Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Gaziantep Güçsüzler Yurdu'nda olanlar tüyler ürpertici"

Gaziantep Güçsüzler Yurdu'nda yaşanan skandal şiddet ve tecavüz olaylarına sivil toplum örgütlerinden ve barolardan ortak tepki geldi. İddiaların tüyler ürpertici olduğunu dile getiren dernek temsilcileri, yetkililerin biran önce harekete...

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2014 16:21
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2014 16:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gaziantep Güçsüzler Yurdu'nda yaşanan skandal şiddet ve tecavüz olaylarına sivil toplum örgütlerinden ve barolardan ortak tepki geldi. İddiaların tüyler ürpertici olduğunu dile getiren dernek temsilcileri, yetkililerin biran önce harekete geçerek yaşanan ihmalin ortaya çıkmasını istedi.

Gaziantep Güçsüzler Yurdu'nda yaşanan skandal olaylara karşı dernekler ve barolardan tepki geldi. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, son 4 yılda Türkiye cinsel tacizlerin, şiddetin çok arttığına değinerek "Taciz, tecavüz, cinsel suçlar, şiddet uygulayan zihniyetin cezalandırılacağı ulusal eylem planının acilen hayata geçirilmesi gerekir. Günde en az 2 tane kadının intikam alırcasına öldürüldüğü ülkemizde bunları önleyemiyoruz. Şiddet yönetmeliğinde öfke kontrol merkezleri kurulmalıdır." dedi. Güçsüzler Yurdu'na olanları ihbar eden hasta bakıcıların işten atılmasını da sert dille eleştiren Güllü, "Annenizi, babanızı, kardeşinizi bu toplu yerlere emanet ediyorsunuz, burada yaşananları bir insan evladı ihbar ediyor, siz ihbarı yapanı işten atıyorsunuz. Bu insanlığa yakışan bir olay mıdır? Bu insanlar işledikleri suçun cezasını çekmedikleri sürece yeni mağdurlar oluşturacağı düşünülmüyor mu? Biz devlete verdiğimiz paraları, bu insanların bu tür suçları işlemesi için mi veriyoruz? Devletin kamu kurumları siyasallaştığı sürece bu böyle devam edecektir. Siyasal yandaşı olduğu için o kişiyi işten atamıyor ama ihbar edeni işten atabilirsin." açıklamalarına yer verdi.

GAZİANTEP BAROSU: KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Güçsüzler Yurdu'nda bu tür olayın olması çok üzücü bir durum diyen Gaziantep Barosu Kadın Hakları Komisyon Başkanı Mehlika Özpolat, "Cinsel taciz, istismar olayları her yerde olduğu gibi güçsüzler yurdunda da olabilir. Toplumun her kesiminde kadın cinsel bir meta olarak görülüyor. Baro olarak bu tür konularda bize çok sayıda şikayetler geliyor. Bu olayları gündeme getiren kadınların işlerine son verilmesi bu da ayrı bir haksızlıktır. Baro olarak davaya müdahil olmak isteriz. Bu olayın da takipçisi olacağız. Belediye Başkanımız Fatma Şahin'in de eski Aile ve sosyal politikalar bakanlığından gelmesi dolayısıyla daha duyarlı olması gerekir." diye konuştu.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Hale Akgün ise bu tür yerlerde buna benzer vakaları sürekli duyduklarını dile getirerek "Çok vahim bir durum. Mutlaka bir ceza soruşturması açılmalıdır. Kamu çalışanlarının sorumlulukları var. Ceza Kanunu'na göre bu tür suçlar ağırlaştırılmıştır. Eğer bu tür bir suç varsa buna göre cezalandırılması gerekir." ifadelerine yer verdi.

"OLAY DEVLETİN ZAFİYETİDİR"

Olayda devletin zafiyeti olduğuna dikkat çeken Kadınlarla Dayanışma Vakfı Üyesi Özgür Kaptan, "Kadınların sorunları çok ciddi anlamda yükseliyor. Önlem aldırtamıyoruz. Kadın sevil toplum örgütleri olarak bizlerin de ruh sağlığı etkiliyor. Kamu kurumlarında bu tür olayların olması tamamen devlet zafiyetidir. Devletin koruması altında olan bir yerde bu tür şeylerin yaşanmasına söyleyecek bir şey bulamıyoruz." dedi.

Konuyla ilgili olarak adli, idari ve disiplin bakımından biran önce soruşturma başlatılması gerektiğinin altını çizen Gaziantep İnsan Hakları Derneği Şube Başkanı Önder Sulu, şunları kaydetti: "Güçsüzler Yurdu'nda kalanların bilgisine başvurulmalıdır. O kurumun denetlemesini elinde bulunduranların da sorumluluğu var. Bu tür olayların devam etmemesi için olayın sorgulanması gerekir. İddiaların azıcıkta olsa doğruluk payı varsa tüyler ürpertici bir durum söz konusudur. Güçsüzler Yurdu'nda kalan kişilerin çığlıklarını duyurabilecek kimseleri de yok. Biz de bu olayın takipçisi olacağız."

Haberin dün gündeme gelmesi ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi açıklama yaparak iddiaların asılsız olduğunu ileri sürdü. Öte yandan mağdur vatandaş Zeynep Orhan ise "Şiddete birebir şahidim. Peki böyle bir iddia yok ise neden yurt müdürünü görevden aldılar. 3 aydır belediyenin kapılarından geri çevrildim. İddialar tamamen doğrudur, zaten başka personeller görevden alınmadı. İdarecilerin hastaları dövdüğüne bizzat şahidim, kameraların olmadığı yerde hastaları dövüyorlar. Biz haksızlığa uğradık, hakkımızı istiyoruz." açıklamalarına yer verdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.