Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Engelli vatandaşa protez bacak zulmü

İzmir'de geçirdiği tren kazasında iki bacağını kaybeden Uğur Yüceer'e 48 bin lira değerindeki elektronik protez bacak alarak daha rahat yürümesini sağlayan SGK, iki ay sonra ise protezin parasını istedi ve haciz işlemi başlattı. Parayı...

Haber Giriş Tarihi: 30.08.2014 09:25
Haber Güncellenme Tarihi: 30.08.2014 09:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Engelli vatandaşa protez bacak zulmü
İzmir'de geçirdiği tren kazasında iki bacağını kaybeden Uğur Yüceer'e 48 bin lira değerindeki elektronik protez bacak alarak daha rahat yürümesini sağlayan SGK, iki ay sonra ise protezin parasını istedi ve haciz işlemi başlattı. Parayı nasıl ödeyeceğini kara kara düşünen Yüceer," SGK, önce bana elektronik protez verdi, 'Kullanabilirsin.' dedi. İki ay sonra, 'Kanun değişti, sen bu protez bacağı haketmemişsin.' diyerek parasını istediler. Ödemeyince de icraya verdiler." dedi.

İki çocuk babası 45 yaşındaki Yüceer, 1992 yılında yolcu trenine biletsiz bindiği gerekçesiyle görevli tarafından rayların üzerine atıldı. Trenin altında kalarak, iki bacağı kesildi ve yatağa mahkum oldu. Ayakları olmadığı için işini de bırakan Yüceer, malulen emekli oldu ve koltuk değneğiyle yaşamaya başladı. 20 yıl boyunca devletin verdiği protez bacakları kullanan Uğur Yüceer, yürümeyi kolaylaştıran yeni mikro protez bacak çıktığını, SGK'nın da parasını ödediğini öğrendi. İki hastaneye giderek, mikro protezin ayaklarına uygunluğu yönünde rapor aldı. Hastaneler, Yüceer'in mikro protez bacağı kullanacağını belirleyip "Uygundur" raporu verdi. Yüceer, özel bir medikal firmasıyla anlaşarak 42 bin lira değerindeki protezi Türkiye'ye getirtti ve parasını ödedi. Ardından da SGK İzmir Bölge Müdürlüğü'ne ödenmesi için başvurdu. Raporları inceleyen SGK, Yüceer'in malulen emekli olduğunu ve protez alma şartlarını da yerine getirdiğini belirleyerek onay verdi, faturayı Yüceer'e ödedi.

'PARAYI GERİ VERİN'

SGK'nın verdiği mikro protez bacakla daha rahat yürüyebilen Uğur Yüceer, üç ay sonra gelen evrakla ne yapacağını şaşırdı. Görevliler, SGK'nın yeni bir genelge gönderdiğini, protezin sadece emekli olup çalışanlar için ödenmesi şartı koyduğunu, bu sebeple kendisine yapılan ödememin yanlış olduğunu söyledi. Protezin kendisini çok rahatlattığını ve tek başına yürüyebildiğini belirten Yüceer, parasını kendisinden istediklerini ifade etti. Maddi sıkıntı yaşayan Yüceer, parayı ödemeyince icraya verildi. Yüceer, “SGK’nın, 'Biz yanlışlıkla ödeme yaptık. Biz bu ödemenin tarafımıza geri ödenmesini istiyoruz.' denmesiyle şoke oldum. Ben verilen hakkımın geri alınmasını istemiyorum. Mağdurum, SGK maaşımı kesiyor. Ben her türlü yola başvuracağım. İkinci sınıf vatandaşlığa atıldığım için Danıştay'a başvuracağım.” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.