Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'İki kadından biri sigortasız çalışıyor'

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Savaş Alıç, Türkiye’de neredeyse iki kadından birisinin sigortasız çalıştırıldığını söyledi.SGK, kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi, konuyla ilgili farkındalığın...

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2015 18:58
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2015 18:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
'İki kadından biri sigortasız çalışıyor'
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Savaş Alıç, Türkiye’de neredeyse iki kadından birisinin sigortasız çalıştırıldığını söyledi.

SGK, kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi, konuyla ilgili farkındalığın artırılması ve kayıt dışı istihdamın azaltılması amacıyla bir proje başlattı. Kısa adı 'KİTUP' olan Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi II Edirne RYS Otel’de bir toplantı yapıldı. Toplantıya SGK Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Savaş Alıç, SGK AB ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Harun Hasbi, AB Türkiye Delegasyonundan Sosyal Politika ve İstihdam Sektör Yöneticisi Zeynep Aydemir Koyuncu ve SGK Edirne İl Müdürü Hayrettin Karbuz katıldı.

Türkiye’de 2002 yılında kayıt dışı istihdam oranının yüzde 52 civarında olduğunu belirten Savaş Alıç, bu rakamın Ocak 2015 yılı verilerine göre yüzde 32’lere gerilediğini kaydetti. Kaba hesapla ülkemizde her 100 kişiden 32’sinin çalıştırıldığını vurgulayan Alıç, "Kabaca bir hesapla 3 çalışanımızdan 1’i kayıt dışı maalesef." dedi. SGK olarak sosyal güvenlikle ilgili hizmetlerin kalitesinin artırılması için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Alıç, kurumlar arası verişi alışverişi yapmak suretiyle çapraz denetimler yaptıklarını kaydetti. Kurumda bugün itibariyle 2 bin denetim elemanı olduğunu açıklayan Alıç, 1,5 milyon civarında aktif işyerinin bulunduğunu açıkladı.

Bu kadar denetim elemanıyla 1,5 milyonun üzerindeki işyerini denetleme imkânı olmadığını vurgulayan Alıç, şunları söyledi: "Denetimler sınırlı sayıda oluyor. Ama sınırlı yapılan bu denetimlerin etkinliğini artırabilirsek biz kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında daha verimli çalışmalar yapmış oluyoruz."

Hedeflerinin denetmen sayısını 5 bin çıkarmak olduğunu dile getiren Savaş Alıç, bu sayıyla daha etkin ve verimli denetimler gerçekleştirmeyi düşündüklerini anlattı.

Yaptıkları denetimlerle birlikte Türkiye’de kayıt dışı istihdam oranı yüzde 52’ler seviyesinden yüzde 32’ler seviyesini yakaladıklarını belirten Alıç, çalışmalar neticesinde 2 milyon sigortalı çalışanı tescil ettiklerini kaydetti. Alıç, ayrıca 135 bin tescilsiz işyerinde kayıt altına aldığını vurguladı.

KADINLARDA KAYIT DIŞI İSTİHDAM ERKEKLERE GÖRE DAHA FAZLA

SGK Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Savaş Alıç, durumun yaptığı denetimler sonucunda elde edilen verileri paylaştı. Bu verilerden en çok dikkati çeken ise kayıt dışı istihdam edilen kadın sayısının ereklere oranla daha yüksek olması.

Savaş Alıç, cinsiyet ayırımına bakıldığında kadınlarda kayıt dışı istihdam oranı erkeklere göre daha fazla olduğunu gördüklerini belirtti. Neredeyse iki kadın çalışandan biri sigortasız çalıştırılırken bu oranın erkeklerde daha düşük olduğunu söyleyen Alıç, şu verileri paylaştı: "Kadınlardaki kayıt dışı istihdam oranı yüzde 48.44, erkeklerde ise yüzde 29.29."

EN FAZLA KAYIT DIŞI İSTİHDAM TARIM SEKTÖRÜNDE

Kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında sektörlerin takip alanları olduğunu dile getiren Savaş Alıç, "En fazla kayıt dışı istihdamın olduğu alan tarım sektörü. Yüzde 80’lerin altına hiç inmedi. Belki son 10 yıldır yüzde 85’ler seviyesinde seyrediyordu. En son 2014 yılı itibariyle yüzde 81,27 tarımdaki kayıt dışı istihdam oranı." dedi.

Alıç, tarım dışında kayıt dışı istihdamın en fazla olduğu sektörleri, "Ormancılık ve balıkçılık, bayındırlık ve inşaat, ulaştırma ve depolama işleri, kültür, sanat ve eğlence merkezleri" şeklinde sıraladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.