Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gizli tanık ifadeleri darbecileri zora sokacak

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin İzmir'de yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamenin deliller bölümündeki gizli tanık ifadelerinde, hain teşebbüs sürecinde örgüt üyelerinin aralarında haberleşmelerini sağlayan mesajlaşma programının "mikro SD kartlar" içerisinde üst rütbeli askerlere ulaştırıldığı ve telefonlarına kurulumunun sağlandığı bilgileri yer aldı.

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2016 13:50
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2016 13:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gizli tanık ifadeleri darbecileri zora sokacak
Gizli tanık ifadesinde, darbe planının yapıldığı villada, darbeye ve örgüte karşı generallerin listesinin de hazırlandığı, bu isimlerin sıkıyönetim direktiflerine uymamaları durumunda derdest edilmeleri için ekip planlamasının yapıldığı aktarıldı. İddianamenin deliller bölümünde, darbe girişimi gecesi kışlalarda yaşananlarla ilişkin güvenlik kamera kayıtlarına ait fotoğraflar da yer aldı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine yönelik İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve mahkemece kabul edilen iddianamenin "deliller" bölümünde, "Şapka" kod adlı gizli tanığın ifadeleri yer aldı. Darbe planının Ankara'daki bir villada Fetullah Gülen'in talimatıyla hazırlandığını ve "TSK imamı" Adil Öksüz tarafından ABD'ye götürülüp Gülen'e bizzat onaylatıldığını anlatan gizli tanık, "Villada yapılan çalışmaların üst karargah planlaması olduğu, her kuvvetin alt çalışma gruplarının daha detaylı planları yapmak için farklı yerlerde çalıştıkları" bilgisini paylaştı.

Bu planlamanın yanında Türk Silahlı Kuvvetlerinde darbeye ve örgüte destek vermeyeceği değerlendirilen generallerin listesinin de çıkarıldığını aktaran gizli tanık, ifadesinde şunları aktardı: "Konu orada bulunan örgütün sivil imamlarının görüşü alınarak, (hangi generallerin cemaate ve silahlı askeri darbeye karşı çıkabileceği) tespiti cihetine gidilmişti. İzmir'de darbeye karşı çıkabilecek ve bu nedenle alınacak generallerin listesi ile bu şahısları almakta görevlendirilecek personel listesinin bize bildirileceği söylendi. 13 Temmuz 2016 günü saat 16.00 sıralarında gönderilen mesajda İzmir ilinde darbeye karşı çıkabileceğinden dolayı alınarak alıkonulacak generallerin listesi ile bu generallerin alınmasında kimlerin görevlendirilebileceğinin yazılı olduğu liste geldi. Gelen bu listede alınacak generallerin; Korgeneral A.K'nin İzmir Gümüldür Askeri Kampı'ndan, Tuğgeneral A. Ö., tam hatırlamıyorum Tuğgeneral A. Ç. de olabilir Marmaris Hisarönü Kampı'ndan, Tuğgeneral H.İ'nin Foça Jandarma Komando Okul Komutanlığı'ndan, Jandarma Albay H.K'nin İl Jandarma Komutanlığı'ndan, darbe girişimine ve sıkıyönetim komutanlığına uymaması halinde alınacakları belirtiliyordu."

