Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Elma’da rekolte paraya dönüşmedi, ürün bahçede çürümeyi bekliyor

Ortadoğu ülkelerinde yaşanan sorunlar elma üreticilerini de olumsuz etkiliyor. Yaşanan krizler nedeniyle elma üreten ve ihraç eden Kahramanmaraş'a bağlı Göksun ilçesi Çardak beldesindeki üreticilerin elmaları ellerinde kaldı. Tüccarın 50-60...

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2013 11:12
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2013 11:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Elma’da rekolte paraya dönüşmedi, ürün bahçede çürümeyi bekliyor
Ortadoğu ülkelerinde yaşanan sorunlar elma üreticilerini de olumsuz etkiliyor. Yaşanan krizler nedeniyle elma üreten ve ihraç eden Kahramanmaraş'a bağlı Göksun ilçesi Çardak beldesindeki üreticilerin elmaları ellerinde kaldı. Tüccarın 50-60 kuruş vererek almak istediği elma, marketlerde 2-2,5 TL’den satılıyor. Üretici istediği fiyattan satamadığı için elmaları bahçede bekletiyor. Ancak bahçede bekleyen elma çürüme tedidi altındı.

Göksun'a bağlı Çardak beldesi bölgenin en önemli elma üretim merkezlerinden. Her yıl yaklaşık 40 bin ton elma rekoltesi elde edilirken bu yıl rekolte paraya dönüşmedi. Mısır, Ürdün gibi Arap ülkeleri bu yıl beklenen oranda elma alımı yapamadı. Bu nedenle tüccar üreticilerden elma almıyor. Bir çok bahçede elma satış için bekletiliyor. Tüccar Ortadoğu'yu, üretici tüccarı bekliyor.

Üreticiler, beldeye elma toplamak için işçi bile getirilmediğini, yetkililerden sorunun çözümü noktasında destek istediler. Golden cinsi kaliteli elmaların yetiştirildiği Çardak'ta ürünlerini en az zararla satanlar şanslı sayılıyor. Üretici tüccarı bahçede bekliyor ancak tüccarların alım konusunda ortaya koyduğu rakamlar çiftçiyi karar kara düşündürüyor. Eğer Arap ülkelerine elma ihracatında beklenen gelişmeler olmazsa, üretici son çare olarak meyve suyu fabrikalarına yönelecek. Fabrikalar da 10 ve 15 kuruş arasında fiyatla çiftçinin kapısını çalışıyor.

ÇİFTÇİLER DERTLİ

Umudunu elmaya bağlayan çiftçiler oldukça dertli. Elmanın her zamanki popülaritesinden uzak kaldığına dikkat çeken üreticiler, "Tüccarlar bahçelere geliyor, ama beklediğimiz fiyatı vermiyorlar. Kısa süre önce iki kat fiyat biçilirken şimdi binlerce ton elma ölü fiyatına alınmak isteniyor. Buradan bize Ortadoğu ülkelerine satışların durduğu ifade ediliyor. Elmalar dalında çürümesin diye topluyoruz. Satacağız diye depolara koymuyoruz ama şimdi çürümesinden endişe ediyoruz." dediler.

Çiftçilerden İbrahim Yaşar olgunlaşan elmanın ağaçlardan toplanmaya başladığını belirtip şunları söyledi: "Taban fiyat olarak 1 lira verdiler, taban fiyata göre tüccar almaktan kaçıyor. Şuan elmayı daldan indiriyoruz, stok yapıyoruz, ondan sonra satmayı düşünüyoruz. Elmanın kilosu 650-700-750 kuruş. Seçme kara leke, kurtlu olmamak şartıyla, 5 numaranın üstü.”

7 bin kök elma ağacı bulunan Murat Yaşar da vekillerin ve diğer yetkililerin elmanın pazar sıkıntısına yönelik çözüm üretmelerini isteyip şunları söyledi: “Biz vekillerimizden destek bekliyoruz. Bu sene elma sıfırın altında, sıfır diyelim. Satış yok, alan yok. Elma toplayan işçinin parasını veremiyoruz. Elma yerde. Zaten hava şartlarından dolayı da tam verim alamadığımız için elmamız hep sergen, yerde gördüğünüz gibi. Tüccarlardan kaynaklanan fiyat farkı var. Burada ölü fiyat. Marketlerde 2 - 2,5- 3 lira arası değişiyor. Dalında 50-60 kuruşa gidiyor. Biz direkt marketlere veremediğimizden dolayı tüccarlara veriyoruz. Tüccarlarla arada büyük fiyat farkı var.”

Bölgede ürününü satmayı bekleyen bir diğer üretici ise elmayı bahçede ölüme terk ettiklerini ifade etti. Mağdur durumda olduklarını anlatan çiftçi, “Elmaları bahçede kefenledik ölmesini bekliyoruz.” şeklinde tepkisini dile getirdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.