Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Geleneği yaşatmak için eşeklerle 27 km yürüdüler

Mersin'in Mut ilçesinde faaliyet gösteren Çıtlık Doğa Grubu, 'Yolbacı' kültürünü yaşamak ve yaşatmak için eşeklerle birlikte 27 km yürüyüş sporu yaptı. Yolbacı geleneği Mut Yörüklerine has bir gelenek olarak biliniyor. Geçmişi...

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2013 12:55
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2013 12:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Geleneği yaşatmak için eşeklerle 27 km yürüdüler
Mersin'in Mut ilçesinde faaliyet gösteren Çıtlık Doğa Grubu, 'Yolbacı' kültürünü yaşamak ve yaşatmak için eşeklerle birlikte 27 km yürüyüş sporu yaptı.

Yolbacı geleneği Mut Yörüklerine has bir gelenek olarak biliniyor. Geçmişi yüzyıllara dayalı bu geleneğe göre, Yörükler eşeklerine yükledikleri ürünlerini satmak amacıyla ilçe merkezine götürmek için yola koyulur. Yol üzerindeki köylere de girerek ürünlerini başka bir ürünle takas eder veya parayla satar. Bu sırada yolda rastladıklarına, özellikle çocuklara bu ürünlerinden ikram ederler. Bu geleneği yaşamak ve yaşatmak için Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi ve Çıtlık Doğa Grubu tarafından organize edilen yürüyüş, İbrahimli köyü ile ilçe arasında gerçekleştirildi. 27 kilometrelik mesafede 12 kişinin 3 eşekle yaptığı yürüyüş 7,5 saat sürdü. Doğa grubunu ilçe merkezindeki tarihi taş köprüde kalabalık bir grup karşıladı. Heyet, eşekler üzerindeki sepetlerde getirmiş oldukları nar ve elmaları vatandaşlara dağıttı.

Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi ve Çıtlık Doğa Grubu Başkanı Nihat Mustul, amaçlarının kendi kültür örf ve ananelerini yeni nesle anlatmak ve yaşatmak olduğunu söyledi. Mustul, yürüyüşle ilgili şu bilgiyi verdi: "Yürüyüşe sabah saat 08.30'da başladık. Köyden bazı insanlar da yürüyüşümüze eşlik etti. Gezinin amacı atalarımızın gelenek ve örfünü yeniden hatırlamak ve hatırlatmaktır. Eşeklerin sepetlerine ise elma ve nar dolduruldu. Bu meyveler yol güzergahımızda bulunan vatandaşlara dağıtıldı. Ve böylelikle ‘Yolbacı’ dediğimiz gelenek yaşatılmış oldu.”

Bunun bir doğa sevdası ve kültür tutkusu olduğunu hatırlatan Mustul, sözlerine şöyle devam etti: "Aslında bu insanın kendisini sevmesidir. Sabah İbrahimli köyünden yola çıktık 7,5 saatte 27 kilometre yol geldik. 2 yerde mola verdik. Yol boyunca tahmini 150 kişiyle karşılaştık. İkisi üçü bize belki 'deli bunlar' dedi, ama diğerlerinin tümü bize gülücükler dağıttı. Onların gülümsemesi çok hoştu, gülümsemelerden çok mutlu olduk. Eski kültürümüzü yaşamak ve yaşatmak için bu sporu yaptık. Çocukken eşeklerle köylere böyle gelir gidilirdi. Biz özellikle eski yollardan gitmeye özen gösterdik. Tarihteki izlerimizi bu şekilde yaşayalım istedik. Eşeklerin sırtında İbrahimli köyünden nar, Çukurbağ köyünden elmaları heybelerimize doldurduk. Bu meyveleri bizleri karşılayan vatandaşlara poşetler içerisine katarak dağıttık. Yürüyüşün en ağır yükünü eşeklerimiz çekti. Yüklerimizi taşıyan eşeklerimize en güzel bir şekilde yemlerini sunacağız.”

Doğa grubu heyeti, 3 eşeği bir gece misafir ettikten sonra, ilçe merkezinden İbrahimli köyüne aynı şekilde tekrar geri dönüş yaptı. Bu sefer küfelere helvalı ekmek dolduran grup, bunları yolda rastgeldikleri insanları ve köydeki vatandaşlara dağıttı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.