Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Evinize hırsız girerse ‘dokunmayın’ polisi arayın

Hacettepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Ana Bilim Dalı emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Demirsoy, suçla mücadelede biyologların önemli görevler üstlendiğini, ancak Türkiye’de bu alana değer verilmediğini söyledi. Suçların...

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2014 11:37
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2014 11:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Evinize hırsız girerse ‘dokunmayın’ polisi arayın
Hacettepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Ana Bilim Dalı emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Demirsoy, suçla mücadelede biyologların önemli görevler üstlendiğini, ancak Türkiye’de bu alana değer verilmediğini söyledi. Suçların aydınlatılmasında biyolojinin önemli bir görev üstlendiğini belirten Demirsoy, “Mesela eve hırsız girince ilk olarak etrafı süpürmeden, hiç bir yere el vurmadan polise müracaat edilmeli. Oraya düşen en azından bir kıl, deri parçası veya bir tırnağı o ortamda bulunabilirse kimliği hemen saptanabilir.” dedi.

    Uludağ Üniversitesi (UÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Biyoloji Topluluğu tarafından düzenlenen 5. Ulusal Biyoloji Toplulukları Kongresi’ne katılan Prof. Dr. Ali Demirsoy, Cihan Haber Ajansı’na değerlendirmelerde bulundu. Hacettepe Üniversitesi’nde 48 yıl öğretim üyesi olarak hizmet ettikten sonra geçen sene emekli olan Demirsoy, araştırmalarına devam ettiğini ifade etti.

    Özellikle hayvanlar konusunda uzman olduğunu belirten Prof. Dr. Demirsoy, bu gün dünyanın araştırmalar açısından yüzde 50 oranında biyolojiye bağlı olduğunun dile getirirken “Ama ne yazık ki bizim ülkemizde temel birimler (fizik kimya ve biyoloji) çok dikkate alınmadığı için bizim üretken insan sayımız beklenenden azdır.” dedi. Demirsoy, önümüzdeki yıllarda bu alanlarda yapılacak yatırımlarla yeni buluşlar ve önemli katkılarda geri dönüş olacağına vurgu yaptı.

    Biyolojinin adli tıpta da kullanıldığını anlatan Demirsoy, “Özellikle her hangi bir cinayetin ne zaman işlendiği, kaç saat önce işlendiğini bulmamız mümkün. Bunun yanı sıra, biyoloji bilimi herkesin aşina olduğu DNA analizleri ile de bir insanın suçları ve kanıtlarının neredeyse kesine yakın olarak elde etmek mümkün. Dolayısıyla adli tıpta da çok önemli olduğunu biliyoruz.” şeklinde konuştu.

    Hırsızlıkların aydınlatılması açısından da biyolojinin çok önemli olduğunun altını çizen Demirsoy, şunları söyledi: “Kan veya benzeri her hangi bir doku orada bırakmışsa tabii ki bulunabilir. Bir kalıntısı izi orada kaldığında onun kime ait olduğun çıkarabiliriz.”

    Prof. Dr. Ali Demirsoy, “Eve hırsız girince ne yapılmamalı?” sorusuna ise şu cevabı verdi: “İlk olarak etrafı süpürmeden, hiç bir yere el vurmadan polise müracaat edilmeli. Oraya düşen en azından bir kılını, deri parçasını veya bir tırnağını eğer o ortamda bulunabilirse onun kimliği hemen saptanabilir. Dolayısı ile sağı solu toplamadan, el vurmadan adli kolluklara haber vermekte yarar var.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.