Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Gazilere ücretsiz seyahat hakkı tanımayanlara ceza uygulansın' talebi

Kore’de Savaşanlar Kıbrıs ve Güneydoğu Kahramanları Derneği Genel Başkanı Ertuğrul Erdoğan, gazilere yasa ile verilmiş olan pozitif ayrımcılık yapılmasını gerektiren başta ücretsiz seyahat hakkı olmak üzere, sosyal haklarını tanımayan...

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2014 13:54
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2014 13:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kore’de Savaşanlar Kıbrıs ve Güneydoğu Kahramanları Derneği Genel Başkanı Ertuğrul Erdoğan, gazilere yasa ile verilmiş olan pozitif ayrımcılık yapılmasını gerektiren başta ücretsiz seyahat hakkı olmak üzere, sosyal haklarını tanımayan kişi ve kuruluşlara cezai yaptırım uygulanması gerektiğini söyledi.

    Türkiye genelinde mevcut 40 bin Kore, Kıbrıs ve Güneydoğu gazisi ve 13 bin dul ve yetime hizmet ve sosyal yardım amacı ile 2009 yılında kurulduklarını belirten Ertuğrul Erdoğan, gazilerin; madalya, şeref aylığı, iş hakkı, ücretsiz seyahat hakkı, silah ruhsatı, orduevi giriş hakkı gibi çözüm bekleyen sıkıntıları olduğuna dikkat çekti.

    Ertuğrul Erdoğan, gazilere yasa ile verilmiş olan pozitif ayrımcılık yapılmasını gerektiren başta ücretsiz seyahat hakkı olmak üzere, sosyal haklarını tanımayan kişi ve kuruluşlara cezai yaptırım uygulanması gerektiğine işaret ederek "Böylece otobüsten indirilmek istenen, gazi kartını görünce yüzünü çeviren, hakaret eden kişilere bir mesaj olması gerektiği düşünülmektedir." dedi.

    "GAZİLERE DEVLET ŞEREF MADALYASI VERİLMELİ"

    Erdoğan, Kore Savaşı’na 64 yıl önce ve Kıbrıs Barış Harekatı’na 40 yıl önce fiilen katılmış olan ve devlet tarafından gazilik payesi verilerek şeref aylığı bağlanan gazilere halen kimlik kartı verilmesine rağmen devlet şeref madalyası verilmediğini belirterek "Ne acıdır ki bir dernek tarafından para karşılığı madalya bastırılarak gazilere satılmıştır. KKTC hükümeti tarafından ısrarlı girişimlerimiz sonucunda 2013 yılında gazilerden dilekçe toplanarak madalya dağıtılacağı söylenmesine rağmen halen bir gelişme olmamıştır. KKTC Ankara Büyükelçiliği'ne 2010 yılında parası derneğimizden karşılanmak üzere madalyaları yaptırabileceğimizi dilekçe ile bildirmemize rağmen, cevap bile alınamamıştır. Gazilerimizin Kore ve Kıbrıs madalyalarının en kısa zamanda verilmesini talep ediyoruz." şeklinde konuştu.

    Halen herhangi bir emekli maaşı almayan Kore ve Kıbrıs gazilerine asgari ücret üzerinden şeref aylığı (950 TL) verildiğini kaydeden Erdoğan, "Ancak 20 ila 30 yıl çalışarak cebinden veya çalıştığı kurum tarafından prim ödeyerek emekli olmaya hak kazanan gazilerimize, aylık emekli geliri olduğu için sadece 550 TL şeref aylığı verilmektedir. Aradaki fark 400 TL’dir. Bu fark gaziler arasında eşitsizlik ve adaletsizlik hissi ile huzursuzluk yaratmaktadır. Gazilerimizin tamamına asgari ücret verilmesi gerekmektedir." açıklamasını yaptı.

    GAZİLERİN İŞ HAKKI

    Gazilerin iş hakkı konusuna değinen Genel Başkan Erdoğan, şunları aktardı: "Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamındaki gazilere memuriyet hakkı verilmiş olup, kendisi faydalanmaması halinde ailesinden bir kişiye verilen hak halen iki kişiye verilmiş olup, Kore ve Kıbrıs gazilerinin çocuklarına bu hak verilmemiştir."

    SİLAH RUHSATI

    Halen TMK gazilerine ve malul gazilere verilen silah ruhsatı hakkının can güvenliği açısından Kore ve Kıbrıs gazilerine de verilmesi gerektiğini dile getiren Erdoğan, orduevi giriş hakkı, için de "Halen bu devlet ve millet için savaşmış, sağ veya malul olarak gazi payesi almış kişilerin orduevi ve sosyal tesislere günübirlik bile giremedikleri için, resmi olarak giriş hakkı verilmesi gerekmektedir." talebini dile getirdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.