Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Evlilik programlarına Rtük'ten ceza

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca (RTÜK), şikayet rekorları kıran evlilik programlarına yine müeyyide uygulandı

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2017 10:53
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2017 10:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Evlilik programlarına Rtük'ten ceza

RTÜK, Kanal D'deki "Kısmetse Olur", ATV'deki "Esra Erol'da", Star  TV'deki "Zühal Topal'la", Show TV'deki "Evleneceksen Gel" ve Flash TV'deki  "Dest-i İzdivaç" adlı evlilik programlarına para cezası verdi.
 
RTÜK yetkililerinden alınan bilgiye göre, Üst Kurulun İzmir'de dün  yapılan toplantısında, şikayet rekorları kıran ve TBMM'de inceleme için alt  komisyon kurulan evlilik programları ele alındı.
 
Evlilik programlarına ilişkin RTÜK'ün yanı sıra son günlerde TBMM,  Diyanet İşleri Başkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Kamu  Denetçiliği Kurumuna çok sayıda şikayet ulaşırken, buna bağlı olarak bu kurumlar  rahatsızlıklarını çeşitli ortamlarda dile getiriyor.


Şikayetler arasında, genel ahlaka, manevi değerlere ve ailenin  korunması ilkesine aykırılık ve argo sözcüklerin kullanılması, evliliğin  maddiyata indirgenmesi, adayların görünüşleri?yle yargılanması, adaylar  arasındaki nahoş davranışlar, küçük düşürücü söylemler, adayların komi?k duruma  düşmelerine neden olunması, sansasyonel kişilere ısrarla yer verilmesi, olayların  dramatize edilmesi, katılımcıların evlilik dışı amaçları, engelli adayların  engellerinin ön plana çıkarılması, bazı oyunculuk ajansı çalışanlarının katılımcı  gösterilmesi yer alıyor.
 
Özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi, insan onuruna aykırı yayın  yapılması ve toplumsal değerlerin dikkate alınmaması da şikayetler arasında  bulunuyor.
 
En fazla şikayeti alan evlilik programlarından Kanal D'deki "Kısmetse  Olur", ATV'deki "Esra Erol'da",  Star TV'deki "Zühal Topal'la", Show TV'deki  "Evleneceksen Gel" ve Flash TV'deki "Dest-i İzdivaç" adlı programlara para cezası  verildi.


Cezalar, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın  Hizmetleri Hakkında Kanun'daki "Yayın hizmetleri, insan onuruna ve özel hayatın  gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri  sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler  içeremez" ve  "Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin  korunması ilkesine aykırı olamaz" ilkelerini ihlalden uygulandı.
 
Bunlarla RTÜK'ün evlilik programlarına son bir yılda verdiği cezalar  12 milyon 346 bin lirayı buldu.
 
8 kanala ihlalden ceza
 
RTÜK, son toplantısında, dini duyguları istismar ederek haksız ticari  çıkar elde eden, cinsel içerikli ve gıda takviyesi ürün satışı, canlı sohbet  hatları reklamı, "ara-kazan", "bul-kazan" gibi bahis ve çeşitli "tele alışveriş"  programları yapan kanallar için de ceza kararı aldı.
 
Bu çerçevede RTÜK, Farklı TV, Derya TV, Yeni Sinema, Karadeniz Türk,  Dolunay TV,  Anc TV, AL TV ve Kanal T'ye para cezaları verilmesini kararlaştırdı.
 
RTÜK, telefon yoluyla vatandaşı dolandıran ve bitkisel ve cinsel gücü  artırıcı ilaç satanlar ile "ara-kazan", "bul-kazan"  gibi programlarla ilgili  aldığı müeyyide kararlarını Sağlık Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim  Kurumu Başkanlığına bildirdi.

Gazetevatan

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.