Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İran'dan 'Haşdi Şabi' tehdidi!

İran Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Caferi, Irak'taki milis gücü Haşdi Şabi'nin Suriye'ye gönderilebileceğini ve İran'ın desteğine ihtiyacı olmadığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2016 11:44
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2016 15:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İran'dan 'Haşdi Şabi' tehdidi!
Türkiye, girdiği bölgelerde mezhep temelli çatışmalara neden olmasından endişe edilen Haşdi Şabi'nin, Irak'taki operasyonlara katılmasına karşı çıkıyordu.

İran Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Muhammed Ali Caferi, Irak'taki Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin Musul kurtarıldıktan sonra Suriye'ye gönderilebileceğini ve İran'ın askeri desteğine ihtiyacı olmadığını belirtti.

İran Öğrenci Haber Ajansı'nın (ISNA) haberine göre, başkent Tahran'da düzenlenen Malik Eşter Festivali sırasında gazetecilere konuşan Caferi, bölgedeki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Caferi, Musul'un terör örgütü DEAŞ'tan kurtarıldıktan sonra Irak'taki milis gücü Haşdi Şabi'nin Suriye'ye gönderilebileceğini söyledi.
İranlı komutan, Irak’ta Sünnilere yönelik adam kaçırma, işkence ve yağma gibi eylemleri uluslararası raporlara giren Haşdi Şabi milis gücü için, "İslam dünyasının şu anda birbirinin yardım ve desteğine ihtiyacı var. Haşdi Şabi güçleri de bu kapsamda Suriye'ye gönderilebilir." dedi.

İran'ın Musul operasyonuna müdahil olduğuna yönelik iddiaları da yalanlayan Caferi, "Iraklı mücahitler ve Haşdi Şabi o kadar güçlü ki İranlı güçlere ihtiyaçları yok." dedi.

"Musul'da hiçbir şekilde askeri varlığımız bulunmuyor" diyen Caferi, buna rağmen sınırlı sayıda İranlı danışmanın da bölgede yer alabileceğini aktardı.

HAŞDİ ŞABİ ENDİŞESİ

Sünni Iraklıların Haşdi Şabi'yi mezhepçi olarak gördükleri biliniyor. Özellikle 2015'te, Sünnilerin yoğun yaşadığı Tikrit'in DEAŞ'tan geri alındığı operasyonda Haşdi Şabi'ye yönelik insan hakkı ihlali eleştirileri yöneltilmişti.

Birleşmiş Milletler özellikle bu yaz gerçekleştirilen operasyonlarda örgütü eleştirmişti. Türkiye Haşdi Şabi'nin operasyona katılmasını ve Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Telafer'de ilerlemesini desteklemiyor.

MUSUL DÖRT TARAFTAN ÇEVRELENDİ

BBC Türkçe'nin haberine göre Irak'ta milis gücü Haşdi Şabi, Musul'un batısındaki kilit konumdaki bir yolu kontrol altına aldı. Böylece Musul dört taraftan çevrelenmiş oldu. Örgüt, Tel Afer ve Sincar arasındaki yolu denetim altına aldığını açıkladı. Tel Afer Musul'un 50 km batısında yer alıyor. Kürt güçlerin kontrolündeki Sincar ise kentin kuzey batısında bulunuyor. Böylece Musul tamamen çevrelenmiş oldu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.