Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Engelliler, yasalardaki ve yaşamdaki bütün engellerin kaldırılmasını istiyor

Adana Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkan Yardımcısı Aziz Sökmen, 2005 yılında çıkartılan Engelli Kanunu ile sağlanan hak ve kazanımların daha da genişletilerek etkin bir şekilde hayata geçirilmesini istedi. 3 Aralık...

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2013 13:11
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2013 13:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Engelliler, yasalardaki ve yaşamdaki bütün engellerin kaldırılmasını istiyor
Adana Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkan Yardımcısı Aziz Sökmen, 2005 yılında çıkartılan Engelli Kanunu ile sağlanan hak ve kazanımların daha da genişletilerek etkin bir şekilde hayata geçirilmesini istedi. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısı ile Atatürk Parkı’ndaki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Adana’da faaliyet gösteren engelli dernek ve eğitim kurumu üyeleri ile ailelerin katıldığı programda anıta çelenk sunuldu. Organizasyonda engelliler adına konuşan Sökmen, 2022 sayılı yasayla bağlanan engelli aylığının kapsamının genişletilmesi; asgari ücret düzeyinde ödenmesini dile getirdi.

2006 ve sonrasında hazırlanan yönetmeliklerin engelliler açısından farklı uygulamalara neden olduğunu vurgulayan Aziz Sökmen, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde uygulanan eğitim süresinin artırılmasını ve ailelerin de bu sürece dahil edilmesini gündeme getirdi. Engelli evde bakım hizmetlerinin yasal hak boyutunda değerlendirilmesi ile yoksulluk ölçütü gözetilmeden hastanelerde konunun uzmanlarınca oluşturulan komisyonca karar verilerek sonuçlandırılmasını talep eden Sökmen, sorun ve çözümlerine ilişkin şunları söyledi: “Engelli işçi, memur kadrolarının ivedilikle doldurulması özel sektör uygulamalarının sıkı bir denetime tabi tutularak keyfi uygulamaların sona erdirilmesi bir ihtiyaçtır. Kanunla öngörülen fiziksel çevre ve kamu binaları engellilerin ulaşılabilirliğine uyumlu hale getirilmelidir. Pozitif ayrımcılık yasasının bir an önce çıkartılması, engellilerle ilgili alınacak kararlarda STK’ların söz sahibi olması, Engelli Spor Kulüpleri ile dernek faaliyetlerinin yerel yönetimlerce desteklenmesi önemlidir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca verilen engelli kimlik kartları sonucunda oluşan veri tabanı diğer kurumlarca da erişilebilirliği sağlanmalı. Böyle işlemlerin kolaylaşmasıyla kimlik ibraz edildiğinde sağlık kurulu raporu istenmemesi engelli bireylerin sosyal sürece aktif katılımını sağlayacaktır.”

Toplu taşıma araçlarına, bilhassa özel halk otobüslerinde gerekli kolaylığın gösterilmesini, alınan kararları uygulamayanlara yaptırım yapılmasını dile getiren Aziz Sökmen, "Yaşarken karşımıza çeşitli engeller çıkabilir. Bu engelleri aşmaya çalışırken yorulabilir, zorlanabilir; hatta zaman zaman pes etme noktasına gelebiliriz. Ama şunu bilmeliyiz ki; hiçbir engel aşılmaz değildir. Yasalardaki ve yaşamın her alanında engelsiz bir ülke dilemekteyiz." diye konuştu.

    Programda duyma engelliler için işaret diliyle sunum yapılırken, bazı engelliler, 'Acıma, acıtma; beni engelleme; beni ötekileştirme; kaldırımlar hepimizin; kapak değil, güneş topla benim için; sensin sakat' şeklindeki dövizlerle dikkat çekti.

    Etkinlik sonrasında engelliler, Büyükşehir Belediye Bandosu'nun seslendirdiği popüler parçalar eşliğinde oynadı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.