Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Evde boş oturmak yerine serada istiridye mantarı üretiyor

Karabük'ün Safranbolu ilçesine bağlı Yörük köyünde oturan Meryem Erten (44), evde boş oturmak yerine eşiyle birlikte kurduğu serada istiridye mantarı yetiştirmeyi başardı. Köylerinde ağaç kütüklerinde kendiliğinden yetişen mantarı...

Haber Giriş Tarihi: 05.11.2013 10:08
Haber Güncellenme Tarihi: 05.11.2013 10:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Evde boş oturmak yerine serada istiridye mantarı üretiyor
Karabük'ün Safranbolu ilçesine bağlı Yörük köyünde oturan Meryem Erten (44), evde boş oturmak yerine eşiyle birlikte kurduğu serada istiridye mantarı yetiştirmeyi başardı. Köylerinde ağaç kütüklerinde kendiliğinden yetişen mantarı sera ortamında üreten Erten, elde ettiği gelirle aile bütçesine katkı sağlıyor. Erten, ayrıca Batı Karadeniz bölgesinde serada istiridye mantarı üreten tek kadın üretici olma özelliğini taşıyor.

Evde oturmak yerine eşine maddi anlamda destek sağlamak için böyle bir girişimde bulunduğunu belirten Meryem Erten, "İki çocuğumuz var, bir çocuğum üniversitede okuyor, bir çocuğum da üniversiteye hazırlanıyor. Eşim devlet memuru. Konarı İlköğretim Okulu'nda çalışıyordum. Ama işsiz kaldım. Eşime nasıl katkı sağlayabileceğimi düşünürken, Bartın yöresinde genellikle ağaç kütükleri üzerinde yetişen ağaç mantarı olarak bildiğimiz istiridye mantarını sera ortamında yetiştirilebileceğini öğrendim. Yaklaşık 4 aylık bir araştırma sonunda bununla ilgili kursa katılıp, serada istiridye mantarı yetiştiriciliğini öğrendim. Nisan ayından itibaren evimizin bahçesine kendi imkanlarımızla 62 metrekarelik sera kurup istiridye mantarı yetiştirmeye başladım.İlk mantarı Mayıs ayında aldım. Böylece aile bütçesine katkı sağlamaya başladım. Tabir yerinde ise çorbada benim de tuzum oluyor. İlk önce eşe dosta verdik, şimdi meraklısı olan ve bu mantarın kıymetini bilen geliyor alıyor, yavaş yavaş market olaylarına girmeye başlayacağız."

VEJETARYENLARIN TERCİHİ

Mantarın protein bakımından çok üstün olduğunu belirten Erten, "Japonya da çok değerli bir mantar. Hatta orada bu mantarın adı 'ölümsüzlük mantarı' olarak anılıyor. Özellikle vejetaryenlar tarafından çok tüketilen ve tercih edilen bir mantar. Çünkü etin protein değerinde. Eşim de bana çok büyük destek veriyor. Hedefim iyi bir pazar oluşturmak. Avrupa ülkelerinde yoğun bir şekilde tüketiliyor ama ülkemizde o kadar tüketilmiyor. Talaş dolu torbaların içinde yetiştiriyoruz. Pamuk içinde de yetiştiriliyor ama pahalı olduğu için biz talaş içinde yetiştiriyoruz. Çocuk gibi bakım istiyor." dedi.

İSTİRİDYE MANTARININ FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

İstiridye mantarlarının bir çok faydasının bulunduğunu belirten uzmanlar bunları şöyle sıraladı: "İstridye mantarları kan şekerini düzenleyen, kolesterol seviyelerini düşmesine ve vücudun yağ işlemesine yardımcı olan niyasin (B3 vitamini ) için önemli bir kaynaktır. Ayrıca karbonhidrat ve yağları enerjiye çeviren ve adrenal bezlerinin sağlığında önemli rol oynayan pantotenik asit ( B5 vitamini) için iyi bir kaynaktır. Bu mantarlar tiroit bezlerinin düzgün çalışmasını sağlayan, vücut hücrelerini radikal hasardan koruyan selenyum için de iyi bir kaynaktır. Vücut hücrelerini oksijen hasarından koruyan riboflavin (B2 vitamini) kaynağıdırlar ve diğer B vitamin desteğini de sağlarlar. Kemiklerin güçlü ve sağlıklı kılan, iltihaplanmayı azaltan ve vücut hücrelerinin büyümesini düzenleyen D vitaminini de sağlarlar. İstridye mantarları obezite, diyabet ve yüksek kan şekeri diyetlerine uygun bir besindir. Bunun en önemli sebebi ise bu mantarların düşük sodyum içermesi ve düşük nişasta oranının olması. Bu mantarlar ayrıca kolesterol düşürücü ilaç olan statin de içerirler. Bu nedenle yüksek kolesterol için uygulanan diyetler istiridye mantarı içerebilir."

İstiridye mantarlarının özlerinin de bağışıklık sistemini güçlendirdiğinin belirlendiğini kaydeden uzmanlar, "Kanser tedavilerinde mantar kullanılması devam eden ve oldukça umut verici bir araştırmadır. İstridye mantarları ayrıca tütün mamulleri kullanan insanların ve bunları bırakmalarına fayda sağlamasıyla bilinir ve hatta Hepatit C virüsüne rastlanan kimselerde fayda sağlar. Hiperaktiflik, kabızlık ve anemi rahatsızlıkları geçiren insanlar da bu mantarı diyetlerinde bulundurarak faydalanabilirler ve genel bağışıklık sistemlerini canlandırabilirler. Tabii ki bu ilaçlara devam etmeme anlamına gelmiyor. İlaç tavsiyelerini doktorunuza danışmalısınız. İstridye mantarları antioksidan ve antibakteriyel özellik gösterirler. İstiridye mantarlarındaki potasyum miktarı da kalp hastaları ve yüksek tansiyonu engelleyici etki için yeterli miktardadır." ifadelerini kullanıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.