden sonra yeniden Çangallı baz istasyonundan sinyal vermeye başladı.

İstihbarat kaynakları Türkiye'deki bir GSM şebekesini kullanan Balı'nın Çangallı Köyü'nün karşısında bulunan Ayyaşe'de olduğunun tahmin edildiğini kaydetti. Dinleme kayıtlarına göre Balı'nın telefonu 10 Mart 2015 günü saat 10.35'e kadar 5 kez Çangallı baz istasyonundan sinyal verdi.

Balı'nın telefonunun, saat 11.28'de Çangallı baz istasyonuna 9 kilometre mesafedeki Elbeyli ilçesinden, saat 12.00'da ise 26 kilometre mesafedeki Yavuzlu Su Deposu istasyonundan sinyal verdi. En son 12.16 sıralarında Kilis merkezine 14 kilometre uzaklıktaki Yavuzlu bölgesinden telefon görüşmesi yapan Balı'nın bir sonraki görüşmesi ise sürekli sinyal alınan Çangallı istasyonundan yapıldı.

"ONLARI FAZLA BEKLETMEMEMİZ LAZIM"

Geçen yıl 10 Mart 2015 tarihinde saat 10.00'da Çangallı baz istasyonundan görüşme yapan Balı'nın, bir yere gitme hazırlığı yaptığı ve görüştüğü kişiden uzaklığını sorduğu tespit edildi. Görüşme tutanaklara şöyle yansıdı:

* İsa: Senin oraya gelmen gerek .

- İlhami:Ne zaman çıkayım? Onları fazla bekletmeyelim. Onlar yetişmeden bana söyle ki; ben buradan çıkayım.

* İsa: Sen hemen çık o zaman. Orada İbrahim var. Ben Kilis'teyim. Ben de oradan çıkıp, köye geçiyorum.

- İlhami: Tamam ben seni köyün girişinde ararım.

Balı'nın 10 Mart günü saat 11.28'de Kilis'in Elbeyli ilçesi baz istasyonundan yaptığı görüşme ise tutanaklara şöyle yansıdı:

- İlhami: Ben 15 dakikaya orada olurum.

* İsa: Yetişmek üzereler

- İlhami: Tamam ben geleceğim 15 dakikaya.

BİZ HER ZAMAN İNİYORUZ

Aynı gün saat 12.00'da Kilis il merkezine 14 kilometre mesafedeki Yavuzlu istasyonu bölgesinden görüşme yapan Balı, görüştüğü kişiden bir şey almak istediğini söyledi. Hüseyin adlı kişinin "Kimsenin görmesini istemiyorum" diye tepki gösterdiği görüşme tutanaklara şöyle yansıdı:

* Hüseyin: Tren hattındayım. Nereye istersen oraya getireyim.

- İlhami: Tamam biz gelip alsak daha iyi değil mi?

* Hüseyin: Gündüz istemiyorum. Biri gelir, görür. Pislik görür. Ondan sonra biz şey etmeyiz. Kimsenin görmesini istemiyorum.

- İlhami: Biz her zaman iniyoruz. Problem yok. Sen şu an nereden aldın onları? Ben uzağım. Silsile o kardeşlerin nöbet tuttuğu yer. Orada beklersin.

SANA BAŞKA BİR PAKET GETİRMİŞLER

10 Mart günü saat 12.16'da Yavuzlu merkez isimli baz istasyonunda bulunan Balı'nın, İsa isimli kişiye bir sıkıntı olup olmadığını sordu. Görüşme kayıtlara şöyle geçti:

* İsa: Sorun yok. Sadece araç geldi. Şimdi o da gider.

- İlhami: Akşama kadar kalmaz değil mi?

* İsa: Yok şimdi gider. Yarım saat, bir saate gider.

- İlhami: Tamam, kardeşler sizin yanınızda değil mi?

* İsa: Evet benim yanımda, sıkıntı yok. Sana bir telefon getirmişler, yanımda.

- İlhami: Tamam bir de başka bir paket daha var.

