Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Grip deyip geçmeyin

Kış aylarının gelmesiyle viral enfeksiyonlar artarken, en sık olarak solunum virüsleri ile gribal enfeksiyonlar görülüyor. Grip, kendiliğinden düzelebilen bir hastalık iken bazen vücut direnci düşük kişilerde ölümcül de seyredebiliyor....

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2013 17:01
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2013 17:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kış aylarının gelmesiyle viral enfeksiyonlar artarken, en sık olarak solunum virüsleri ile gribal enfeksiyonlar görülüyor. Grip, kendiliğinden düzelebilen bir hastalık iken bazen vücut direnci düşük kişilerde ölümcül de seyredebiliyor.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sibel Öktem Ayık, gribal enfeksiyonların Türkiye’de daha çok kasım ayından nisan ayına kadar salgınlar oluşturduğunu, bu virüslerin havaların soğumasıyla üst solunum yollarında çoğalarak, direnci düşen kişilerde hastalık oluşturduğunu söyledi. Dr. Ayık, belirtileri şöyle sıraladı: “Vücut direnci iyi olan kişilerde solunum virüsleri 1-2 gün kırgınlık halsizlik, boğaz yanmasına neden olur, kişi gribal enfeksiyon geçirdiğini dahi anlamadan kısa sürede iyileşebilir. Stres, yorgunluk, yetersiz ve düzensiz uyku, beslenme bozuklukları, sigara ve alkol kullanımı kişinin vücut direncini düşürerek gribal enfeksiyonun gelişmesine neden olur. Bu kişilerde halsizlik, yorgunluk, kas ağrıları, burun akıntısı, öksürük, hapşırık, boğaz ve baş ağrısı, hafif ateş yüksekliği gibi bulgular gelişir.”

"ENFEKSİYON BAZI GRUPLARDA ÖLÜMCÜL OLABİLİYOR"

Doç.Dr. Öktem Ayık, gribin bazı durumlarda daha ağır olarak nüksedebildiğini kaydederek, özellikle kronik hastalıklara sahip kişilere seslendi: “65 yaş üzeri kişilerde, kanser ve kanser tedavisi gören, romatizmal hastalıklar nedeniyle kortizon ve vücut direncini azaltan ilaç kullanan, astım, KOAH gibi solunumsal hastalıklar, kalp, böbrek, karaciğer yetersizliği, şeker hastalığı gibi kronik hastalıkları olan kişilerde şikâyetler daha ağır olabilir, iyileşme gecikebilir. Hastalık ilerleyerek akciğer enfeksiyonlarına ve solunum yetmezliğine neden olabilir. Erken dönemde tanı konulduğunda tedavi ile düzelme sağlanırken, geç kalındığında solunum yetmezliği ile kişiler kısa sürede kaybedilebilmektedir. Vücut direnci düşük bu kişiler gribal enfeksiyon geliştiğinde yakından takip edilmelidir.”

"YATAK İSTİRAHATİ ŞART"

Gribal enfeksiyonun bulaşıcılığın en yoğun olduğu ilk 5 günde, olabildiğince yatak istirahati yapılması gerektiğine işaret eden Doç. Dr. Öktem Ayık, burun akıntısı, hapşırık ve öksürüğü olan enfeksiyonlu kişilerle aynı ortamda bulunulmasının risk taşıdığını belirtti. Ayık, “Hastalıklı kişilerin kullandığı havlu, bardak gibi eşyaları ortak kullanmak ve sarılma, öpüşme, el sıkma gibi yakın temas virüsün bulaşmasına neden olur. Bu nedenle özellikle kronik hastalığı olan, vücut direnci düşük kişilerin, yaşlıların, gebelerin ve bebeklerin gripli kişilerle yakın temasta bulunmaması, havalanması iyi olmayan ortamda uzun süre kalmaması gerekir.” dedi.

Enfeksiyona yakalanan hastaların alması gereken önlemleri sıralayan Dr. Ayık, “Kalabalık ortamlarda bulunmamak, bol güneşli ve havalandırmanın iyi olduğu odada istirahat, hem diğer sağlıklı kişilerin enfekte olmasını önleyecek hem de kişinin daha kısa sürede iyileşmesini sağlayacaktır. Ayrıca C, A ve E vitamini yönünden zengin besinleri tüketmek, kişinin vücut direncini artırarak daha çabuk düzelmesini sağlar. Güneş ışığı ile temas hem vücut direncini artırır hem de virüslerin ölmesini sağlar. Odanın sık sık havalandırılması çok önemlidir.” şeklinde konuştu.

"10 GÜN İÇİNDE İYİLEŞMEZSENİZ DOKTORA GİDİN"

Hastaların istirahat etmesi, beslenmesine dikkat etmesi halinde 7-10 gün içinde iyileşme kaydedildiğini söyleyen Doç. Dr. Öktem Ayık, bu süre içinde hiç düzelme olmaz, ateş yüksek seyreder, öksürük ve nefes darlığında artma olursa, mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulması gerektiğinin altını çizdi.

"GRİP AŞISI GRİBİN HAFİF ATLATILMASINI SAĞLIYOR"

Bulaşıcılığı önlemek için grip aşısı yaptırılabileceğini, özellikle kronik hastalığı olan, vücut direnci düşük kişilerin grip aşısı yaptırması halinde enfeksiyonun gelişmesinin önlenebileceğini belirten Doç. Dr. Öktem Ayık, “Aşı, eğer enfeksiyon geliştiyse en azından daha hafif olarak atlatılmasını sağlar. Bu nedenle hastalık açısından yukarıda bahsettiğimiz riskli kişilerin aşı yaptırmasını öneriyoruz.” dedi.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.