Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Heyelan bölgelerinde insansız hava araçlarıyla araştırma yapılıyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), daha çok askerî alanda kullanılan insansız hava araçlarıyla (İHA) ile heyelan bölgelerinde araştırma yapıyor. Üniversitenin bu uygulamasının, Türkiye'de ilk olduğu belirtiliyor.Büyük oranda...

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2013 12:53
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2013 12:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Heyelan bölgelerinde insansız hava araçlarıyla araştırma yapılıyor
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), daha çok askerî alanda kullanılan insansız hava araçlarıyla (İHA) ile heyelan bölgelerinde araştırma yapıyor. Üniversitenin bu uygulamasının, Türkiye'de ilk olduğu belirtiliyor.

Büyük oranda insanların kontrolü dışında gelişen, can ve mal kaybına yol açan afetlere yönelik önlem hazırlıkları devam ediyor. ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü de önemli projelerle bölgedeki yerleşim yerlerine yakın heyelan hareketlerini mercek altına alıyor. Üniversite, Türkiye'de ilk defa İHA'larla heyelan araştırması yapıyor. ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Türkiye’de geomatik ile harita mühendislikleri bölümleri arasında İHA'larla heyelan araştırmaları yapabilen ilk bölüm ve ilk üniversite olmanın gururunu yaşadıklarını kaydetti. Dekan Erenoğlu, "Hem bölgesel gereksinimlere cevap vermek hem de bilimsel anlamda gelişmeler sağlayabilmek amacıyla pek çok bilimsel araştırma projesi için başvurduk. Başta TÜBİTAK olmak üzere farklı kaynaklar tarafımızdan projelerimiz fonlandı. Bunlardan bir tanesi TÜBİTAK 3501 kodlu 'Kariyer Geliştirme' programı, diğeri ise Bölüm Başkanımız Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Yücel ile birlikte gerçekleştirdiğimiz TÜBİTAK 1002 kodlu 'Hızlı Destek' projesi. Onun dışında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na sunmuş olduğumuz farklı bir projeyle 'Teknogirişim Sermayesi Desteği' programından 100 bin TL'lik karşılıksız hibeye hak kazandık. Bu destek sonucunda üniversitenin teknoloji geliştirme bölgesinde bir ar-ge şirketi kurarak, İHA teknolojisine dayalı üç boyutlu harita üretimi gerçekleştirecek bir prototip üretimini sağladık ve patent işlemleri halen devam ediyor." şeklinde konuştu.

Çanakkale'de beş heyelan bölgesinde inceleme yaptıklarını belirten Cüneyt Erenoğlu, araştırmada kullandıkları İHA'lar hakkında şu bilgileri verdi: "İHA'lar, askerî amaçlı olarak İsrail, ABD gibi ülkeler öncülüğünde kullanıldı. Daha sonra sivil amaçlar için kullanılmaya başladı. ÇOMÜ'de TÜBİTAK projesiyle elde edilen bu cihazların aşağı yukarı uçuş süresi 40 dakikadır. Bizim şarj edilebilir çok sayıda iyon bataryamız var ve toplam 3,5-4 saat civarında havada kalabiliyor; o da zaten benim için muazzam bir süre. Zira bir heyelan alanında İHA’yla 10 dakikada işimi bitirebiliyorum. Yüksek kapasiteli bir İHA setinin toplam maliyeti ise 55 bin TL civarında, yani yüksek bütçeler."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.