Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

F-16'ların kalkmasını böyle engellediler!

Darbecilerin, Akıncı Üssü'nden kalkan uçaklara tepki göstermek için nizamiye önüne gelen köylüleri, "Uçaklar Kandil'e gidiyor" diye kandırmaya çalıştığı ortaya çıktı. Buna inanmayan köylüler, kalkışa geçecek uçakların görüş alanını daraltmak için araba lastiklerini ve saman balyalarını yakmaya başladı, hatta piste yatan köylüler oldu.

Haber Giriş Tarihi: 19.07.2016 22:30
Haber Güncellenme Tarihi: 19.07.2016 22:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
F-16'ların kalkmasını böyle engellediler!
Darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından günlük hayat normale dönerken, yeni ayrıntılar da ortaya çıkmaya başladı. Üs yetkililerinin, uçakların kalkmasına tepki gösteren halka “Kalkan uçakların bombalamalarla ilgisi yok. Buradan kalkan uçaklar Kandil' deki PKK kamplarını bombalamaya gidiyor” şeklindeki yanlış bilgiler verdikleri öğrenildi.

7 KİŞİ ŞEHİT OLDU

Darbenin başladığı gece Kazan'da bulunan 4. Ana Jet Üs Komutanlığındaki hareketlilik, bölgedeki sivil halkın dikkatinden kaçmadı. Ankara'da bombalama eylemlerini gerçekleştiren F-16 savaş uçakları ve helikopterlerin Akıncı Üssünden kalktığının anlaşılmasının ardından halk kalabalık gruplar halinde Üssün nizamiyesinde toplandı ve uçakların kalkışını engellemeye çalıştı. Ancak bu sırada askerlerin ateş açması sonucu 7 kişi hayatını kaybetti, 59 kişi de yaralandı.

Kazan halkının bir kısmı burada uçaklara engel olmaya çalışırken Üssün hemen yanındaki Kışla ve Fethiye Köyleri başta olmak üzere civar köylerden gelen vatandaşlar görüş alanını daraltarak uçakların kalkışını engellemek için, araba lastikleri, saman balyaları ve ekili arazileri ateşe verdiler. Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, darbe girişiminin başarısızlığa uğramasında Kazan halkının canını hiçe sayarak kendilerini mermilere siper ederek, uçakların önüne piste yatarak ve yaktığı ateşlerle uçakların kalkmasına engel olmak için gösterdiği mücadelenin de etkisinin büyük olduğunu söyledi. Ertürk, "Biz oraya gidene kadar üsten 25 uçak kalkarken, biz gittikten sonra 3 uçak kalkabilmiştir. Kazanlılar Çanakkale ve Kurtuluş savaşı ruhuyla mücadele ederek bir kahramanlık destanı yazmıştır" dedi.

'BİZ BUNA İNANMADIK'

Fethiye Mahallesi Muhtarı Halil İbrahim Gürağaç da o gece yaşananları anlatırken kendilerine üs yetkilileri tarafından kalkan uçakların bombalamalarla ilgisi olmadığını, Kandil'e operasyona gittiğini söylediklerini belirtti. Gürağaç, “Ancak biz buna inanmadık tabi. Kaldı ki darbe gecesinin gündüzünde de, ertesi gün hafta sonu tatili olmasına karşın uçuş görevlilerini de göndermemişler, onlara da 'akşama Kandil'e operasyon var' demişler” şeklinde konuştu.

Kışla Mahallesi Muhtarı ve Kazan Muhtarlar Derneği Başkanı İsmail Çetin de muhtarlar olarak milli iradeye yapılan saldırıya karşı mücadele ettiklerini ve meslektaşları Ahi Mahallesi Muhtarı Ali Anar'ı bu uğurda şehit verdiklerini belirterek, “Başta muhtarımız olmak üzere bu uğurda hayatını kaybeden bütün Kazanlı şehitlerimiz için gelecek kuşaklara da kalacak bir anıt yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.