Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Evinin altını müzeye dönüştürdü

Adana’nın Kozan ilçesinde emekli öğretmen Ali Kocaman yıllardır biriktirdiği tarihi eşyaları evinde sergiliyor.Geçmiş yıllarda kullanılan ve artık modern teknolojiye yenik düşmüş olan ve günlük yaşmada kullanılan eşya ve aletlerden...

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2014 11:08
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2014 11:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Evinin altını müzeye dönüştürdü
Adana’nın Kozan ilçesinde emekli öğretmen Ali Kocaman yıllardır biriktirdiği tarihi eşyaları evinde sergiliyor.
Geçmiş yıllarda kullanılan ve artık modern teknolojiye yenik düşmüş olan ve günlük yaşmada kullanılan eşya ve aletlerden kağnı, loğa, döven, leken, çakmak ve karasaban gibi pek çok unutulmaya yüz tutan ve bir dönemin vazgeçilmezi olan eşyaları yılların birikimiyle toparlayan Kocaman, evinin altını müzeye çevirdi.

    Evine gelen misafirlerine bu eşyaların özelliklerini de anlatan ev sahibi Ali Kocaman, bu mini müzenin hikayesini şu şekilde anlattı: “Emekli edebiyat öğretmeniyim. Eşimle beraber büyük fedakarlıklarla dedemizden, babamızdan, ailemizden, köyümüzden kalan bilhassa el yapımı eserleri buraya toplamaya çalıştık ve de İnşallah başarılı olduk. Sağ olsun dostlarımız hediye ettiler. Kanısından çıkrığına kadar, döveninden bıçkısına kadar, testeresine kadar, burgusuna kadar…. Burada bir eski tarihi koklatmak istedik. İnşallah onu da başarılı olduk. Tabi gençlerimize örnek olsun. Yani biz nereden nereye geldik. Önemli olan o. Neydik ne olduk. Tarihe ışık tutmak bakımından peşinden gençlerimizin eskiyi daha iyi koklaması bakımından bu girişimde bulunduk. İnşallah başarılı da olduk diyorum. Ara sıra böyle duyanlar geliyorlar, sağolsunlar. Bizi mutlu ediyor tabi. Bizi tetikliyor. İnşallah daha da bunları zenginleştireceğiz. Dostlarımız gördükçe hocam işte biz de bu da vardı. Getirsek olur mu? Kabul eder misiniz? Diyorlar. Tabi biz de kabul ediyoruz. İnşallah iyi olacak."

    Eşi Türkan Kocaman ise ”Eşim evlendiğimizden beridir bu eşyalara çok meraklı. Lojmanda otururken bile biriktirdi. Bu tür şeyleri, baba evine biriktirdi bu tür şeyleri. Daha sonra biz ev yaptırınca evimizin altına, bu fikri bana açtı. Dizayn edelim, dedi. Ben de olumlu karşıladım. Çünkü ben de seviyorum. Bu şekilde başladı. Hobi olarak başladı. Sonra devam etti ve bu şekle getirdik.” diye konuştu.

    Evin özelliğini duyan komşuları ve öğrenciler Ali Kocaman’ın evini ziyaret ediyorlar. Bu ziyaretler kapsamında müzeye dönen evde bulunan eşyaları görmeye Lütfiye Ali Şadi Çelik ortaokulu Müdürü Mehmet Avcı, Kocaman’ı bir meslektaşı olarak tebrik edip başarılar dileyip örnek davranışından dolayı teşekkür etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.