Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erzincan’daki STK’lardan dershanelerin kapatılmasına tepki

Erzincan’da bir araya gelen sivil toplum kuruluşları (STK), dershanelerin kapatılmasına tepki gösterdi. 16 STK adına açıklamada yapan Erzincan Girişimci İşadamları ve Sanayicileri Derneği (EGİSAD) Başkanı Güner Ersoy, “Dershanelerin kapatılma...

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2013 14:44
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2013 14:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Erzincan’daki STK’lardan dershanelerin kapatılmasına tepki
Erzincan’da bir araya gelen sivil toplum kuruluşları (STK), dershanelerin kapatılmasına tepki gösterdi. 16 STK adına açıklamada yapan Erzincan Girişimci İşadamları ve Sanayicileri Derneği (EGİSAD) Başkanı Güner Ersoy, “Dershanelerin kapatılma kararı, teşebbüs hürriyetinin engellenmesidir.” dedi.

EGİSAD Başkanı Ersoy, bakanlık yetkililerinin, bugüne kadar kapatma gerekçelerine yapılan itirazlara akılcı bir cevap veremediğine dikkat çekerek, dershane kapatmayı kimlik değişimi olarak değerlendirdi.

'Okullar hayata, dershaneler sınava hazırlar' diyen Ersoy, "Sınavlar kalkmadan dershaneleri kaldırmak ekonomide kaçakları artıracaktır. İhtiyaç ortadan kalkmadığı için merdiven altı dershaneciliği başlayacak bu da kayıt dışı oranın artmasını meydana getirecek. Ayrıca özel ders ücretleri artacak, gelir seviyesi düşük öğrencilerin mağduriyetini artıracaktır. Dershaneler okulların alternatifi değildir ancak çok önemli yer tutan destekleyici öğretim kurumlarıdır. Öğrenciler dershanelere gidip gitmemekte serbest oldukları gibi ihtiyaç duyduklarında hiçbir baskı altında kalmadan istedikleri dershaneyi tercih edebilmektedir. Dershanelerin kapatılmasıyla çok büyük bir boşluk olacak bu boşluğun neyle doldurulacağı ise kafalarda soru işareti oluşturmaktadır." dedi.

Ersoy, araştırmalara göre liselerde; sigara kullanma oranı sigara yüzde 45, alkol yüzde 32 uyuşturucu yüzde 9 olarak tespit edildiğini hatırlatarak, oranlar bu şekildeyken dershanelerin kapatılmasını çok zamansız ve yersiz bir girişim olarak değerlendirdi.

'Dershanelerin kapatılmasıyla çok ciddi istihdam sıkıntısı ortaya çıkacak' diyen Ersoy şöyle konuştu: "Ülke genelinde 110 bin kişi işsiz kalacak. Erzincan genelinde ise yaklaşık 450 kişi işinden olacak. Bunların istihdamı nasıl olacak belli değil. Ayrıca dolaylı yoldan iş sektörleri de ciddi şekilde etkilenecek. Endişe verici bir durumda özellikle doğu ve güneydoğudaki bazı marjinal grupların bu işe çok sevinmeleri ve dershanelerin boşluklarını kendileri tarafından doldurulmak istenmesi özellikle dikkat çekmektedir. Sonuç olarak dershaneler kapanırsa; okullarda eğitim kalitesi düşer, üniversitelerin eğitim kalitesi düşer, özel ders fiyatları ve alanı artarak ailelere yük biner, çocukların hafta sonu vakti boş veya zararlı faaliyetle geçer, işsizlik artar, gelecek yıl sınava girecek çocuğu olanlar mağdur olur. Üzerimizde bulunan sorumluluk gereği kamuoyuna bu bilgilendirmeyi yapma ihtiyacını duymuş olmaktayız.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.