Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gazi Alemdar müze gemisini 600 bin kişi ziyaret etti

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde 2008 yılında yapımı tamamlanan ve müze gemisi olarak hizmete açılan Gazi Alemdar'ı 5 sene içerisinde 600 bin kişi ziyaret etti. Gemi sorumlusu Kenan Kalyoncu, Tarkan Tevetoğlu'nun dedesinin de görev yaptığı...

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2013 11:55
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2013 11:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gazi Alemdar müze gemisini 600 bin kişi ziyaret etti
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde 2008 yılında yapımı tamamlanan ve müze gemisi olarak hizmete açılan Gazi Alemdar'ı 5 sene içerisinde 600 bin kişi ziyaret etti. Gemi sorumlusu Kenan Kalyoncu, Tarkan Tevetoğlu'nun dedesinin de görev yaptığı gemiye Tarkan dahil bir çok ünlünün de ziyarete geldiğini söyledi.

Danimarka'da 1898 yılında 49,475 metre uzunluğunda ve 7,95 metre genişliğinde kurtarma gemisi olarak inşa edilen ve Kurtuluş Savaşı'ndaki hizmetlerinin ardından 1982'de sökülen Alemdar Gemisi, Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği önderliğinde ilçedeki 4 tersanede orijinaliyle aynı ölçülerde inşa edilerek 2008'de müze gemi olarak ziyarete açıldı. Açıldığı günde ilk olarak şehir merkezinde ki vatandaşların ziyaret ettiği Gazi Alemdar Gemisi yıllar geçtikçe ve basın kuruluşlarının yaptığı haberlerle ziyaretçi sayısını arttırdı. Yurtdışından gelen bir çok vatandaş da gemiyi ziyaret edenler arasından yerini aldı.

Özellikle ilköğretim çağındaki öğrencilerin tarih dersinde ziyaret ettikleri Alemdar Gemisi ile ilgili olarak bilgi veren gemi sorumlusu Kenan Kalyoncu, müze gemiyi açıldığı tarihten itibaren 600 bin kişinin ziyaret ettiğini söyledi. Kalyoncu, "Bilindiği üzere Alemdar Gemisi 8 Ağustos 2008 yılında hizmete açıldı. Yaklaşık 600 bin ziyaretçi geldi. İlk yıllarda şehir merkezinde oturanlar meraktan geliyorlardı. Daha sonra dışarıdan gelen misafirlerini de alıp gelmeye başladı. Bu gelenlere yabancılar da eklendi. Temmuz Ağustos aylarında yurt dışında yaşayanlar da geldi. Deftere baktığınız da dünyanın her yerinden insanlar gelmiş. 5 dakikalık bir CD var Alemdar Gemisi'nin neler yaptığıyla ilgili. Rehber arkadaşlarımızın da anlatımıyla öğrencilere seyrettiriyoruz. Anlamadıkları bir durum olursa da yeniden diyalog kuruyoruz."

YILLAR SONRA BABASININ FOTOĞRAFINI BULDU

Gemiyi ziyaret edenler arasında zaman zaman ilginç anlar yaşandığını söyleyen Kalyoncu Ereğli'de yaşayan 88 yaşındaki Safiye Altay'ın babası Şaban Kılıç'ın resmini gördüğünü ve kendisinde bile olmayan resim karşısında ağlamaya başladığını söyledi. Olay karşısında kendisinin de etkilendiğini kaydeden Kalyoncu, "İlginç olaylar da yaşanıyor. 80 yaşında Ereğlili bir bayan geldi. Ben gezdirirken birden bire babasının resmini gördü ve resme 'babacığım' diyerek sarıldı. Ben de çok etkilendim. İnsan duygulanıyor bir anda. Babacığım diyerek sarılması, öpmesi, duygusal anların yaşanmasına yol açıyor."

TARKAN'IN DEDESİ DE BU GEMİDE GÖREV YAPTI

Gemiyi bir çok ünlünün de ziyaret ettiğini, bunların içinde en farklı olan ismin ünlü popçu Tarkan Tevetoğlu olduğunu söyledi. Tarkan Tevetoğlu'nun dedesi Ali Dursun Tevetoğlu'nun Alemdar gemisinde görev yaptığını ve gemiyi ziyaret eden Tarkan'ın olayı teyit ettiğini söyleyen Kalyoncu, "Gemi İstanbul'dan kaçırıldıktan sonra Ereğli'ye 6 Şubat 1921'de geliyor. Trabzon'a giderken Ereğli'den 13 kişi gemiye katılıyor. Bunlardan bir tanesi de Tarkan'ın dedesi Ali Dursun Tevetoğlu. Süvarilik yapıyor gemide. Tarkan, belediye başkanımızın davetlisi olarak festivale geldiğinde gemiyi ziyaret etti ve teyit etti. Bununla birlikte bir çok ünlü isim de gemiyi ziyaret etti." dedi.

ALEMDAR GEMİSİ

Birinci Dünya Savaşı sonunda Osmanlı donanmasının çürümeye terk edilmesinin ardından muharebe gücü olmayan gemiler arasında yer aldığından kurtarma seferleri yapmasına izin verilen Alemdar'ı, Milli Mücadele'nin içine çekebilmek için Boğaz'dan kaçış planı hazırlandı. Gemideki 7 kahraman denizci, Karadeniz'deki şiddetli fırtınayı fırsat bilerek demir aldı. Müttefik gemilerin arasından geçerken "Batmakta olan bir gemiye yardıma gittiklerini" söyleyen denizciler, boğazdan çıkıp zorlu yolculuğun ardından Ereğli'ye ulaştı.
Ereğli'den 80 ton kömür yüklenen Alemdar, bir süre sonra Trabzon'a gitmek üzere hareket ettiği sırada ilçedeki gayri Müslimlerin ve casusların haber vermesi sonucu Fransız Karadeniz Komutanlığı'ndaki C-27 gambotu, Bartın'ın Amasra ilçesinde pusuya yatarak gemiye asker çıkardı. Yönü İstanbul'a çevrilen ve C-27 gambotunun takibe aldığı Alemdar'ın personeli, kurtuluş planları yaptı. Gemide kemençe eşliğinde horon oynayan personel, davet ettikleri 5 askeri etkisiz hale getirip silahlarına el koydu.
Ani manevrayla dümen kıran Alemdar'ın peşine düşen gambottan açılan ateşe tüfeklerle karşılık veren gemi personeline, Ereğli'ye yaklaşılması üzerine karadan da destek verildi. Sandallarla da denize açılan vatandaşların desteğiyle C-27 gambotu mağlup olarak bölgeden ayrılırken, esir 5 askerin serbest bırakılmasına karşılık Fransızlardan Karadeniz'de dolaşan Türk Bayraklı gemilere dokunulmaması garantisi alındı.
Fransızlarla yapılan anlaşma gereği milli mücadelenin sonuna kadar Ereğli' de demirli kalması gereken Alemdar, yine efsanevi bir kaçış öyküsüyle siyah rengi griye boyanarak Trabzon'a getirildi. Rusya'dan harp malzemesi taşıyan gemilere karakol ve kollama görevi yapan Alemdar, 1951'de İstanbul Haliç Tersanesi'nde onarımdan geçirildikten sonra 1959'dan itibaren hizmet dışı bırakıldı. Alemdar Gemisi, 1964 ve 1980'de özel firmalar tarafından satın alınmasının ardından 1982'de söküldü.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.