Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ebeveynlerin boşluğunu dolduran teknoloji, çocukları bağımlı yapıyor

Anne babaların çocuklarıyla ilgilenip onlarla vakit geçirmek yerine sundukları teknolojik imkanlarla oyalanmalarını sağlamalarının, çocukları teknoloji bağımlısı yaptığı belirtiliyor. Anne babasının ilgisinden yoksun kalarak bağımlı...

Haber Giriş Tarihi: 29.10.2013 13:22
Haber Güncellenme Tarihi: 29.10.2013 13:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ebeveynlerin boşluğunu dolduran teknoloji, çocukları bağımlı yapıyor
Anne babaların çocuklarıyla ilgilenip onlarla vakit geçirmek yerine sundukları teknolojik imkanlarla oyalanmalarını sağlamalarının, çocukları teknoloji bağımlısı yaptığı belirtiliyor. Anne babasının ilgisinden yoksun kalarak bağımlı hale gelen çocukların içine kapanık ve psikolojik açıdan sorunlu büyüdüklerine dikkat çekiliyor. Küreselleşen dünyada teknolojinin çocukların yanı sıra ergenlik dönemindeki gençleri de etkisi altına aldığını ifade eden Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koray Karabekiroğlu, teknolojinin çocuklar ve gençler üzerindeki tehdidinin ise sanıldığından daha ciddi olduğunun altını çizdi.

Çağın hastalığı kabul edilen teknoloji bağımlılığı ile ilgili farkındalık yaratmak, çözümler bulmak ve önleyici tedbirler almak amacıyla önceki gün Grand Cevahir Kongre Merkezi’nde düzenlenen II. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi’ne katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ebeveynleri uyarmıştı. Teknoloji bağımlılığının çocuklar arasında giderek yaygınlaştığına dikkat çeken Bakan Müezzinoğlu, çocukların teknoloji bağımlısı haline gelmesinde anne ve babaların büyük rolü olduğunu vurgulamıştı. Bakan Müezzinoğlu, “Çocuğun durması için hemen ipad açıyorlar ya da çizgi film izletiyorlar. Sonra anneler sohbet ediyor. Çocuk senden sadece bunları istemiyor. Çocuk senden kendisini önemsemeni istiyor. Çocuk içine kapalı deniyor. Çocuğun artık sanal arkadaşları var. O çocuğu oraya iten kim? Çocuğun ruh sağlığı için zaman ayırmak görevimizdir." ifadelerini kullanmıştı.

Çocuklardaki teknoloji bağımlılığına ilişkin araştırma yapan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, tehlikenin büyüklüğünü gözler önüne seriyor. Kurum verilerine göre Türkiye’de bilgisayar kullanma yaşı 8’e, cep telefonu kullanma yaşı 10'a düştü. 6-15 yaş arası çocukların yüzde 60,5'i bilgisayar, yüzde 50,8'i internet, yüzde 24,3'ü cep telefonu kullanıyor. Cep telefonu kullanmaya başlama yaşı 10 olarak belirlenirken, kullanım amaçları arasında ilk sırayı yüzde 92,8 ile konuşma alıyor. Bunu yüzde 66,8 ile oyun oynama, yüzde 65,4 ile mesajlaşma ve yüzde 30,7 ile internete girmek takip ediyor. 6-15 yaş grubundaki çocukların yüzde 92,5'i hemen her gün televizyon izliyor. 6-15 yaş grubundaki çocukların yüzde 41’i gazetelerde en çok TV, magazin, eğlence yazılarını, yüzde 42,2’si ise çocuk dergileri okuyor.

TEKNOLOJİ TEHLİKESİ GİDEREK BÜYÜYOR
Teknoloji ve sosyal medyanın çocuklar ve gençlerin kişilik oluşumuna etkileri konusunda açıklamada bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koray Karabekiroğlu, sosyal medya etkisine maruz kalma süresinin 12-13 yaşlarında artış gösterdiğini söyledi. Ergenleri pek çok medya ağının etkisi altına aldığı bilgisin veren Doç. Dr. Karabekiroğlu, “Tipik bir ergen, gününün çok büyük kısmını medya araçlarıyla geçirir. Televizyon açıkken aynı anda internette surf ya da chat yapabilir, dergi yarıştırabilir. Ergenlerin kimlik ve kişiliklerinin oluşmasında büyük etkiye sahip medya ve teknolojik gelişmeler artıkça bağımlılık da o oranda artmaktadır. Bu da sağlıklı birey oluşumunu engelleyebilmektedir. Bunun için anne ve babaların çocukları ergen olmadan onlarla zaman geçirmeleri ve ilgi göstermeleri, gelecekte doğacak birçok psikolojik sorunun önüne geçecektir. ” değerlendirmesinde bulundu.

ÇOCUKLARDAN İLGİ EKSİK OLMAMALI
Çocuklarını sağlık bir birey olarak yetiştirmek isteyen anne babaların stratejik davranması ve, düşünerek hareket etmesi gerektiğine de değinen Doç. Dr. Karabekiroğlu, “Çocuğun her ihtiyacını gidermek, onu ileriki yaşlarda tahammülsüz yapabilir. Özellikle hassas olan, dürtü kontrolünde, dikkatsizlik sorunu yaşayan çocuklarda daha kolay davranış problemleri yaşama riski oluşturuluyor. Anne-baba ile çocuklar arasında iyi bir ilişki geliştirilmesi gerekiyor. Birbirinden kopuk ve aralarında iyi bir ilişki kurmayan ailelerdeki çocuklar problemli yetiştiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.