Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Göbeklitepe sergisi açıldı

Dünyanın en büyük arkeolojik keşiflerinden biri olarak kabul edilen Göbeklitepe'nin fotoğraf sergisi açıldı. Göbeklitepe’nin 25 resminin yer aldığı sergi, Şanlıurfa’nın ardından İstanbul’da açılacak. Doğuş Grubu’nun ana sponsorluğundaki...

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2013 17:50
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2013 17:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Göbeklitepe sergisi açıldı
Dünyanın en büyük arkeolojik keşiflerinden biri olarak kabul edilen Göbeklitepe'nin fotoğraf sergisi açıldı. Göbeklitepe’nin 25 resminin yer aldığı sergi, Şanlıurfa’nın ardından İstanbul’da açılacak.

Doğuş Grubu’nun ana sponsorluğundaki Göbeklitepe Tanıtım Projesi kapsamında hayata geçirilen, arkeoloji dünyasının en büyük keşfi olarak nitelendirilen Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’nin fotoğraf sergisi, ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Göbeklitepe Sergisi’nde 12 bin yıl öncesine uzanan tarihin en eski tapınağından çıkarılan eserlerin, fotoğraf sanatçısı Zekai Demir tarafından çekilen fotoğraflarının seramik baskıları bulunuyor. Son yılların en büyük arkeolojik keşfi olarak nitelendirilen bölgeden çıkan eserlere ait fotoğraflar, Şanlıurfa Vali Kemalettin Gazezoğlu Kültür ve Sanat Merkezi’nde 30 Kasım 2013 tarihine kadar ücretsiz gezilebilecek. Orjinal hallerini birebir yansıtacak şekilde kabartmalı etkiyle seramiklere basılan ve özellikle hayvan figürlerinin yer aldığı sergide 25 eser yer alıyor. 30 Kasım’a kadar Şanlıurfa’da ücretsiz gezilebilecek Göbekli Tepe Tanıtım Projesi’nde yer alana sergi Şubat 2014’te ise İstanbul’da görücüye çıkacak. Bunun yanında iki dilde hazırlanan web sitesi, bilgilendirici sosyal medya hesapları bulunan proje, Türkiye’nin tanıtımı için de önem taşıyor.

"MİLYONLARIN URFA’YA TÜRKİYE’YE AKMASINI SAĞLAYACAK"

Sergi Açılışına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Göbeklitepe’nin önemine işaret etti. Göbeklitepe’yi henüz tanıtamadıklarını söyleyen Çelik, bunun için bu sergiyi önemsediğini dile getirdi. Çelik, "Milyonların Urfa’ya Türkiye’ye akması bu ve buna benzer medeniyet eserlerinin geleceğe taşınması ile mümkün olacağı inancı içindeyim." dedi.

Şanlıurfa’nın kültür ve medeniyetine de dikkat çeken Çelik, Şanlıurfa’daki barış ve huzur ortamını bu medeniyete dayandığını ifade etti. Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan, Göbeklitepe’yi ‘tarihin gelmiş geçmiş en büyük arkeolojik keşfi’ olarak nitelendirdi. Bu değerin tanıtılması, öneminin hem ülkemizde hem de dünyada daha fazla kişi tarafından anlaşılması amacıyla yürütülen Göbekli Tepe Tanıtım Projesi de bu sebeple çok kıymetli.”diyen Akhan Göbeklitepe’nin sadece Şanlıurfa için değil, ülkemizin turistik ve ekonomik geleceği için de önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Proje koordinatörü Ece Vahapoğlu ise "Göbeklitepe’nin değerinin daha çok insan tarafından bilinmesini sağlamak ve farkındalık yaratarak bunu günümüz insanlığıyla paylaşma isteğim yani bir nevi kültürel çevirmenlik bu tanıtma projesini doğurdu." dedi.

EN BÜYÜK ARKEOLOJİK KEŞİF GÖBEKLİTEPE

İlk kez 1983'te fark edilen Göbekli Tepe, 1995 yılından bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından ortaklaşa yürütülen kazılarla gün yüzüne çıktı. İnsanlığın doğduğu yer olarak gösterilen Göbeklitepe, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne de alındı. Yerleşim ve tarım kavramlarından çok uzak olan avcı ve toplayıcı insan toplulukları zamanında, şehir hayatına henüz geçmeden inşa edilen ilk tapınak olan Göbeklitepe, Standford Üniversitesi başta olmak üzere birçok yabancı üniversite tarafından da son yılların “en büyük arkeolojik keşfi” olarak gösteriliyor. 12 bin yıl öncesinde nasıl tasarlandığı hala cevap bulamayan tapınak, Mısır Piramitleri’nden 7.500 yıl ve İngiltere’deki Stonehenge’den 8.000 yıl önce inşa edilmiş olmasıyla da tüm dikkatleri üzerine çekiyor.



En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.