Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hakan Çavuşoğlu Yunanistan sınırında incelemelerde bulundu

Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları Komisyon Başkanı Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ile beraberindeki 8 Milletvekilinden oluşan heyet inceleme ziyareti gerçekleştirmek için Yunanistan sınırında.

Haber Giriş Tarihi: 04.03.2020 15:31
Haber Güncellenme Tarihi: 04.03.2020 15:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hakan Çavuşoğlu Yunanistan sınırında incelemelerde bulundu

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, komisyon bünyesindeki Göç ve Uyum Alt Komisyonu üyeleriyle birlikte incelemelerde bulunmak üzere bu sabah Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarına gitti.

Sınrı kapılarındaki durumu yerinde inceleme talimatını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan alan Çavuşoğlu, temaslarına Edirne Valiliğiyle başladı.

Edirne Valisi Ekrem Canalp ve Göç İdaresi yetkililerinden sınır kapılarındaki son durumla ilgili brifing alan Çavuşoğlu ile Göç ve Uyum Alt Komisyonu üyeleri daha sonra Pazarkule Sınır Kapısına geçti.

Çavuşoğlu'nun değerlendirmeleri özetle şöyleydi:

'GÖÇMENLERİN GİDİŞLERİ KISITLANAMAZ'

"İdlib'de 34 askerimizi şehit verdiğimiz menfur saldırı sonrası, ülkemizde bulunan geçici koruma altındaki başta Suriyeliler olmak üzere düzensiz göçmenlerden Avrupa'ya geçmek isteyenlere kara ve deniz sınırlarında engel olunmaması kararı verilmişti. 1948 tarihli İnsan Hakları Evrensel Belgesi'nin 13/2 maddesinde herkesin, kendi ülkesi de dahil, herhangi bir ülkeden ayrılma ve dönme hakkına sahip olduğu yer alır. Bu da, göçmenlerin herhangi bir ülkeye gidişlerinin kısıtlanamayacağına açıkça işaret ediyor."

'TÜRKİYE'DE 3.9 MİLYON GÖÇMEN VAR'

"Ülkemizde 3.6 milyon Suriyeli ile 300 bin uluslararası koruma arayan sığınmacı var. Ayrıca 2019 yılında 450 bin düzensiz göçmen yakalandı. Suriye kuzeyinden yeni göç dalgası gelmemesi ve bu ülkenin istikrara kavuşması için rejim unsurlarıyla mücadele ederken, ülkemizdeki Suriyelilerin temel ihtiyaçları için belli bir maliyeti karşılıyoruz."

'SURİYE'DE 2.5 MİLYON İNSAN TEHDİT ALTINDA'

"İdlib bölgesinde 1 milyona yakın Suriyeli yerinden edildi. Rejimin sivilleri bombalamaya devam etmesi nedeniyle 2.5 milyon insan tehdit altında. Ortada çok trajik bir durum var. Avrupa Birliği ve bölgedeki uluslararası aktörler bu trajik duruma sessiz kaldılar. Türkiye de yeni bir göç dalgası riskini görüp gitmek isteyenler için sınırlarını açmak zorunda kaldı. Bu da Avrupa'yı etkiledi."

'BM HAREKETE GEÇMELİ'

"Yunanistan sınırını geçmek isteyen mültecilerin tampon bölgede durdurulup şiddet uygulandığı haberleri geliyor. Türkiye 8 yıldır misafir ediyor, hiç insan hakları ihlali olmadı. Bize ders vermeye kalkanların davranışı ortada. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği harekete geçmeli." dedi

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.