Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gülbahar bitkisi tezgahlardaki yerini almaya başladı

Baharın müjdeleyicisi olarak da bilinen ve çeşitli yemeklerde kullanılan yöresel 'Gülbahar' bitkisi Muş'ta tezgahlardaki yerini almaya başladı. Halk arasında ‘Güllük’ olarak bilinen ve çeşitli yemeklerde kullanılan Gülbahar bitkisinin...

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2015 16:52
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2015 16:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gülbahar bitkisi tezgahlardaki yerini almaya başladı
Baharın müjdeleyicisi olarak da bilinen ve çeşitli yemeklerde kullanılan yöresel 'Gülbahar' bitkisi Muş'ta tezgahlardaki yerini almaya başladı. Halk arasında ‘Güllük’ olarak bilinen ve çeşitli yemeklerde kullanılan Gülbahar bitkisinin satışları başladı.

Özellikle ilkbahar aylarında işsiz gençler, dağlardan topladıkları bitkileri satarak ekmek paralarını çıkarmaya gayret ediyor. Bu yıl kar yağışının fazla olduğu Muş ve Bingöl’de bolca bulunan Gülbahar bitkisini müşterilerine sunan seyyar satıcılar, satışlarının iyi olduğunu söylüyor.

“KİLOSU 4 LİRADAN ALICI BULUYOR”

Bugün itibarı ile yılın ilk gülbahar bitkisinin satışına başladığını belirten Yusuf Oğuz, kilosunu 4 liradan sattığını söyledi. Muş’un dağlarında hala kar olduğunu ve yılın ilk gülbahar bitkisini Solhan ilçesinden getirdiklerini ve bu bitkinin yörede birçok yemekte kullanıldığını ifade eden Oğuz, şunları söyledi: “Muş’un dağlarında daha çok fazla kar var. Kar eriyince dağlarda yetişiyor. Ben her yıl geçimimin büyük kısmını gülbahar bitkisi ile yapıyorum. Bitkinin kilosunu şu an 4 TL’den satıyorum.”

Yaklaşık 30 yıldır seyyar satıcılık yaptığını ve gülbahar bitkisini ilk olarak kendisinin getirip satığını kaydeden Oğuz, “İlk gülbahar bitkisini Muş’a getirip satan benim. Özellikle bu hususta benim özel müşterilerim vardır. Gelir beni arar gülbahar bitkisini alır. Bu bitkinin sac ekmeği yapılır, çorbası ve ayrıca bulgur karışımı ve diğer yemek çeşitlerinde kullanılır. Müşterilerim duyduğu andan itibaren benden bunu alıyor. Allah'a çok şükür çocuklarımın nafakasını çıkarıyorum.” dedi.

Gülbahar bitkisi alan Orhan Koybaşı ise gülbahar otunu her ilkbahar mevsiminde özlemle beklediklerini ve bu otun yörede çok sevildiğini vurgulayarak, “Bu otla yapılan çorba ve hamur işleri çok lezzetli oluyor. Tamamen doğal ve organiktir. Muş ve civar iller bu otun ne kadar şifalı olduğunu da biliyor.” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.