Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İçecek kutularından meyve kurutucu, yağmurdan içme suyu yaptılar

Akdeniz Üniversitesi’nde(AÜ) düzenlenen 7. Geleneksel Proje Sergisi’nde birbirinden ilginç projeler görücüye çıktı. Sergide, öğrenciler tarafından yapılan atık içecek kutularını kullanarak enerjisini güneşten alan meyve kurutma makinesi...

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2014 17:23
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2014 17:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İçecek kutularından meyve kurutucu, yağmurdan içme suyu yaptılar
Akdeniz Üniversitesi’nde(AÜ) düzenlenen 7. Geleneksel Proje Sergisi’nde birbirinden ilginç projeler görücüye çıktı. Sergide, öğrenciler tarafından yapılan atık içecek kutularını kullanarak enerjisini güneşten alan meyve kurutma makinesi ve yağmur sularından içme suyu elde etmeye yarayan projeler ilgi odağı oldu.

AÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu tarafından geleneksel olarak düzenlenen proje sergisinin bu yıl yedincisi yapıldı. Sergide meslek yüksek okulunun çeşitli bölümleri son sınıflarında okuyan öğrenciler tarafından yapılan 55 proje yer aldı. Sergide yer alan bazı projeler ise oldukça dikkat çekici. Bunlardan biri olan yağmur suyunu depolayarak evde kullanmaya yarayan proje. Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu İnşaat bölümü 6 öğrenci tarafından yapılan proje hakkında bilgi veren Merve Demir, yağmur sularının çatılara uygulanan sistem sayesinde depoladıklarını söyledi. Elde edilen suyu arıtarak evin su tesisat sistemine verdiklerini belirten Demir, “Suyu arıtma sisteminden geçirip çeşmelere veriyoruz. Çeşmelerde normal şebeke suyu yerine arıtılan yağmur suyunun kullanılması sonucu tasarruf sağlanıyor. Su tasarrufu yüzde 90 civarında. Deponun büyüklüğüne ve yağmura bağlı olarak değişiyor. Depoda biriken su bir evin ihtiyacını karşılayabilir.” dedi.

Bir diğer proje ise Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu İklimlendirme ve Soğutma bölümü öğrencilerinden yapılan güneş enerji ile sıcak hava üretimi ve meyve kurutma makinesi. Artık metal içecek kutularından yapılan güneş paneli içerisinde fanlar aracılığıyla hava veren öğrenciler içeride ısınan havayı borular yardımıyla meyve kurutma işleminde kullanıyor. Proje hakkında bilgi veren öğrenciler, sistemin evleri ısıtmada da kullanılabileceğini söyledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.