Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çözüm Süreci Komisyonu Başkanı Bostancı: Bizim tarihimiz aşk ve nefret tarihi

Çözüm Süreci Komisyonu Başkanı Naci Bostancı, tarihimizin aşk ve nefret tarihi olduğunu belirterek ilişkilerin de aşk ve nefret ilişkili olduğunu söyledi.     Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu başkanlığında toplanan...

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2013 16:27
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2013 16:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çözüm Süreci Komisyonu Başkanı Bostancı: Bizim tarihimiz aşk ve nefret tarihi
Çözüm Süreci Komisyonu Başkanı Naci Bostancı, tarihimizin aşk ve nefret tarihi olduğunu belirterek ilişkilerin de aşk ve nefret ilişkili olduğunu söyledi.

    Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu başkanlığında toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) Şeyh Sait, Seyit Rıza ve Saidi Nursi'nin mezar yerleri ile ilgili Meclis Araştırması açılması talebi görüşülüyor.

    Çözüm Süreci Komisyonu Başkanı ve AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı, "Bizim tarihimiz aşk ve nefret tarihimiz; ilişkilerimiz aşk ve nefretle ilişkili." dedi. Bu topraklarda herkesin başına bela geldiğini belirten Bostancı, Türklerin de Kürtlerin de başına bir şeyler geldiğini son yüzyılın hakikaten çok trajedik yüzyıl olduğuna dikkat çekti.

    "BDP'NİN KENDİNİ VAR EDEN SORUNLARLA HAYATİ BİR BAĞI VAR"

    BDP'nin kendini doğuran sorunların kardeşi olduğunu dile getiren Bostancı, BDP'nin kendini var eden sorunlarla hayati bir bağı olduğunu söyledi. Çözüm sürecinin sonuçlanmasının BDP'nin hayatının sona ermesi olacağını belirtti.

    BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani'nin kullandığı sert üslubu eleştiren Bostancı, 'had bildirme' tarzının doğru olmadığını kaydetti. Bu tutumun geçmişteki yaraların geleceğe taşınmasına sebep olacağını ifade etti.

    BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, bu halka karşı yüzyıllardır uygulanan mezalimi durdurmanın vaktinin geldiğini söyledi. "Kürt halkından özür çözümün adıdır." diyen Zozani, "Biz ateş çemberinden geçtik, ölümle sınandık da geldik. Biz meydan okumuyoruz, yüreğimizdeki acıyı ifade ediyoruz, dışa vuruyoruz, haykırıyoruz. Sizin seçim bölgenizdeki insan da duysun diyoruz." diye konuştu.

    BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise yüzyıllık bir yüzleşme yapılmadan Kürt meselesinin çözülmeyeceğine inandıklarını vurguladı. Bunun idrakinin de çözüm sürecinin başındaki arkadaşın idrak etmesi gerektiğini kaydetti.

    Daha sonra söz alan Bostancı ise hakikatin özgürleştireceğini belirterek hakikatten her bahsedenin mutlaka yüzleşeceği anlamına gelmeyeceğini söyledi. Yakın tarihimize ilişkin problemlerden bahsettiğini anlatan Bostancı, "Sizde Türkiye'nin bir gerçeğisiniz. Akıl dolu sözler söyleyin, vallahi dinleriz. Parlemanto birbirimizin aklını almak için yoktur. Duyarlılık da olmasa da akılda birleşelim. Birbirimizin aklına da güvenelim." dedi.

    CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aydın'ın Çözüm Süreci Komisyonuna yönelik eleştirilerine cevap veren Bostancı, çözüm komisyonunun iyi bir çalışma yaptığını vurguladı. "Siyaset her işi yapacaksa o zaman bizim anladığımız totaliter bir görevdir." diyen Bostancı, siyasetin görevi toplumsal iklimi oluşturmak olduğuna dikkat çekti. "Yoksa insanlar tarihe ilişkin çok farklı laflar söylerler." değerlendirmesinde bulundu.

    KARAR YETER SAYISI OLMAYINCA BİRLEŞİME YARINA KADAR ARA VERİLDİ

    Konuşmaların ardından BDP'nin Meclis Araştırması onaylandı. Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu, karar yeter sayısı aradı. Bulunamayınca 10 dakika ara verdi. Tekrar oylama yapan Mumcu, karar yeter sayısı yeniden bulunamayınca bu defa 5 dakika ara verdi. Aranın ardından Mumcu, oylama yaptı ancak karar yeter sayısı sağlanamayınca Meclis Genel Kurul çalışmalarına yarına kadar ara verildiğini açıkladı.

    Karar yeter sayısı, Genel Kurul'da bir konuda karar alınabilmesi için gerekli olan sayı. Genel Kurul, toplantıya katılanların salt çoğunluğu yani yarısından fazlası ile karar alıyor. Ancak karar yeter sayısı hiçbir şekilde üye tam sayısının 1/4'ünün bir fazlası olan 139'dan az olamıyor.

    Örneğin, 200 milletvekilinin katıldığı bir toplantıda karar alınabilmesi için en az 139 milletvekilinin kabul ya da ret yönünde oy kullanması gerekiyor. Karar yeter sayısının bulunamadığı durumda oylama tekrarlanıyor. Üst üste yapılan 3 oylamada da karar yeter sayısı yoksa birleşim kapatılıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.