"ADAMLARI ONUN GÖSTERDİĞİ YERE İNDİRİRSİN"

10 Mart 2015 günü saat 13.57'den itibaren İlhami Balı'nın telefonu sürekli durduğu Çangallı baz istasyonundan sinyal verdi. Kayıtlara göre Balı'nın telefonundan 12 Mart 2015 günü saat 09.12'de yeniden Kilis'in Elbeyli ilçe merkezinden sinyal alındı. Balı'nın Elbeyli ilçesinde yaptığı konuşma tutanağa göre şöyle:

- İlhami:Sana bir yer gösterecek. Burası çok sıkıntılı. Bundan sonra adamları onun gösterdiği yere indirirsin.

* Ahmet:Tamam

"ŞU AN ÇOK SIKI ARAÇLAR MİMLENDİ"

Dinleme kayıtlarına göre İlhami Balı'nın telefonu 14 Mart 2015 günü saat 11.18 sıralarında yeniden Kilis'in Elbeyli ilçesindeki istasyondan sinyal verdi. HDP patlaması şüphelisi İsmail Korkmaz ile görüşen Balı'nın konuşması tutanağa şöyle aktarıldı:

* İsmail: Şu an zayiat yok. Bizim arabalar nereye, onlar oraya gidiyor. Hemen çıkarmaya bakıyoruz araçları. İki tane mimli araç var.

- İlhami: Bu grubu yarın gönderelim mi? Problem varsa göndermeyelim.

* İsmail: Gönderin, arabaları değiştirdik. Şu an çok sıkı. Bizim araçların yanında duruyorlar. O iki kişi araçları bırakıp, gittiler.

- İlhami: Taksilerle çalışın. Gerekirse arabayı satarsınız. Çok sıkıştığınız zaman buradan araba göndeririz. Bir kaç araba bulabiliriz.

* İsmail: İki tane araç şu an mimli.

- İlhami: Tamam ben göndersinler diyorum.

İSTANBUL'A GİTMİŞ

'Ebu Bekir' kod adlı İlhami Balı'nın telefonu 1 Nisan 2015 günü saat 21.06 ve 3 Nisan 2015 günü saat 09.04'te yeniden Kilis'in Elbeyli ilçe merkezinde sinyal verdi. Balı'nın Gaziantep'in Şehitkamil İlçesi'nde bulunan El Shehabi İç ve Dış Ticaret şirketi adına kayıtlı bir telefon ile yaptığı görüşme de kayıtlara yansıdı.

13 Nisan 2015 günü saat 18.40'ta yapılan görüşmede Balı'nın 'Ömer' diye hitab ettiği kişiye "Sana 50 bin dolar para yolladılar" dediği, karşıdaki kişinin ise "Daha ulaşmadı" dediği tespit edildi. Görüşmenin devamında Gaziantep'te olduğunu söyleyen Ömer isimli kişi, para ulaştığı zaman İstanbul Aksaray'a göndereceğini söyledi. 14 Nisan 2015 günü saat 11.24'te yapılan görüşmede ise Balı'nın, İstanbul'da olduğunu söylediği dikkat çekti. Balı'nın Ömer isimli kişi ile yaptığı görüşme şöyle;

- İlhami: Ne zaman bu paraları alacağız?

* Ömer: Biraz sonra inşallah.

- İlhami: İstanbul'da ha.

* Ömer: İstanbul'da bekle. Paralar hazır olunca gider teslim alırsın.

- İlhami: Tamam, seni ne zaman arayayım. İstanbul'da bir yer bilmem. Bana numara veya adres ver.

* Ömer: Ben seni ararım. Hoşgeldin.

- İlhami: Hoşbulduk.

14 Nisan 2015 tarihinde saat 15.19'da yapılan görüşme tutanaklara göre şöyle:

* Ömer: Havaleyi teslim edecek kişinin telefonunu yanına kaydet.

- İlhami: Ver kardeş. İsmi ne.

* Ömer: Mezin.

- İlhami: İstanbulda mı? Nerede?

* Ömer: İstanbul'da, onu ara adresi al.

- İlhami: Biz şimdi parayı alabilir miyiz?

* Ömer:Evet şimdi.

14 Nisan 2015 tarihli saat 15.22'deki görüşmenin tutanak kaydı şöyle:

* Mazen: Canım sana havale var, 50 bin dolar.

- İlhami: Sen hangi mekandasın.

* Mazen: Laleli'deyim, adresi kaydet yanına. Kemalpaşa Mahallesi, Fethi Bey Caddesi. Mesajla gönderirim.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.