Gizli tanık, darbeye ve örgüte karşı çıkan generallerin önce Çiğli 2. Ana Jet Üssüne götürülmesinin planlandığını, daha sonra ise Çiğli'den Ankara'daki Akıncı Üssüne nakledilmesinin kararlaştırıldığını anlattı. Darbenin 15 Temmuz'da olacağını iki gün öncesinden öğrendiklerini, bunun üzerine karargahtan albay ve binbaşı rütbesindeki bazı subaylarla, sivil giyimli halde bir restoranda bir araya geldiklerini, darbeye ilişkin gelen mesajlar üzerine görüştüklerini anlatan gizli tanık, şu bilgileri paylaştı: "Örgütün bizden sorumlu olan sivili Cihan isimli kişinin bize vermiş olduğu Micro SD kartı takarak 'yeni WhatsApp' olarak adlandırılan programını, kullanıcı adı ve şifreleri girmek suretiyle telefonlara kurduk. Bu programı kurmamızdaki amacımız diğer örgüt mensupları ile daha sonra güvenli hat üzerinden haberleşmek içindi. Micro SD kartı parçalayarak attık, darbe planını konuşarak derdest edilecek paşaların isimlerini ve görev alacak TSK mensubu örgüt mensuplarının isimlerini paylaştık, görevlendirme yaptık. Bu verilen isimler haricinde de gerektiği takdirde TSK içerisinde alışılmış olan emir komuta zinciri içerisinde, başkaca görevlendirilecek diğer personellerden de faydalanılarak personelin kullanılabileceği konularını konuştuktan sonra ayrıldık. 15 Temmuz gecesi İzmir'de derdest edilecek generaller ile derdest edecek TSK içerisindeki terör örgütü mensupları listesinin daha önceden hazırlanarak gönderilmesi olayının, diğer 81 il için de önceden planlanarak illerdeki sorumlulara, aynı şekilde örgütün sivil askeriye imamları tarafından mesajla şifreli olarak bildirildiğini değerlendiriyorum."

GÜVENLİK KAMERA KAYITLARI DELİL OLDU

İddianamenin deliller bölümünde, darbe girişimi gecesi kışlalarda yaşananlarla ilişkin güvenlik kamera kayıtlarına ait fotoğraflar da yer aldı. Çiğli 2. Hava Ana Jet Üssü'ne ait güvenlik kamera kayıtlarında, birliğe giriş çıkışlarda yaşanan hareketlilik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast planlayan timin helikopterlerle gece uçuşu yapması ve alçak irtifada seyrederek radarlarda tespit edilmelerinin engellenmeye çalışılması, helikopterlerin dönüşleri ve yaralı haldeki bir askerin hastaneye gönderilmesi, derdest edilen bazı generallerin üsse getirilmesi ve Ankara'ya nakledilmek için helikopterlere bindirilişi, bu sırada bazı askerlerin darbecileri etkisiz hale getirmeleri, derdest edilen generallerin kurtarılmaları, darbenin başarısız olması sonrası üssün bazı kapılarına bariyerlerin oluşturulması, kamu araçlarının birlik giriş çıkışlarını kapatmaları gibi görüntüler yer aldı.

Darbe girişimi üzerine Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'in bazı personelle darbecilere karşı karargahta bir dizi önlem alması da Ege Ordusu Komutanlığının güvenlik kamera kayıtlarına yansıdı.

Maltepe Askeri Lisesinde darbe girişimiyle bazı komutanlar tarafından askere silah, mühimmat ve teçhizatın dağıtılması, Foça Amfibi Deniz Üs Komutanlığındaki hareketlilik ile ilgili kamera kayıtları da dosyaya giren görüntüler arasında oldu. Bunun yanı sıra gözaltına alınan darbecilerin üzerilerinde, evlerinde ya da karargahtaki odalarında ele geçirilen delil niteliği taşıyan belgeler de dosyaya dahil edildi.

GÜLEN'İN HAKİ RENKLİ CÜBBESİ

Deliller arasında, Fetullah Gülen'in haki renkteki cübbeyle fotoğraflarının sosyal medyada paylaşılması ve ardından örgütün yayın organı Sızıntı dergisinin kapağında haki renkte hırka giyen bir kişinin açtığı kapıdan bahar görüntüsü yer alması, örgütün kapatılan yayın organı Zaman gazetesinde 5 Ekim 2015'te yer alan "Bebek doğumu" başlıklı ilan, FETÖ üyelerinin sosyal medya üzerindeki paylaşımları da örgüt yapılanması, darbenin hazırlığı ve darbenin bağlantılarıyla ilgili deliller arasında yer aldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.