Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Günebakan-3' enerji fuarının gözdesi oldu

Türkiye’nin güneş enerjisiyle çalışan ilk arabası “Günebakan-3”, Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’nda ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Ankara Ticaret Odası Fuar ve Kongre Merkezi (Congresium Ankara)'nde düzenlenen fuarda, Ankara...

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2013 11:07
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2013 11:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
'Günebakan-3' enerji fuarının gözdesi oldu
Türkiye’nin güneş enerjisiyle çalışan ilk arabası “Günebakan-3”, Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’nda ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Ankara Ticaret Odası Fuar ve Kongre Merkezi (Congresium Ankara)'nde düzenlenen fuarda, Ankara Üniversitesi (AÜ) öğrencilerinden oluşan "Hitit Güneşi" adlı takımın bulunduğu stantta sergilenen Günebakan-3’ü göreniler, ilk defa bu kadar yakından tanıdıkları bir güneş enerjili araba hakkında bilgi alma fırsatını buldu.

Fuarda ziyaretçilerin en fazla Günabakan-3’ün hızıyla ilgili sorular sorduğunu belirten Hitit Güneşi Takım Kaptanı, AÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi Cevat Arda Cem, “Araç tek kişilik mi diye soruyorlar. Kullanım rahatlığını merak ediyorlar, denemek istiyorlar.” dedi. Türkiye’nin güneş enerjili ilk arabası olarak yapılan Günebakan-1’in 2005’te İstanbul Park’ta ilki düzenlenen yarışlara "pool pozition" alarak katıldığını ve dereceye girdiğini anlatan Cem, o tarihten bu yana Günebakan serisiyle, TÜBİTAK’ın güneş enerjili arabalar için düzenlediği Formula-G yarışlarına aralıksız katıldıklarını kaydetti.

2005 yılında Günebakan-1’i üreten ve bugünlere Günebakan-3 olarak taşıyan Hitit Güneşi’nin yeni hedefi ise Avrupa, Amerika ve Asya kıtalarında, öğrenciler arasında düzenlenen dünyanın en zorlu inovasyon yarışması Shell Eco-Marahthon’a katılmak. Kaptan Cem, 2014 Nisan ayında düzenlenecek bu yarışa yine güneş enerjisiyle çalışan bir arabayla katılacaklarını, yeni aracın Günebakan-3’ün dörtte biri büyüklüğünde olacağını söyledi. Günebakan’ın trafiğe çıkabilmesi için gerekli fren lambaları, sinyal lambaları, kornası gibi her türlü altyapısının bulunduğunu belirterek, güneş arabaları için yarış pistlerinin de çok önemli olduğuna dikkat çekti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.